Eurovision: 50 καλλιτέχνες ζητούν να μη γίνει η διοργάνωση στο Ισραήλ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν το BBC να ζητήσει από τους διοργανωτές να μεταφέρουν τον διεθνή μουσικό διαγωνισμό σε άλλη χώρα.

Η Βίβιεν Γουέστγουντ, ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Μάικ Λι είναι μερικοί από τους 50 καλλιτέχνες που ζητούν να μεταφερθεί η φετινή διοργάνωση της Eurovision από το Ισραήλ σε άλλη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC.


Επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι καλλιτέχνες αυτοί υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν το BBC να ζητήσει από τους διοργανωτές να μεταφέρουν τον διεθνή μουσικό διαγωνισμό σε άλλη χώρα.


"Η Eurovision μπορεί να είναι ανάλαφρη ψυχαγωγία, αλλά δεν εξαιρείται από την εξέταση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", έγραψαν. Το BBC απάντησε ότι δεν είναι θεμιτό "να χρησιμοποιείται η συμμετοχή του BBC για πολιτικούς λόγους".

Ο ετήσιος μουσικός διαγωνισμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ τον Μάιο έπειτα από τη νίκη της ισραηλινής τραγουδίστριας Νέτα το 2018. Η νικήτρια χώρα είναι εκείνη που κατά παράδοση φιλοξενεί τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, η ομάδα αυτή των καλλιτεχνών υποστηρίζει ότι "ο ισχυρισμός της διοργάνωσης περί ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης δείχνει ανούσιος" δεδομένης της κατοχής από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των Υψιπέδων του Γκολάν.


"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ισραηλινή συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Το BBC δεσμεύεται από το καταστατικό του να προωθεί την ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να ενεργεί με βάση τις αξίες του και να ασκεί πιέσεις να μεταφερθεί η Eurovision σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά αυτής της ελευθερίας".


Η επιστολή συντάχθηκε μια εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή του "Eurovision: You Decide", ενός τηλεοπτικού σόου του BBC σε ζωντανή μετάδοση μέσω του οποίου το βρετανικό κοινό ψηφίζει ποιό τραγούδι θέλει να εκπροσωπήσει την χώρα στον διεθνή διαγωνισμό.


"Για κάθε καλλιτέχνη με συνείδηση αυτή η τιμή θα ήταν αμφιλεγόμενη. Εκείνοι και το BBC θα πρέπει να αναλογιστούν ότι το You Decide (Εσυ Αποφασίζεις) δεν είναι ένα προνόμιο που διαθέτουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να 'αποφασίσουν' να απαλλαγούν από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή και να ζήσουν ελεύθεροι από το απαρτχάιντ".


Σύμφωνα με το BBC, η Eurovision "δεν είναι ένα πολιτικό γεγονός και δεν υιοθετεί κανένα πολιτικό μήνυμα ή εκστρατεία".


Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ο διαγωνισμός υποστηριζόταν πάντα από τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας και δεν θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους η συμμετοχή του BBC. Για τον λόγο αυτόν θα συμμετάσχουμε στη φετινή διοργάνωση. Η διοργανώτρια χώρα καθορίζεται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού, όχι από το BBC"

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play