Κάποιες τροφές όμως μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο από πριν, ακόμη κι αν το στομάχι μας είναι «γεμάτο»:
Λευκό ψωμί: Το λευκό αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή άσπρου ψωμιού έχει απογυμνωθεί από το εξωτερικό κέλυφός του (το πίτουρο), με αποτέλεσμα να «χάνονται» οι ίνες του σιταριού, που μπορούν να σας χορτάσουν. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ισπανία, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και το βάρος περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες από άσπρο ψωμί την ημέρα είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε μια περίοδο πέντε ετών, σε σύγκριση με σε εκείνους που έτρωγαν λιγότερη ποσότητα.
Χυμοί: Οι φυσικοί χυμοί είναι μεν υγιεινοί, αλλά αν συνηθίζετε απλά να «ξεζουμίζετε» τα φρούτα και να πετάτε τη σάρκα και τη φλούδα τους, το μόνο που καταφέρνετε είναι να προσλαμβάνετε όλη τη ζάχαρη που περιέχουν και να πετάτε τις φυτικές ίνες, που μπορούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας.
Αλμυρά σνακ: Τα αλμυρά σνακ είναι απλοί υδατάνθρακες που οδηγούν σε γρήγορη πέψη, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας απότομα τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα health.com. Επιπλέον, όπως εξηγεί η Dr. Dulan εξαιτίας του φαινομένου του αισθητηριακού κορεσμού, τα αλμυρά σνακ θα «χορτάσουν» μόνο ένα «τμήμα» του στομαχιού σας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σας να επιθυμεί στη συνέχεια κάτι γλυκό. Αυτό οδηγεί συνήθως τα άτομα που καταναλώνουν αλμυρά σνακ να… το ρίχνουν και στα γλυκά αμέσως μετά. Με άλλα λόγια… «διπλό το κακό» ως προς τη ζυγαριά σας.
Λευκά μακαρόνια: Με τα λευκά μακαρόνια ισχύει περίπου ό,τι και με το λευκό ψωμί. Επιπλέον, οι περισσότεροι συνηθίζουν να βάζουν στο πιάτο τους πολύ μεγαλύτερες μερίδες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπερφορτώνεται με απλούς υδατάνθρακες, το πάγκρεας να υπερλειτουργεί για να αντιμετωπίσει την ινσουλίνη και τελικά να πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας και πάλι το αίσθημα της πείνας.
Τεχνητά γλυκαντικά: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες -όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη κ.α - «ενθουσιάζουν» τα εγκεφαλικά κύτταρα κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι θα πάρουν ένα «καλό μερίδιο» ενέργειας (θερμίδες) και στη συνέχεια τα «απογοητεύουν». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να λαχταρά περισσότερο κάτι γλυκό, προσπαθώντας να καλύψει το «κενό». Με τον καιρό, αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει το κέντρο ελέγχου της πείνας στον εγκέφαλο.
Πίτσα: Κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι και φαίνεται ότι αυτό εξηγείται όχι μόνο… γευστικά, αλλά και επιστημονικά. Ο συνδυασμός λευκού αλευριού με υδρογονωμένα έλαια, λιωμένα τυριά και συντηρητικά μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της παραγωγής των ορμονών του κορεσμού, επηρεάζοντας το κέντρο ρύθμισης της πείνας στον εγκέφαλο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.