Μετά το μεσημεριανό γεύμα και αφού ο οργανισμός επεξεργαστεί το φαγητό, τα επίπεδα του σακχάρου αρχίζουν σταδιακά να πέφτουν και μαζί με αυτά μειώνονται τα επίπεδα ενέργειας και η συγκέντρωσή μας.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Περντιού των ΗΠΑ, τα αμύγδαλα επιβραδύνουν τη διαδικασία διάσπασης του γεύματος, επομένως βοηθούν ώστε τα επίπεδα του σακχάρου να παραμείνουν σταθερά στον οργανισμό. Έτσι, τα αμύγδαλα είναι το ιδανικό σνακ για να αποφύγουμε την έκπτωση πνευματικών δυνάμεων που τυπικά παρατηρείται τις μεσημεριανές ώρες στη δουλειά.
Σχετική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 86 άτομα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα βοηθούν κυρίως στην ενίσχυση της μνήμης. Τα οφέλη του αγαπημένου ξηρού καρπού προκύπτουν κυρίως από τη σημαντική περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες.