Υπόταση ονομάζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όταν δηλαδή η συστολική και η διαστολική πίεση είναι λιγότερο από 90 και 60 μιλιμέτρ της στήλης υδραργύρου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Καρδιολογίας (AHA) ως υπόταση ορίζεται η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30mmHg από ότι είναι συνήθως αν και συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν και σε μικρότερη πτώση, της τάξης των 20mmHg. Οι κατώτερες φυσιολογικές τιμές της πίεσης του αίματος είναι 120mmHg για τη συστολική και 80mmHg για τη διαστολική πίεση. Στην υπόταση οι τιμές συνήθως φθάνουν στο 90/60mmHg.
Τα αίτια που εμφανίζεται η υπέρταση ποικίλλουν από την αφυδάτωση έως και σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Η υπόταση μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε άτομα άνω των 65 ετών ή σε ασθενείς με Πάρκινσον, διαβήτη και καρδιοπάθεια.
Τα βασικότερα σημάδια που υποδεικνύουν ότι η πίεση είναι πολύ χαμηλή είναι τα εξής: Ζαλάδα, τάση λιποθυμίας, έλλειψη συγκέντρωσης, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, χλωμό δέρμα, κόπωση και έντονη δίψα.
Για τους περισσότερους, η υπόταση αποτελεί ιατρικό θέμα μόνο αν τα συμπτώματά της οδηγούν ή σχετίζονται με σοβαρές καταστάσεις, όπως οι καρδιακές νόσοι.
Η αντιμετώπιση της υπότασης εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ο στόχος της θεραπείας είναι να επαναφέρει την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποσβέσει τα συμπτώματα. Επίσης, στοχεύει στο να διαχειριστεί μια υποβόσκουσα κατάσταση που προκαλεί την υπόταση.
Η ανταπόκριση στη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία, τη συνολική κατάσταση υγείας, την προσαρμογή του ατόμου στην αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και τη θέληση του ατόμου να συμμορφωθεί με τις οδηγίες.
Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν όταν κάποιος καθίσει ή ξαπλώσει και ανεβάσει τα πόδια του στο επίπεδο της καρδιάς. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν γρήγορα, τότε θα πρέπει να υπάρξει ιατρική φροντίδα. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως οι ασθενείς να σηκώνονται σιγά σιγά από το κρεβάτι ή την καρέκλα, να μη σταυρώνουν τα πόδια τους όταν κάθονται και τα άτομα τα οποία είναι κλινήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κινητοποιούνται σταδιακά.
Επιπρόσθετα, η χρήση καλτσών συμπίεσης καθώς και κάποιες ισομετρικές ασκήσεις όπως να κάθεται κανείς οκλαδών ή να κάνει πιέσεις των γλουτών και κάμψεις μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να περιορίσει τα συμπτώματα.
Διατροφική αντιμετώπιση της υπότασης
Η αντιμετώπιση της υπότασης τις περισσότερες φορές γίνεται με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Υγρά
Ενδεικτικά, θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση υγρών, όπως νερού και ισοτονικών ροφημάτων που περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο. Ο διατροφικός μύθος ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, δεν ισχύει, παρά μόνο αν την καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες αντί για νερό.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη, που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα, περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου, που σαν φυσικό διουρητικό, βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Μικρά γεύματα
Θα πρέπει να καταναλώνονται μικρά, χαμηλά σε υδατάνθρακες γεύματα, ειδικά από άτομα με μεταγευματική υπόταση.
Αλάτι
Ακόμα, θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση αλατιού με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του θεράποντος ιατρού και να γίνει περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
Σωματική άσκηση
Επίσης, η ήπια συστηματική άσκηση φαίνεται να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπότασης, προάγοντας το συνολικό αγγειακό τόνο και μειώνοντας τη φλεβική συγκέντρωση.
Χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση;
Στην καθημερινή πρακτική, η υπόταση δεν θεωρείται πάθηση και δεν απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Αν όλες οι στρατηγικές αποτύχουν, ενδείκνυται φαρμακευτική αγωγή που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, και περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή φάρμακα και μιδοδρίνη.
Συνοπτικά, οι γενικές οδηγίες αναφέρουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ή την κατάλληλη βοήθεια πριν αυτά γίνουν απειλητικά για τη ζωή τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.