Σας ενοχλεί η γλουτένη; Ποιες τροφές να προτιμάτε και ποιες να αποφεύγετε - Της Ν. Πηλείδη

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη η οποία ευθύνεται για το ‘φούσκωμα’ του ζυμαριού του ψωμιού και βρίσκεται σε κάποια σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε μικρότερη ποσότητα στη βρώμη.

Πλέον όλο και περισσότερος κόσμος πιστεύει πως τον ενοχλεί η γλουτένη λόγο φουσκωμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για φουσκώματα έτσι καλύτερα να εξηγήσουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη, μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, δεν μπορούν να καταναλώσουν οτιδήποτε περιέχει γλουτένη για το λόγο ότι εμφανίζουν άσχημα συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, απώλεια σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση, υπανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών και αν δεν ακολουθούν μια διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη, θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ, είδη ζαχαροπλαστικής, δημητριακά, μπύρα, βρώμη, κάποιες σάλτσες, τηγανιτά, καραμέλες, είδη αλλαντικών όπως λουκάνικα, παριζάκι, κονσέρβες κρέατος και κάποια τυριά όπως ροκ φορ, blue cheese, κρεμώδη τυριά. Υπάρχει πιθανότητα η γλουτένη να υπάρχει και σε κάποιες μαγιονέζες ή ντρέσινγκ για σαλάτες ή ακόμα και σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σε έτοιμους χυμούς και σε κάποια φάρμακα.

Τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη είναι: όλα τα είδη κρέατος, το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, πουλερικά, ψάρια, αυγά, όλα τα υπόλοιπα είδη τυριών, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, το ρύζι, το ρυζάλευρο, η πατάτα, το καλαμπόκι, το καλαμποκέλαιο, το κεχρί, ανάλατοι ξηροί καρποί. Εκτός αυτών, πλέον στην αγορά υπάρχουν και πιο γευστικές επιλογές χωρίς γλουτένη για τα άτομα αυτά. Έτσι δεν νιώθουν ότι στερούνται κάτι ή ότι διαφέρουν από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Διατροφή ΧΩΡΙΣ γλουτένη δεν είναι καλό να ακολουθείτε από άτομα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Ο λόγος είναι γιατί όταν αποκλειστεί αυτή η πρωτεΐνη που υπάρχει στη γλουτένη από τον οργανισμό μας, θα αδρανοποιήσει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της και έτσι όταν επανέλθουμε πίσω σε μια κανονική διατροφή που να περιλαμβάνει γλουτένη τότε δεν θα είναι εφικτό να λειτουργήσει σωστά το ένζυμο αυτό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε δυσφορία, αέρια και πρήξιμο.
Η καλύτερη λύση για κάποιον ο οποίος δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, παρά μόνο φουσκώματα είτε αέρια είναι να προσέξει τη διατροφή του σε τροφές όπως το μέλι, τα μήλα, το αχλάδι, τα γλυκαντικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάχανο και τις φακές και να επιλέγει τροφές που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη!

Νικόλ Πηλείδη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.