7 θέματα υγείας που σας προκαλούν αμηχανία όταν πάτε στον γιατρό

BUZZLIFE Δημοσιεύθηκε 4.8.2020
7 θέματα υγείας που σας προκαλούν αμηχανία όταν πάτε στον γιατρό

Αισθάνεστε αμήχανα όταν πρόκειται να συζητήσετε με το γιατρό για μια εξέταση που πρέπει να κάνετε ή για κάποιο ιατρικό πρόβλημα που σας έχει προκύψει; Δεν είστε οι μόνοι που σας συμβαίνει αυτό.


Μια μελέτη της Mayo Clinic διαπιστώνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο γιατρό για δερματικές διαταραχές, διαταραχές των αρθρώσεων, προβλήματα της μέσης, προβλήματα χοληστερόλης και του ανώτερου αναπνευστικού.

Μόλις όμως μπουν στην αίθουσα εξετάσεων οι περισσότεροι έχουν άλλα πολύ πιο ενοχλητικά θέματα να συζητήσουν. Και συνήθως ξεκινούν να το συζητούν δειλά, κάπως έτσι: «Χμ, θα ήθελα να σας πω και για ένα ακόμα πρόβλημα που έχω…».

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα, που δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε με το γιατρό…

Δυσκοιλιότητα και διάρροια
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα και είναι εύκολο να καθοριστούν τα αίτιά του. Αν αισθάνεστε άβολα πιείτε αυξημένες ποσότητες νερού, καφέ, τσάι ή χυμό και πάρτε ένα ήπιο καθαρτικό. Παράλληλα, κάντε λίγη γυμναστική, αποφύγετε το αλκοόλ το οποίο σας αφυδατώνει, φάτε φαγητά με φυτικές ίνες, δημητριακά, πίτουρο και δαμάσκηνα. Για όσους έχουν κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία θα πρέπει να σημειωθεί πως η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή παρενέργεια των φαρμάκων, ιδιαίτερα αυτών που βασίζονται στην κωδεΐνη.

Μήπως πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά; Η διάρροια μπορεί επίσης να προκληθεί από φάρμακα, καθώς και από ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα ή το τυρί, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, από ιογενείς λοιμώξεις, παράσιτα ή βακτήρια. Συνήθως περνάει σε μια – δυο μέρες. Αν όμως η διάρροια επιμένει, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο περισσότερο σοβαρό πρόβλημα, όπως νόσο του Crohn, κολίτιδα, κοιλιοκάκη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οπότε θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Εκκρίσεις
Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι οι λευκές ή καθαρές κολπικές εκκρίσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και μπορεί να αυξηθούν λόγω του στρες, της ωορρηξίας, της εγκυμοσύνης ή της σεξουαλικής διέγερσης. Τι γίνεται, όμως, όταν το χρώμα ή η μυρωδιά αρχίζει να αλλάζει; Το κίτρινο και το πράσινο χρώμα, η οσμή ή οι εκκρίσεις αίματος πρέπει να αξιολογούνται από το γιατρό.

Για τις γυναίκες πιθανοί ένοχοι μπορεί να είναι:

* Κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες (καντιντίαση) που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα

* Βακτηριακή κολπίτιδα, που μπορεί να έχει οσμή

* Ενα ξεχασμένο ταμπόν ή προφυλακτικό

* Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως γονόρροια ή χλαμύδια

Οι μη φυσιολογικές εκκρίσεις στους άνδρες είναι πιο απλή περίπτωση. Μια έκκριση από το πέος θεωρείται μέχρις απόδειξης του εναντίου ότι προέρχεται από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί να έχει χρώμα καθαρό ή να είναι πράσινη και να συνοδεύεται από ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Οι πιο κοινές αιτίες είναι η γονόρροια και τα χλαμύδια. Και τα δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Αιμορροΐδες
Νοιώθετε συχνά σα να κάθεστε πάνω σε ένα μάρμαρο; Οι πιθανότητες να έχετε αιμορροΐδες είναι αρκετά μεγάλες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Είναι μια κιρσώδης φλέβα σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Τα συμπτώματα σ’ αυτή την πολύ συχνή πάθηση περιλαμβάνουν κνησμό, ερεθισμό, πόνο και αιμορραγία στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τέντωμα κατά την κένωση, χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, παχυσαρκία και εγκυμοσύνη.

Διατηρώντας την περιοχή καθαρή και χρησιμοποιώντας μη συνταγογραφούμενες αλοιφές που περιέχουν υδροκορτιζόνη, μπορείτε να απαλύνετε τον πόνο και τη φαγούρα. Λουτρά και παυσίπονα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Οι επίμονες, επώδυνες ή ιδιαίτερα μεγάλες αιμορροΐδες μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Αν σας προκαλούν υπερβολικό πόνο ή απώλεια αίματος θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Ερπης
Προκαλείται από το ιό του απλού έρπητα και εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει έρπητα τύπου 2 που συχνά συνδέεται με λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων και το 90% έχει έρπητα τύπου 1 που συχνά συνδέεται με κρύες πληγές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, κνησμό και μικρές φουσκάλες που σκάνε και δημιουργούν κακάδι. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έρπη δεν έχουν πληγές γι’ αυτό και μπορεί κάποιοι να βρεθούν μαζί τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Το άγχος, μια χειρουργική επέμβαση, η κούραση και η ασθένεια μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση του έρπη. Τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης. Τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Σε αντίθεση με τον HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) ή τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον έρπητα.

Ακράτεια
Τα μωρά και οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι μόνοι που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ανδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών υποφέρουν πολύ από την ακράτεια. Η ακράτεια εμπίπτει συνήθως σε δύο κατηγορίες: ακράτεια που προέρχεται από βήχα, γέλιο ή φτέρνισμα και επιτακτική ακράτεια που έρχεται στο δρόμο για το μπάνιο. Η ακράτεια στις νέες γυναίκες προέρχεται από το άγχος ή μπορεί να προκύψει μετά τον τοκετό. Ομοίως για τους άνδρες μπορεί να προκύψει από μια χειρουργική επέμβαση στον προστάτη. Αλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προσωρινή ακράτεια που οφείλεται σε φάρμακα, ερεθισμό της ουροδόχου κύστης, υπερφόρτωση με υγρά ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Η μείωση του άγχους και η μείωση των υγρών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα, αλλά αν πρόκειται να βρέχουν το εσώρουχο ή το παντελόνι τους θα πρέπει να μειώσουν αυτή την ποσότητα. Φάρμακα, ενέσεις botox μέσα στην ουροδόχο κύστη ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ακράτειας.

Κονδυλώματα
Τα κονδυλώματα (ή μυρμηγκιές) προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Δεν είναι όλα τα κονδυλώματα ίδια, ωστόσο. Τα κοινά κονδυλώματα είναι τραχιά και έχουν σχήμα θόλου. Τα οδυνηρά πελματιαία κονδυλώματα εμφανίζονται στο κάτω μέρος του ποδιού. Υπάρχουν επίσης τα επίπεδα και λεία κονδυλώματα που είναι πιο συχνά σε παιδιά. Και υπάρχουν κι αυτά που συνήθως εμφανίζονται στα βλέφαρα, το λαιμό και τις μασχάλες. Δεδομένου ότι ο ιός είναι ιογενής, τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο ή ακόμα και από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

Τα περισσότερα κονδυλώματα εξαφανίζονται από μόνα τους, αλλά πολλοί άνθρωποι επιλέγουν θεραπεία με σαλικυλικό οξύ, κρυοθεραπεία, ή εξωπραγματικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τα πάντα, από πατάτες μέχρι κόπρανα σκύλου.

Περίεργο χρώμα και οσμή ούρων
Οπως συμβαίνει και με τις κινήσεις του εντέρου, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το χρώμα και την οσμή των ούρων σας. Τα σπαράγγια είναι διαβόητα για την μυρωδιά που προκαλούν στα ούρα. Το ίδιο και τα τεύτλα, τα βατόμουρα, τα φάρμακα και οι βιταμίνες που μπορούν επίσης να δώσουν χροιά κόκκινη, πορτοκαλί, φωτεινή κίτρινη ή ακόμα και μπλε στα ούρα. Μερικές φορές, όμως, ένα περίεργο χρώμα ή οσμή στα ούρα δείχνει μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης ή κάτι πιο σοβαρό. Τα κανονικά ούρα δεν έχουν οσμή. Αν υπάρχει οσμή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια λοίμωξη. Η συχνουρία, η επιτακτική ανάγκη, το κάψιμο και τα θολά ούρα, είναι κλασικά συμπτώματα λοίμωξης. Καφέ ή κοκκινωπό χρώμα είναι σημάδια ότι χρειάζεστε ουρολογική επεξεργασία για να ελέγξετε για αίμα. Οι μικρές διακυμάνσεις στο χρώμα είναι φυσιολογικές και εξαρτώνται από την κατάσταση υδάτωσης ενός ατόμου. Αν είναι σκοτεινά ίσως δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Αλλά αν είναι σταθερά χωρίς χρώμα, πρέπει να δείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας.

Mayo Clinic

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας