Ίσως να έχετε νιώσει τις σαγιονάρες σας να μαλακώνουν σα ζελέ. Ίσως να έχετε σκεφτεί αν μπορεί να τηγανιστεί ένα αυγό. Έχετε σκεφτεί όμως τις συνέπειες σε ένα αυτοκίνητο με ταλαιπωρημένα ελαστικά;
Τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί αρκετά ανόητα ατυχήματα με αυτοκίνητα που εν μέρει οφείλονται και στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι οποίες επηρεάζουν τόσο την κατάσταση του ελαστικού όσο και την πρόσφυσή του πάνω στην υπερβολικά ζεστή άσφαλτο έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο και στο φρενάρισμα του αυτοκινήτου.
Ζεστά μόρια: Ο θάλαμος των ελαστικών περιέχει έναν όγκο συμπιεσμένου αέρα. Όλα τα υλικά, όπως τα ελαστικά με αέρα, αποτελούνται από άτομα και μόρια. Όταν τα μόρια ζεσταίνονται, αρχίζουν να κινούνται έντονα και επομένως διαστέλλονται.
Τριβή: Καθώς οδηγείτε στον δρόμο, τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας κυλούν πάνω στην άσφαλτο. Αυτή η κύλιση σε συνδυασμό με τις δυναμικές κινήσεις δημιουργούν αρκετή τριβή και η τριβή προκαλεί θερμότητα που κάνει τα λάστιχα ακόμη πιο ζεστά το καλοκαίρι.
Καουτσούκ: Το καουτσούκ των ελαστικών έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, πιέσεις και ρωγμές. Όμως, όλα έχουν ένα όριο αντοχής. Σκεφτείτε έναν ελαστικό μπαλόνι. Μπορεί να κρατήσει μόνο έναν συγκεκριμένο όγκο αέρα και πέραν του ορίου διαστολής θα σκάσει. Το ίδιο ισχύει για ένα ελαστικό.
Μελέτες έχουν δείξει πως για κάθε μεταβολή 10°C στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η πίεση των ελαστικών αυξάνεται κατά 0,1 bar, ακόμα και όταν αυτά είναι ακίνητα. Αν και αυτό δεν ακούγεται σημαντικό, να θυμάστε ότι υπάρχουν μόνο 30-35 PSI στα ελαστικά των επιβατικών οχημάτων.
Ωστόσο, μερικά παραπάνω bar πίεσης αέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά σε ένα ελαστικό. Από το να προκαλέσουν αυξημένη φθορά μέχρι και να σκάσει όταν αυτό είναι ταλαιπωρημένο σε συνδυασμό με υψηλό φορτίο. Το σίγουρο είναι πως η υπέρμετρη πίεση μπορεί να επιφέρει μειωμένη πρόσφυση, αλλά και μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος.
Πώς ελέγχετε αν ένα ελαστικό έχει υπερθερμανθεί;
Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω, σταματήστε και αφήστε τα ελαστικά σας να κρυώσουν.
Ζεστά στην αφή: Τα ελαστικά που «καίνε» όταν ακουμπάει κανείς το πέλμα τους είναι το προφανές σημάδι υπερθέρμανσης.
Υπερβολική πίεση αέρα: Ελέγξτε αν τα ελαστικά έχουν υπερβολική πίεση χρησιμοποιώντας έναν μετρητή πίεσης ελαστικών.
Κάτι σημαντικό: Μην εξαρτάστε από ειδοποιήσεις του συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών. Το σύστημα TPMS μπορεί να σας προειδοποιεί ότι τουλάχιστον ένα από τα ελαστικά έχει χαμηλή πίεση. Δεν θα σας ειδοποιήσει αν η πίεση είναι υψηλή. Ωστόσο, αν υπάρχουν ενδείξεις μπορείτε να ελέγξετε για αυξημένη πίεση.
Πώς μπορώ να προστατέψω τα ελαστικά μου στον καύσωνα;
Δεν χρειάζεται να ζει κανείς στο Κουβέιτ ή στην Σαουδική Αραβία για να έχει το νου του στα λάστιχα. Ακόμη και στην χώρα μας την περίοδο του καύσωνα υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φθείρουν ή να σκάσουν τα λάστιχα μας.
Σωστή πίεση ελαστικών: Ακολουθήστε τις προτάσεις του κατασκευαστή οι οποίες αναφέρονται στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού και στο εγχειρίδιο του κατόχου. Προσέξτε να μην συγχέετε την «συνιστώμενη» πίεση με τη «μέγιστη» που αναγράφεται στο ίδιο το ελαστικό.
Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών: Πριν ξεκινήσετε, μετρήστε την πίεση των ελαστικών με ένα μετρητή πίεσης. Για να είστε ακόμα πιο ασφαλείς στα μακρινά ταξίδια και στις περιόδους καύσωνα, ελέγχετε την πίεση ξανά κάθε δύο ώρες ή κάθε 160 χιλιόμετρα. Σοφή θα ήταν μία ενδιάμεση στάση μέχρι να κρυώσουν τα ελαστικά πριν ξαναφύγετε.
Αντικαταστήστε φθαρμένα ελαστικά: Τα ελαστικά που έχουν ήδη φθαρεί είναι πιο πιθανό να χάνουν αέρα. Επιπρόσθετα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του οδοστρώματος «λαστιχάρουν» πιο εύκολα και έχουν μειωμένη απόδοση στο φρενάρισμα και στο κράτημα.
Τηρήστε το όριο ταχύτητας: Όσο πιο αργά πηγαίνετε, τόσο λιγότερη τριβή θα υπάρχει. Λιγότερη τριβή σημαίνει λιγότερη θερμότητα.
Προσέξτε το βάρος φόρτωσης: Όσο πιο πολύ φορτώνετε το αυτοκίνητό σας, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δέχονται τα λάστιχα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για φθορά, απώλεια πίεσης ή ακόμη και σκάσιμο.
Πηγή: newsauto.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.