Ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο

ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΗ

Header Image

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί μετά βεβαιότητας ότι το πολύνεκρο ναυάγιο της βάρκας με πρόσφυγες σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο ήταν αποτέλεσμα pushback εκ μέρους πλοιαρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – στοιχεία και αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Την ίδια όμως ώρα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί και το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν υπήρξε pushback, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και απόδειξη που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, πέρα από τους ισχυρισμούς και διαβεβαιώσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Αναμένει όμως κανείς, ότι υπάρχει περίπτωση τα εμπλεκόμενα υπουργεία και Αρχές ακόμα και αν γνωρίζουν ότι έγιναν ή διέταξαν τα ίδια pushback να παραδεχθούν δημοσίως ότι επιτρέπουν και χρησιμοποιούν τις παράνομες και καταδικαστέες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς αυτές πρακτικές; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Οπότε, και οι διαβεβαιώσεις τους στη συγκεκριμένη περίπτωση «ελέγχονται» και αμφισβητούνται μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Πολύ περισσότερο που το συγκεκριμένο ναυάγιο ήλθε την ώρα που η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες μας κατάγγελλε για τρία άλλα απανωτά pushback, στις 14 Μαρτίου, σε βάρκες που μετέφεραν περίπου 80 Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Αν δηλαδή κάναμε pushback σε εκείνη την περίπτωση, γιατί να μην κάναμε και στις 17 Μαρτίου, αν το ναυάγιο συνέβηκε στις 17 Μαρτίου και όχι νωρίτερα;

Για να πέσει λοιπόν άπλετο φως στα πραγματικά αίτια της πρωτοφανούς για την Κύπρο θαλάσσιας τραγωδίας με πρόσφυγες και να σταματήσουν οι δηλώσεις και  τα δημοσιεύματα που τόσο «ενοχλούν» τους αρμοδίους, ένας και μοναδικός τρόπος υπάρχει.

Να διαταχθεί άμεσα ανεξάρτητη έρευνα με εμπλοκή και ειδικών ερευνητών και εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, η οποία να μελετήσει όλα τα δεδομένα και στοιχεία (επικοινωνίες με ασυρμάτους, δορυφορικές εικόνες κ.λπ.), αλλά και να συνομιλήσει, χωρίς την παρουσία Αστυνομίας, με τους δύο διασωθέντες, για να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη.

Πέρα όμως και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, η «κηλίδα» των pushback, για τα οποία η Κύπρος μετρά ήδη μία καταδίκη από το ΕΔΑΔ το 2020, επέστρεψε μετά και τις τελευταίες καταγγελίες της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες και αυτό δεν μπορεί επίσης να αφεθεί να αιωρείται έτσι. Η κυπριακή κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι και απαιτούνται άμεσες απαντήσεις και εξηγήσεις.

Όπως οφείλουν εξηγήσεις και αν είναι με αυτό τον τρόπο (τα pushback) που κατάφεραν να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές και να αμβλύνουν το μεταναστευτικό, για το οποίο τόσο επαίρονται.

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα