Η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μοιραία δημιουργεί συνειρμούς σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίον ομάδες του πληθυσμού τυγχάνουν μεταχείρισης από την εκάστοτε εξουσία διαχρονικά. Η χειραφέτηση της γυναίκας επιτεύχθηκε μετά από αγώνες και θυσίες, αφού οι γυναίκες ήταν μέχρι το σχετικά πρόσφατο παρελθόν απανθρωποποιημένα όντα. Μετά από αγώνες, κατάφεραν το αυτονόητο: να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες (με όλες τις αδικίες που συνεχίζουν να υφίστανται οι γυναίκες μέχρι σήμερα).
Η σημερινή ρητορική που αναπτύσσεται παγκόσμια, εν μέσω διεθνών κρίσεων, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ στην Προεδρία των ΗΠΑ, θυμίζει μαύρες περιόδους του παρελθόντος. Η ανθρωπιστική προσέγγιση, τα ανθρώπινα δικαιώματα ακούγονται στα αφτιά της αμερικανικής ηγεσίας σαν άναρθρες κραυγές. «Τελεσίγραφα» που συνεπάγονται με απειλές θανάτου, στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά, άνθρωποι που στοχοποιούνται για τη σεξουαλικότητά τους, λαοί και έθνη, που με το ζόρι πρέπει να κάνουν εκείνο που επιβάλλει ο ισχυρός και που με το ζόρι «πρέπει» να υποταγούν επειδή ο δυνατότερος πίθηκος κερδίζει.
Ιστορικά, η μέθοδος της απανθρωποποίησης έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο καταπίεσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δουλείας, προπαγάνδας κ.λπ., που στοχεύει στη δικαιολόγηση και νομιμοποίηση της άσκησης βίας κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Στην ψυχολογία, συνδέεται με τη μείωση της ενσυναίσθησης, καθώς κάποιος που θεωρείται λιγότερο «άνθρωπος» μπορεί πιο εύκολα να υποστεί κακομεταχείριση. Η μέθοδος της απανθρωποποίησης αξιοποιήθηκε στο παρελθόν από τη Ναζιστική Γερμανία, αφού τα φρικτά εγκλήματα κατά των Εβραίων συνδέονται με την αντίληψη που καλλιέργησε ο Χίτλερ ότι οι Εβραίοι ήταν «υπάνθρωποι» ή τουλάχιστον λιγότερο άνθρωποι από τους υπόλοιπους. Αξιοποιήθηκε επίσης και στις ΗΠΑ εναντίον των μαύρων, με το «σκεπτικό» ότι οι άνθρωποι με καταγωγή από την Αφρική δεν είναι ίσοι με τη λευκή φυλή.
Σήμερα, η απανθρωποποίηση δεν αποτελεί πλέον μόνο ζήτημα φύλου ή εθνικής καταγωγής· είναι η νέα κανονικότητα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πλέον η ανθρωπότητα ολόκληρη κάνει στροφή προς τα πίσω. Επιχειρείται ξανά απανθρωποποίηση, όχι όμως της γυναίκας, αλλά του ανθρώπινου είδους στο σύνολό του.
Το ζήτημα όμως είναι ότι κάθε επιχείρηση απανθρωποποίησης, ιστορικά, ακολουθείται από μια μεγαλειώδη έκρηξη, που δεν συμφέρει εκείνους που επιχειρούν την απανθρωποποίηση. Με τη συγκεκριμένη θεωρητική αλλά και εμπειρική-ιστορική διαπίστωση συμφωνεί και η φυσική, που υπάγεται στις θετικές επιστήμες. Δράση-αντίδραση. Σε κάθε δράση αντιστοιχεί πάντα μια αντίθετη αντίδραση. Στη φύση ποτέ δεν εκδηλώνεται η δράση χωρίς την αντίστοιχη αντίδραση. Και αυτό να το έχει υπόψη ο ισχυρός πίθηκος.