![Συμφώνησαν Κύπρος - Chevron για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη](https://politis.com.cy/temp/images/220x143/cache_220x143_Crop_medium_903020_535629_25_02_14_193901.jpg)
![Πολίτης logo](images/politisLogo_white.png)
![ECOMMBX logo](images/ecommbx-logo.png)
Δεν γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στην «εμβληματική», όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος, απόφαση για εθελοντική κατάταξη και γυναικών στην Εθνική Φρουρά, όμως το βέβαιο είναι ότι η απόφαση αυτή ούτε θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση της ΕΦ και θα ενισχύσει το αξιόμαχό της, όπως δηλαδή υποστηρίζει η κυβέρνηση, ούτε και συνιστά ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος της γυναίκας στην ισότητα και αναβαθμίζει τον ρόλο της στην κοινωνία, όπως επίσης υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Και το λέμε αυτό όχι φυσικά γιατί υποτιμούμε τις γυναίκες ή γιατί θεωρούμε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην ΕΦ. Αντιθέτως. Πιστεύουμε ανεπιφύλακτα και στις δυνατότητες και στις ικανότητες της Κύπριας γυναίκας και θεωρούμε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με επιττυχία σε όλους τους τομείς.
Δεν θεωρούμε ωστόσο ότι, από τη στιγμή που μιλάμε για εθελοντική στράτευση, θα υπάρξει τέτοια ανταπόκριση γυναικών που όντως θα οδηγήσει σε ουσιαστική ενίσχυση της ΕΦ, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εισηγούμαστε ή είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης και των γυναικών.
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τα κυπριακά νοικοκυριά και οι νέες και νέοι μας, κάθε κορίτσι με την αποφοίτησή του από το σχολείο το πρώτο που κοιτά είναι οι σπουδές του ή η αμεσότερη δυνατή εξεύρεση εργασίας για να μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά του ή να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά για να μην είναι βάρος στους γονείς του.
Εκ των πραγμάτων δηλαδή είναι ζήτημα αν θα υπάρξει καν ενδιαφέρον για εθελοντική στράτευση ή αν οι γυναίκες που θα επιλέξουν την εθελοντική στράτευση θα είναι τόσες που όντως να ενισχύουν με την κατάταξή τους την ΕΦ ή και να δικαιολογούν τις δαπάνες που θα χρειαστούν για τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν για να μπορούν να φιλοξενηθούν στην ΕΦ και στρατιωτίνες.
Όσον αφορά τα περί έμπρακτης αναγνώρισης του δικαιώματος της γυναίκας στην ισότητα η κυβέρνηση έχει πολλά άλλα να πράξει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά να θεωρεί ότι κατοχυρώνει την ισότητα της γυναίκας μέσα από την εθελοντική στράτευση.
Η Κύπρια γυναίκα αντιμετωπίζει διακρίσεις και ανισότητα στην εργασία, στη μισθοδοσία, στη συμμετοχή της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και σε πολλά άλλα. Επιπρόσθετα πολλές γυναίκες αποστερούνται ακόμα και αυτό το δικαίωμα στην εργασία γιατί η Πολιτεία δεν τους διασφαλίζει στοιχειώδεις συνθήκες, όπως βρεφοκομικούς και παιδικούς σταθμούς, ολοήμερα σχολεία και άλλα που θα τους επέτρεπαν να εργαστούν απρόσκοπτα. Αυτά είναι που κατοχυρώνουν την ισότητα της γυναίκας και όχι η στράτευσή της.
Συμπερασματικά, από τη στιγμή που το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει εθελοντική και όχι υποχρεωτική στράτευση της γυναίκας, δεν είμαστε εναντίον. Άλλο όμως αυτό και άλλο να παρουσιάζεται η στράτευση της γυναίκας ως εμβληματική πολιτική και απόφαση-ορόσημο.
Στην πραγματικότητα η εθελοντική στράτευση των γυναικών δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα πυροτέχνημα και μία ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού της παρούσας κυβέρνησης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.