Στην υπηρεσία του Πολίτη

ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΗ

Header Image

Χάρη στη δική σας στήριξη, στους αναγνώστες του, ο «Πολίτης» έχει εισέλθει στο 27ο έτος της παρουσίας του στα δημόσια πράγματα της Κύπρου. Τα φετινά γενέθλια βρίσκουν τον «Πολίτη» να είναι ένας όμιλος ενημέρωσης με δυναμική παρουσία ως εφημερίδα, ψηφιακό μέσο (politis.com.cy) και ραδιόφωνο (Πολίτης 107.6 & 97.6). 

Σε αυτή την πορεία η ομάδα δημοσιογράφων του «Πολίτη» προσπάθησε με επαγγελματισμό και με πυξίδα την τήρηση των αρχών της δεοντολογίας να παρέχει στο κυπριακό κοινό, και όχι μόνο, μια σφαιρική εικόνα για όσα επηρεάζουν τη ζωή του και να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα. Η πορεία αυτή δεν ήταν πάντα εύκολη. 

Στηριζόμενος σε στέρεες βάσεις και με έναν νέο ιδιοκτήτη, ο «Πολίτης» θα επενδύσει ακόμη περισσότερο στην κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης και επικοινωνίας ενός κόσμου που ψηφιοποιείται με μεγάλη ταχύτητα. Σε αυτόν τον κόσμο, η σημασία ενός παραδοσιακού μέσου ενημέρωσης είναι πιο σημαντική. Αν και πολλοί έχουν σπεύσει να προβλέψουν το τέλος των εφημερίδων, αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, και με νέα δομή προσαρμοσμένη στην ψηφιοποίηση, γιατί είναι χρήσιμες. 

Η κυριαρχία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η καταιγίδα των fake news, η ταχύτατη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή περιεχομένου, καθιστούν πολλές φορές δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τι είναι αληθινό και τι είναι κατασκευασμένο. Μια χώρα, μια κοινωνία, μια οικονομία, δεν μπορεί να πάει μπροστά, αντίθετα κινδυνεύει με βαθιά κρίση αν δεν μπορεί να συζητά και να λαμβάνει αποφάσεις έχοντας ενώπιόν της πραγματικά δεδομένα. Ταύτιση στις απόψεις και στο σχόλιο, δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει, όμως, να δεχόμαστε όλοι τα γεγονότα.

Και αυτή τη λειτουργία, την καταγραφή των γεγονότων, των ειδήσεων, μπορούν να την κάνουν -και την κάνουν σήμερα- τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η λειτουργία είναι που καθιστά τον Τύπο πυλώνα της Δημοκρατίας. Ο Τύπος και η δημοσιογραφία δέχονται την κριτική της κοινωνίας, συμπαρασύρονται από την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς (και όχι άδικα πολλές φορές για να είμαστε ειλικρινείς), αλλά πρέπει να δεχθούμε ότι μόνο η δημοσιογραφία μπορεί να καλύψει το κενό ενημέρωσης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Το περιβάλλον λειτουργίας των μέσων δεν είναι ιδανικό. Ο χώρος της στήλης δεν αρκεί για να αναδείξουμε τις προκλήσεις που έχει φέρει στο επιχειρηματικό μοντέλο φέρει η ψηφιοποίηση και η κυριαρχία των social media. Παρά τις διακηρύξεις και τις διαπιστώσεις ότι ο Τύπος αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, απουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο ενδυνάμωσης της ενημέρωσης. Λόγια πολλά, πράξεις ελαχιστες.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο «Πολίτης» θα συνεχίσει να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της ενημέρωσης, ασκώντας μια μαχητική και τεκμηριωμένη δημοσιογραφία, υπηρετώντας εσάς, τους πολίτες. 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα