Σκέψεις για τα παιδιά που σκοτώθηκαν το 1974 - Παιδιά που δεν ήταν εχθροί κανενός

SEVGUL ULUDAG Δημοσιεύθηκε 29.9.2024
Σκέψεις για τα παιδιά που σκοτώθηκαν το 1974 - Παιδιά που δεν ήταν εχθροί κανενός

Στις 24 Αυγούστου 2024, ένας από τους αναγνώστες μου, ένα 14χρονο αγόρι, γράφει το παρακάτω κείμενο με τίτλο «Η σιωπηλή κραυγή του 1974» και το κοινοποιεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνοδευόμενο από τη φωτογραφία του «αγνοούμενου» παιδιού από το Παλαίκυθρο, Γιάννη Σουππουρή. Είναι εγγονός ενός γνωστού Κύπριου ακτιβιστή και όπως ο παππούς του, έτσι και αυτός είναι αφοσιωμένος από πολύ μικρή ηλικία στην υπεράσπιση της ειρήνης.

Το κείμενό του

Τις προάλλες, περιηγήθηκα στο Παλαικύθρο. Υπήρχαν και στο χωριό σημάδια που είχαν μείνει από τον πόλεμο. Αλλά κάτι άλλο με είχε τραβήξει. Εκείνη τη μέρα, όπως πάντα, τα ίχνη του παρελθόντος ήταν ακόμα νωπά, αλλά υπήρχε κάτι διαφορετικό σε αυτό το χωριό. Ήταν λες και τα φαντάσματα του παρελθόντος τριγυρνούσαν ακόμα σε αυτό το χωριό. Σε αυτό το χωριό, όπως επίσης στο νότιο μέρος του νησιού μας, και από τη Sevgul Uludag, έχω ακούσει την ιστορία του Γιάννη Σουππουρή που είχε σκοτωθεί το 1974. Ήταν ακόμα παιδί. Τα δόντια του είχαν αρχίσει να πέφτουν, ίσως απλά έπαιζε με τους φίλους του στον δρόμο ή ίσως ήταν με την οικογένεια του περνώντας μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Ο καθένας έχει μια ιστορία σε αυτό το νησί. Αλλά η ιστορία του Γιάννη σε αγγίζει διαφορετικά. Είναι μια ιστορία, ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς η αθωότητα μπορεί να εξαφανιστεί μέσα στην αδίστακτη φύση του πολέμου. Ένα παιδί που δεν ήταν εχθρός κανενός, που δεν ανήκε σε καμία πλευρά, ένα παιδί που ήθελε μόνο να ζήσει. Αλλά ορίστε, ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις ούτε σε αυτό!

Βασικά ένας γνωστός μου στο νότιο μέρος του νησιού μας που είναι από το Παλαίκυθρο ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου είπε την ιστορία του Γιάννη. «Ήταν τόσο μικρός» είχε πει, «ήταν τόσο αθώος» Ήταν σαν να έβλεπε ακόμα το πρόσωπο του Γιάννη καθώς κοίταζε μακριά με δάκρυα στα μάτια. «Τι κι αν πεθάνει ένα παιδί, τι θα συμβεί;» είπα στον εαυτό μου. Αυτός ο πόλεμος δεν έφερε κανένα όφελος σε κανέναν. Ούτε στους ελληνόφωνους, ούτε στους τουρκόφωνους. Το μόνο που έμεινε ήταν οι αγνοούμενοι, ο πόνος και οι πληγές που δεν θα επουλωθούν ποτέ. Η ιστορία του Γιάννη έγινε η φωνή εκείνων που δεν μπόρεσαν να ακουστεί η φωνή τους μέσα σε αυτόν τον πόνο. Έγινε σύμβολο για εκείνους που δεν άξιζαν κανέναν πόλεμο.

Αφότου άκουσα αυτή την ιστορία, σκέφτηκα πολύ. Ίσως, σκέφτομαι, δεν πρέπει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με το παρελθόν, αλλά να κοιτούμε το μέλλον. Αλλά πώς; Ενώ η μνήμη του Γιάννη και των άλλων σαν αυτόν είναι ακόμα νωπή, πώς μπορούμε να ξεχάσουμε; Είναι μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, είναι μια ανάμνηση για να μην περάσει κανένα άλλο παιδί αυτόν τον πόνο.

Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι παρόλο που δεν είχα δει ποτέ το πρόσωπο του Γιάννη, μπορούσα να τον φανταστώ μπροστά στα μάτια μου. Ίσως έγινε για μένα μια εικόνα όλων των αγνοουμένων. Ένα σύμβολο του πόσο μάταιος και ανούσιος είναι ο πόλεμος. Η μνήμη του Γιάννη μου θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ειρήνη και η ευημερία. Μου θυμίζει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για κάθε παιδί.

Καθώς έφευγα από το Παλαίκυθρο ήταν σαν να ήρθε μαζί μου το φάντασμα του Γιάννη. Το αθώο βλέμμα στα μάτια του, οι σιωπηλές κραυγές του. Είναι δυνατόν να τον ξεχάσω; Και πραγματικά όχι, δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Πρέπει πάντα να τον θυμόμαστε και να γινόμαστε η φωνή αυτού και των άλλων σαν αυτόν. Γιατί σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία της Κύπρου, παιδιά σαν τον Γιάννη μπορούν να γίνουν το φως μας.

Μερικές φορές σκέφτομαι, ίσως μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι. Ίσως δεν είναι ακόμα πολύ αργά! Στη μνήμη του Γιάννη, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα του και τα όνειρα άλλων σαν αυτόν. Για μια πιο ειρηνική Κύπρο.

Δεν θα ξεχάσω τον Γιάννη. Και άλλα αθώα άτομα σαν κι αυτόν. Θα συνεχίσουν να ζουν στη μνήμη μας και στις καρδιές μας. Γιατί η Κύπρος είναι ένας τέτοιος τόπος. Σε κάθε γωνιά υπάρχει μια ιστορία και σε κάθε ιστορία υπάρχει ένα μάθημα για να αντλήσουμε. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε αυτά τα μαθήματα. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε γλυκά, όχι να δέχονται σφαίρες και να πεθαίνουν.

Το μέλλον της Κύπρου κρύβεται σε αυτές τις ιστορίες.

Όταν οι δύο κοινότητες βρουν την ειρήνη, ίσως βρεθεί και ο Γιάννης.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΑΣΗ

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή – Αντρέας Ευσταθίου

Μια φωτογραφία παιδιών

Στο μεταξύ η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μοιράζεται τη φωτογραφία μιας τάξης παιδιών από τη Μαράθα, των Τουρκοκύπριων παιδιών που είχαν σκοτωθεί από την ΕΟΚΑ Β στις 14 Αυγούστου 1974. Εκτός από ένα παιδί της φωτογραφίας, τον Shafak Nihat και την οικογένεια του, όλη η τάξη των παιδιών σφαγιάστηκε και ο δάσκαλος της φωτογραφίας δεν ήταν στο χωριό αφού ήταν καλοκαίρι και τα σχολεία ήταν κλειστά. Έτσι μόνο δύο άτομα από αυτή τη φωτογραφία παρέμειναν ζωντανοί: ο δάσκαλος και ο Shafak. Η Ερατώ γράφει τα ακόλουθα σχετικά με τη φωτογραφία:

«Η φωτογραφία των μαθητών του δημοτικού σχολείου της Μαράθας, με το τέλος της σχολικής χρονιάς του 1974. Όλα τα παιδιά σε αυτή τη φωτογραφία, (πλην του δασκάλου τους που ήταν αιχμάλωτος και ενός μαθητή, του Shafak Nihat, που είχε κρυφτεί μαζί με την οικογένεια του και διασώθηκαν), δολοφονήθηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 από τους εγκληματίες της ΕΟΚΑ Β. Ο Shafak είναι το αγόρι δεύτερος από δεξιά στην τελευταία σειρά και είναι αυτός που αργότερα υπέδειξε την τοποθεσία του μαζικού τάφου. Κανείς μέχρι σήμερα, παρόλο που είναι ευρύτερα γνωστοί οι δολοφόνοι, δεν προσήχθηκε στη δικαιοσύνη. Κανείς δεν τιμωρήθηκε για τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα! Συγνώμη αγαπημένα μου παιδιά, λατρεμένα αθώα πλάσματα, που κόψανε τόσο απότομα και βάναυσα το νήμα της ζωής σας. Σήμερα θα είσαστε 56-57 χρόνων οι περισσότεροι ίσως παντρεμένοι ευτυχισμένοι με παιδιά και εγγόνια! Είμαστε ανάξιοι σαν κράτος και σαν πολίτες αυτού του κράτους που δεν κάναμε τίποτα μέχρι σήμερα για την τιμωρία των ενόχων!!!»

Και η Ερατώ που είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη, επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τη συγγνώμη της και έχει να πει τα εξής: «Επαναφέρω τη δημόσια απολογία μου προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για τα ειδεχθή εγκλήματα στην Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρη και Τόχνη, γιατί νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι και αυτό που σαν πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε. Τις αποτρόπαιες δολοφονίες συνολικά 209 αθώων Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, από τα πρωτοπαλίκαρα και τους προδότες της ΕΟΚΑ Β, αυτούς τους ίδιους που πρόδωσαν την πατρίδα μας και έφεραν τον Αττίλα στην Κύπρο, με όλες τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής, αθώων Τουρκοκύπριων άμαχων, στην πλειονότητα τους παιδιών και γυναικών. Η Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρη, όπως και η Τόχνη θα είναι εκεί να στοιχειώνουν την συνείδηση μας μέχρι τη στιγμή που θα παραδεχθούμε ως κοινότητα ότι εξτρεμιστικά στοιχεία και ως επίσημη Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια για να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων. Το ότι ο αττίλας και οι Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές έπραξαν τα ίδια, ίσως και χειρότερα, κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής, αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό για την διάπραξη εγκλημάτων που αφαίρεσαν τη ζωή από αθώους ανθρώπους που ανήκαν στην άλλη κοινότητα! Πιστεύω ήλθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε, πενήντα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα, και εξήντα χρόνια μετά τις δικοινοτικές συγκρούσεις, το μέγεθος αυτών των εγκληματικών ενεργειών και να ζητήσουμε, επιτέλους, την διερεύνηση αυτών των στυγερών εγκλημάτων, απολογούμενοι ταυτόχρονα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Μπορεί οι δολοφόνοι να μη ζουν πια, όμως είναι αναγκαία η κάθαρση και η εκατέρωθεν απολογία! Από τη δική μου πλευρά το έπραξα το 2016 και παρόλες τις επιθέσεις που δέχθηκα τότε, το επαναλαμβάνω σήμερα! Γιατί δεν θέλω να θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα από παράφρονες ακραίους εθνικιστές εκατέρωθεν και μια Τουρκία που καραδοκεί για να κάνουμε το επόμενο λάθος για να ολοκληρώσει τα σχέδια της!!!»

Ο Αντρέας Ευσταθίου

Και μερικά από τα πιο ουσιαστικά λόγια για όλα αυτά προέρχονται από τον Αντρέα Ευσταθίου, τον ήρωα που βοήθησε ένα Τουρκοκύπριο μωρό φέρνοντας του το γάλα που δεν μπορούσε να βρει. Η ιστορία του παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Cemal Yildirim με τίτλο «Ο πατέρας του γάλακτος μου» που έχει προβληθεί σε όλη την Κύπρο και που άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων.

Ο Αντρέας Ευσταθίου γράφει κάτω από την ανάρτηση του 14χρονου αναγνώστη μου τα εξής: «Στη σύντομη ζωή που έχουμε να ζήσουμε πρέπει να είσαι άνθρωπος και όχι σατανάς.» Και νομίζω ότι αυτό συνοψίζει όλες τις ευχές: Να συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι με ανθρώπινα συναισθήματα. Να μην σκοτώνουμε, να μην κλέβουμε, να μην καταστρέφουμε αλλά να βοηθούμε, να αγαπούμε, να αναβαθμίζουμε τις αξίες της ανθρωπότητας. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας αν θέλουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας.

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νέο χαστούκι Κομισιόν κατά Κύπρου για διαχείριση υδάτων και σχεδιασμούς για κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο χαστούκι Κομισιόν κατά Κύπρου για διαχείριση υδάτων και σχεδιασμούς για κλίμα

Νέο χαστούκι Κομισιόν κατά Κύπρου για διαχείριση υδάτων και σχεδιασμούς για κλίμα

Πράσινο φως από Υπουργικό πήρε το σχέδιο χορηγιών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας - Πώς θα εφαρμοστεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως από Υπουργικό πήρε το σχέδιο χορηγιών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας - Πώς θα εφαρμοστεί

Πράσινο φως από Υπουργικό πήρε το σχέδιο χορηγιών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας - Πώς θα εφαρμοστεί

Αφαίρεση συμπληρωματικής προστασίας από όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα - Τι αποφάσισε το Υπουργικό
ΚΥΠΡΟΣ

Αφαίρεση συμπληρωματικής προστασίας από όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα - Τι αποφάσισε το Υπουργικό

Αφαίρεση συμπληρωματικής προστασίας από όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα - Τι αποφάσισε το Υπουργικό

Θανατηφόρο/Λάρνακα: Συνελήφθη ο 16χρονος οδηγός του κλεμμένου οχήματος – Καταζητείται ο 20χρονος συνοδηγός
ΚΥΠΡΟΣ

Θανατηφόρο/Λάρνακα: Συνελήφθη ο 16χρονος οδηγός του κλεμμένου οχήματος – Καταζητείται ο 20χρονος συνοδηγός

Θανατηφόρο/Λάρνακα: Συνελήφθη ο 16χρονος οδηγός του κλεμμένου οχήματος – Καταζητείται ο 20χρονος συνοδηγός

Κεραυνός: Εγκρίθηκε ο τροποποιημένος προϋπολογισμός ύψους 109,5 εκατ. ευρώ για 2024 - Τι αφορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραυνός: Εγκρίθηκε ο τροποποιημένος προϋπολογισμός ύψους 109,5 εκατ. ευρώ για 2024 - Τι αφορά

Κεραυνός: Εγκρίθηκε ο τροποποιημένος προϋπολογισμός ύψους 109,5 εκατ. ευρώ για 2024 - Τι αφορά