Με στόχο να βγει το Κυπριακό από το τέλμα στο οποίο περιέπεσε τα τελευταία χρόνια, η πρόεδρος του κόμματος της Δεξιάς απέστειλε επιστολή εφ’ όλης της ύλης προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου. Προτείνεται όπως ο ΠτΔ προχωρήσει σε μονομερείς πρωτοβουλίες, όπως τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, τη συναίνεση της ΚΔ για επανέναρξη διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, την αποφυγή συγκρούσεων με αξιωματούχους των ΗΕ και την αφαίρεση του συρμάτινου φράχτη. Οι προτάσεις αποβλέπουν στην ενίσχυση του πνεύματος εμπιστοσύνης και στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών που θα δώσουν νέα δυναμική στο Κυπριακό. Η κ. Δημητρίου, ως αρχηγός του μεγαλυτέρου κόμματος στην Κύπρο, έχει κάθε δικαίωμα αλλά και καθήκον να συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος που θα οδηγήσει στην άρση της στασιμότητας. Θα έλεγα ότι μάλλον έχει καθυστερήσει αφού το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια (το συρματόπλεγμα Νουρή υπήρχε και επί Νίκου Αναστασιάδη) και δεν θέλω να πιστεύω ότι η χρονική συγκυρία ήταν τέτοια ώστε να σκεπάσει τα εσωτερικά προβλήματα και την εσωστρέφεια στον ΔΗΣΥ. Αυτά που προτείνει στην επιστολή όφειλε να τα θέσει πολύ προηγουμένως. Αλλά έστω και έτσι, ας δούμε τη θετική πλευρά του θέματος.
Πολύ σημαντικό στοιχείο της επιστολής, και εύγε στην κ. Δημητρίου που το διατυπώνει, είναι η εισήγηση να απορρίψει ο Πρόεδρος ξεκάθαρα προτάσεις που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο από συγκυβερνώντα κόμματα που κάνουν λόγο για απόρριψη της ΔΔΟ και κλείσιμο των οδοφραγμάτων, θέματα που ξεφεύγουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και που αποτελούν την ασπίδα των θέσεών μας. Τέτοιες προτάσεις πραγματικά διαβρώνουν κάθε προσπάθεια προόδου, μπερδεύουν τον λαό και παρέχουν τη δυνατότητα στον Πρόεδρο να ροκανίζει τον χρόνο. Δίνεται η εικόνα ότι το ΕΣ είναι ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να λέει τα δικά του και ξεπλένονται τα πάντα αφού μετέχει νομότυπα και το ΕΛΑΜ. Δεν ξέρουμε αν λαμβάνονται τελικές αποφάσεις, ούτε ποιες είναι ή αν δεσμεύουν κανέναν. Με άλλα λόγια, ο θεσμός του ΕΣ χρησιμεύει για μιαν κατ’ επίφαση δημοκρατία αλλά τελικά κάνει ό,τι νομίζει ο Πρόεδρος.
Πώς αντέδρασε o ΠτΔ με τη λήψη της επιστολής; Αντί να αναφερθεί στην ουσία, επισήμανε ότι «διάβασε την επιστολή από τα σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο», λες και αυτό που είχε σημασία ήταν ο τρόπος που έλαβε γνώση και όχι το περιεχόμενο της επιστολής. Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Δυστυχώς υιοθετούνται ατεκμηρίωτα επιχειρήματα που προβάλλει μέχρι σήμερα η άλλη πλευρά» και ότι «έτσι πλήττονται εθνικές επιδιώξεις». Δεν είναι η πρώτη φορά που ελλείψει επιχειρημάτων καταφεύγουν κάποιοι στον πατριωτισμό και δαιμονοποιούν την αντίθετη άποψη και αντί να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις καταγγέλλουν όσους την εκφράζουν ως εθνικούς μειοδότες. Αυτή η απαράδεκτη και επαίσχυντη πρακτική χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον επί της αλήστου μνήμης εποχής του Σχεδίου Ανάν από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και θα αποτελεί αιώνιο στίγμα για τη δημοκρατία.
Η επιστολή της κ. Δημητρίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζεται να έχει συνέχεια με καθημερινές πολιτικές παρεμβάσεις που να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση τώρα που ξεκινά μια νέα κινητικότητα. Σε συνδυασμό με αντίστοιχες πιέσεις από το κόμμα της Αριστεράς, που εκφράζει τις ίδιες απόψεις, να αντιληφθεί ο Πρόεδρος ότι δεν αγωνίζεται μόνος του σε γήπεδο χωρίς αντιπάλους. Γιατί από την όλη αντίδρασή του στις καθ' όλα εποικοδομητικές προτάσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ, φαίνεται ότι άλλα λέει σε ομιλίες και μνημόσυνα και άλλα κάμνει στην πράξη. Η αμυντική στάση που πήρε στις εισηγήσεις της επιστολής δεν δείχνει άνθρωπο που να θέλει να σπρώξει το Κυπριακό προς τα εμπρός. Θα έλεγε κάποιος ότι φοβάται να το αφήσει να προχωρήσει, αφού, σύμφωνα με την κ. Ολγκίν, ξέρει τι μπορεί να κάνει αλλά δεν το κάνει και απλά παρέρχεται ο χρόνος, με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς και με μόνιμη επωδό ότι για όλα ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία.