Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του δείχνουν ότι πολλές φορές κινούνται με βάση την επικαιρότητα. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό.
Τελευταίο παράδειγμα το ζήτημα της αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε στα μέλη του Σώματος ότι περιμένει εισηγήσεις ώστε τον Σεπτέμβριο να γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Είχε προηγηθεί, μια ημέρα πριν, την Τρίτη, η παρουσίαση των συστάσεων του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων, σε κεντρική θέση, το ζήτημα της υπογεννητικότητας.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σημαντική είναι η πρόταση για το θέμα της επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, θα έχουμε και άλλες προτάσεις. Θυμάστε ότι, επειδή εμπλέκονται και πολλά υπουργεία, τον Σεπτέμβριο αναμένω να ανακοινώσουμε μέτρα για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Είναι», προσέθεσε, «ένα θέμα με πολλά προβλήματα, το ποσοστό γεννήσεων χρειαζόμαστε να είναι τουλάχιστον στο 2,1% για να υπάρχει αναπλήρωση του πληθυσμού κάθε 25 χρόνια, είμαστε στο 1,3%, είμαστε αρκετά πίσω και χρειάζεται ολιστική προσέγγιση. Τον Σεπτέμβριο αναμένω τις εισηγήσεις σας για να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις».
Για να μη χάνει χρόνο η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέξει σε εισηγήσεις για το θέμα που είναι ήδη αναρτημένες στον ιστότοπο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την ταχινόπιτα! Υπάρχει διεθνής εμπειρία. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για λύσεις. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας σχετίζεται και με πολιτιστικούς παράγοντες, αλλά και με υπαρκτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Το επίπεδο των μισθών, το κόστος της στέγασης, το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, οι διευκολύνσεις στους χώρους εργασίας επηρεάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό. Τα δύο πρώτα είναι ευρύτερα προβλήματα και η λύση τους απαιτεί πολιτικές που θα προκαλέσουν και δυσαρέσκεια.
Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε τομές μπορεί να το πράξει και μάλιστα γρήγορα. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερη δράση. Τα πλείστα προβλήματα έχουν μελετηθεί και λύσεις καταγράφονται σε σχέδια δράσης υπουργείων, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σε κείμενα και αναλύσεις διεθνών οργανισμών.
Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας έχει την ιδιαιτερότητα ότι προσφέρεται ως άλλοθι για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ποιος θα τολμήσει να αντιδράσει αν πχ. το κράτος αυξήσει την άδεια μητρότητας στα δύο χρόνια, αν δοθούν άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια με παιδιά και επιβληθεί φορολογία σε αδρανή ακίνητα για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών;