Γιατί στηρίζω Volt Κύπρου;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 2.6.2024
Γιατί στηρίζω Volt Κύπρου;
Υιοθετώ αυτό που έλεγε ο μεγάλος Ουίνστον Τσώρτσιλ, «άλλοι αλλάζουν απόψεις για χάρη του κόμματός τους, εγώ αλλάζω κόμμα για χάρη των απόψεών μου», με μια όμως παραλλαγή. Δεν αλλάζω κόμμα, αλλά δεν στηρίζω τον σημερινό ΔΗΣΥ

Όσοι με ξέρουν, σίγουρα γνωρίζουν ότι είμαι μέλος, υποστηρικτής και ψηφοφόρος, βέβαια όχι πάντα, του ΔΗΣΥ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για να το διευκρινίσω, εννοώ μέλος του ΔΗΣΥ των αρχών και αξιών του ιδρυτή της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη, τόσο σε θέματα εντιμότητας αλλά και αναφορικά με την λύση του Κυπριακού. Τον τελευταίο καιρό πολλοί βλέπουν αναρτήσεις μου που, ευθέως και όχι με μισόλογα, στηρίζω το Volt Κύπρου.

Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να εξηγήσω στους λίγους ή πολλούς αναγνώστες των άρθρων μου στον Πολίτη και των αναρτήσεών στο Χ, τους λόγους που με ώθησαν να συμπορευθώ στις ευρωεκλογές με το νεοσύστατο Volt Κύπρου.

Παραμένω μέλος του ΔΗΣΥ όχι όμως ως αμνοερίφιο. Παραμένω μέλος του παλιού ΔΗΣΥ της εντιμότητας και του πολιτικού πολιτισμού. Χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου, ο σημερινός ΔΗΣΥ δεν με εκφράζει. Υιοθετώ αυτό που έλεγε ο μεγάλος Ουίνστον Τσώρτσιλ, «άλλοι αλλάζουν απόψεις για χάρη του κόμματός τους, εγώ αλλάζω κόμμα για χάρη των απόψεών μου», με μια όμως παραλλαγή. Δεν αλλάζω κόμμα αλλά δεν στηρίζω τον σημερινό ΔΗΣΥ.

Θα επανέλθω ως υποστηρικτής και ψηφοφόρος όταν και η σημερινή ηγεσία, οι κομματοπατέρες και οι ψευδοπαράγοντες επανέλθουν και αυτοί στον αυθεντικό ΔΗΣΥ του Γλαύκου Κληρίδη ή όταν η ηγεσία αποφασίσει να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγείου από αυτούς που τα τελευταία χρόνια ρεζίλεψαν το κόμμα και καταπάτησαν με τον χειρότερο τρόπο τις αρχές και αξίες του.

Ανεξάρτητα των πιο πάνω είμαι διατεθειμένος να δεχθώ την οποιαδήποτε συνέπεια για τις απόψεις που εκφράζω και τις θέσεις μου. Αν η παρούσα ηγεσία, εν τη σοφία της, αποφασίσει ότι με όλα αυτά που παραθέτω υποπίπτω σε κομματικό παράπτωμα τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην διαγραφή μου.

Συνεπώς, ως ενεργός πολίτης και πολιτικοποιημένο άτομο, φυσικό ήταν να προσπαθήσω να βρω άλλες επιλογές επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η αποχή δεν είναι λύση.

Στην αναζήτησή μου λοιπόν, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, και αφού μελέτησα τους υποψηφίους καθώς και τις θέσεις που εκφράζει το κάθε κόμμα που κατέρχεται στις ευρωεκλογές, κατέληξα στο Volt Κύπρου.

Ένα νέο κόμμα από νέους ανθρώπους με καθαρά χέρια, χωρίς βαρίδια και αμφιλεγόμενο παρελθόν. Ένα κόμμα που δίνει απαντήσεις, με αποδείξεις, στα δύο κυριότερα προβλήματα που σήμερα απασχολούν τον κύπριο πολίτη, την διαφθορά και το κυπριακό. Στο μεν εθνικό θέμα, η μορφή λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για το Volt Κύπρου είναι θέση αδιαπραγμάτευτη. Καθαρές κουβέντες χωρίς «ναι μεν αλλά», αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ακόμα, έμπρακτος σεβασμός προς την Τ/κ κοινότητα με την συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιό τους Τ/κ υποψηφίου.

Στο άλλο αγκάθι, αυτό της διαφθοράς, αποδεικνύουν και πάλι με πράξεις και όχι με λόγια τον αγώνα τους εναντίον όλων αυτών που κατάντησαν σήμερα την πατρίδα μας κέντρο απάτης και θεσμικής διαφθοράς. Νομίζω η συμπερίληψη του υπ’ αριθμόν ένα κύπριου, πολέμιου της διαφθοράς, στο ψηφοδέλτιό τους, του Μακάριου Δρουσιώτη, είναι το κατ’ εξοχήν δείγμα γραφής ότι οι άνθρωποι του Volt Κύπρου είναι συνειδητά ταγμένοι εναντίον της διαφθοράς.

Ο καθαρός ευρωπαϊκός τους προσανατολισμός είναι αυταπόδεικτος. Από ιδρύσεώς τους συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό κίνημα Volt όπου, ως επί το πλείστο νέοι άνθρωποι, έχουν συστρατευτεί με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη, την Ευρώπη που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και τα οράματα των επερχόμενων γενεών.

Εκτός του Μακάριου Δρουσιώτη στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνεται και η Σοφία Βασιλείου, εμπειρογνώμονας ποιοτικής έρευνας, με σπουδές στην Ανθρωπογεωγραφία και στα Οικονομικά και με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Μπορεί από σεμνότητα η ίδια να μην το προβάλλει αλλά είναι θυγατέρα του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου, γεγονός που αποδεικνύει ότι ανατράφηκε με τις αρχές και αξίες της εντιμότητας και της επανένωσης. Εξ ίσου δυναμική η παρουσία της Ανδρομάχης Σοφοκλέους, Συν-Αντιπροέδρου του κινήματος, πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος επί ζητημάτων που άπτονται της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Ποιος θα μπορούσε να παραγνωρίσει την Δρ Λύσια Δημητρίου, έναν νέο άνθρωπο με επιστημονικές περγαμηνές και όχι μόνο. Νομίζω το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επιστημονική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέει πολλά.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Hulusi Kilim, εκτός του ότι λαμπρύνει την Τ/κ παρουσία στο ψηφοδέλτιο, έχει πολλά να παρουσιάσει στους αγώνες του για επανένωση της πατρίδας μας. Αμμοχωστιανός, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου και της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, μιας πρωτοβουλίας που έλαβε το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018.

Άφησα τελευταίο τον Νικόλα Κυριάκου γιατί αυτή και μόνο η παρουσία του δείχνει τον καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος. Ο Νικόλας άσκησε δικηγορία στη Λευκωσία, και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας την Κύπρο ενώπιον διεθνών οργάνων. Παράλληλα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αργότερα συνέχισε την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με θέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ, στην Europol και Eurojust.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, ερωτώ: Πως μπορεί κάποιος, υγιώς σκεπτόμενος κύπριος πολίτης, να αντισταθεί στο ψηφοδέλτιο του Volt Κύπρου; Ανεξάρτητα των κομματικών και ιδεολογικών καταβολών του καθενός, ήρθε η ώρα που πρέπει, ως πολίτες μιας ημικατεχόμενης πατρίδας, να είμαστε εκλεκτικοί. Δεν μπορούμε να στείλουμε στην ευρωβουλή τα γνωστά ονόματα του κατεστημένου που κάθε φορά ανακυκλώνονται διότι το μόνο που έχουν μάθει είναι να αλλάζουν καρέκλες. Αυτό το απαράδεκτο, κάποιος να διεκδικεί την ψήφο του κύπριου πολίτη γιατί υπήρξε υπουργός, βουλευτής και γενικά αξιωματούχος, θα πρέπει να σταματήσει. Όλοι αυτοί που νομίζουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τους αναδεικνύουμε σε μια άλλη καρέκλα, γιατί έχασαν την προηγούμενη ή γιατί προσδοκούν σε πολιτική ανέλιξη ή γιατί είναι πολιτικά συνταξιούχοι, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή των κομματικών αμνοεριφίων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο πολίτης σκέφτεται πριν να πάει στην κάλπη. Έχει αποκτήσει κρίση και ψηφίζει, όχι το τι αποφάσισε το κόμμα αλλά το τι η πατρίδα χρειάζεται και το τι η συνείδηση του καθενός επιβάλλει. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα που η οριστική διχοτόμηση είναι εντός των πυλών, θα πρέπει να εμπεδώσουμε το γεγονός ότι η παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα πρέπει να αποτελείται από νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και όχι απαραίτητα σε ηλικία, έντιμους, επαρκώς καταρτισμένους, με καθαρά χέρια και πάνω απ’ όλα ταγμένους στον αγώνα για λύση και επανένωση.

Ας με συγχωρέσουν οι συναγωνιστές μου στον ΔΗΣΥ αλλά τους ερωτώ ευθέως. Έχουν να παρουσιάσουν οτιδήποτε καλύτερο, μια καλύτερη επιλογή;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» στη λίστα της Ρωσίας - Μπλοκάρονται συνολικά 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» στη λίστα της Ρωσίας - Μπλοκάρονται συνολικά 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» στη λίστα της Ρωσίας - Μπλοκάρονται συνολικά 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ

EE: Συμφωνία για στήριξη σε φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στα κορυφαία πόστα
ΚΟΣΜΟΣ

EE: Συμφωνία για στήριξη σε φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στα κορυφαία πόστα

EE: Συμφωνία για στήριξη σε φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας στα κορυφαία πόστα

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας

Με αδιαθεσία στο Απολλώνειο και ο υπουργός Υγείας

Πέμπτη ή Παρασκευή η συνάντηση Ολγκίν-Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέμπτη ή Παρασκευή η συνάντηση Ολγκίν-Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Πέμπτη ή Παρασκευή η συνάντηση Ολγκίν-Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Ποδοσφαιρικά σωματεία/εταιρείες χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος αλλά δεν πληρώνουν ούτε και ένα ευρώ
ΚΥΠΡΟΣ

Ποδοσφαιρικά σωματεία/εταιρείες χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος αλλά δεν πληρώνουν ούτε και ένα ευρώ

Ποδοσφαιρικά σωματεία/εταιρείες χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος αλλά δεν πληρώνουν ούτε και ένα ευρώ