Τέσσερις Δυτικοί ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, βρέθηκαν στο Κίεβο ανήμερα της 2ης επετείου από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για να τονίσουν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας. Αρχικά, η Ουκρανία εξέπληξε τον κόσμο με τη σθεναρή άμυνά της και κατάφερε να ανακτήσει μέρος του εδάφους της, χάρη φυσικά και στη δυτική στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, η ουκρανική αντεπίθεση το 2023 ήταν ανεπιτυχής και ο πόλεμος έχει εξελιχθεί σε μια μάχη αντοχής και φθοράς την οποία η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη της Δύσης.
Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής στήριξης έρχεται καθώς ειδικοί μετρούν την προοπτική η Ρωσία να επαναλάβει την προσπάθειά της να προελάσει προς το Κίεβο και το Χάρκοβο. Την αίσθηση αυτή ενισχύει η κλιμάκωση των εναέριων επιθέσεων σε όλη τη χώρα και τους όλο και πιο «αόρατους» πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται σε σμήνη.
Οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βλέποντας τη μεγάλη εικόνα δεν αίρουν την παροχή της βοήθειας, ούτε κάνουν πίσω από την πολιτική των κυρώσεων. Ο Ευρωπαίος φορολογούμενος θα συνδράμει την Ουκρανία με 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μην υπολογίζει «σε μια κούραση των Ευρωπαίων». Η κούραση της κοινής γνώμης, όμως, είναι μια πραγματικότητα και παράγει πολιτικά αποτελέσματα, όπως η ενίσχυση ακροδεξιών και αντιδυτικών κινημάτων.
Οι Ευρωπαίοι έχουν εκτεθεί τα τελευταία χρόνια σε αμέτρητες πιέσεις, από την πανδημία έως τις οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης. Μένει να δούμε τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από τον Ιούνιο και μετά, όταν δηλαδή θα ξέρουμε το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωπαϊκών εκλογών.
Η κόπωση είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη, διότι διακυβεύονται οι δυτικές αξίες και τα δυτικά συμφέροντα και κυρίως η ίδια η ευρωπαϊκή ασφάλεια, μια παράμετρο που δεν μετράμε σωστά εδώ, στην Κύπρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να υπονομεύσει τις αποτρεπτικές ικανότητες του ΝΑΤΟ αν εκλεγεί. Υπάρχει ο κίνδυνος αύριο η Ευρώπη να σταθεί μόνη της απέναντι στη θέληση για εξουσία μιας αυταρχικής ρωσικής αυτοκρατορίας.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή επιλογή: είτε ο πολέμαρχος του Κρεμλίνου κάνει την Ευρώπη κομμάτια, είτε η Ευρώπη μετατρέπεται σε μια δύναμη ικανή να του αντισταθεί», σχολιάζει η Le Figaro.