Δύο χρόνια από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο θάνατος στη φυλακή, υπό αδιευκρίνηστες συνθήκες, του Αλεξέι Ναβάλνι, της μοναδικής προσωπικότητας που προσπαθούσε να ασκήσει αντιπολίτευση στον Πούτιν, έρχεται να μας θυμίσει ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επισφαλή κατάσταση.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για δολοφονία του γνωστού στελέχους της αντιπολίτευσης, ο οποίος επέζησε από απόπειρα δηλητηρίασης το 2020. Οι προεκτάσεις του θανάτου του Ναβάλνι ξεπερνούν κατά πολύ τη δική του μοίρα.
Για το καθεστώς του Πούτιν, ο Ναβάλνι ήταν πηγή άγχους και προβλημάτων για σχεδόν 15 χρόνια. Τα πρώτα δέκα δεν ήξεραν τι να κάνουν με τις έρευνές του για τα παράνομα αποκτηθέντα παλάτια, το γιοτ και τις δωροδοκίες. Τα τελευταία πέντε χρόνια προσπάθησαν να τον εξουδετερώσουν. Εκείνος δραπέτευσε ως εκ θαύματος και τους κράτησε και πάλι σε εγρήγορση, αποκαλύπτοντας σε μια ακόμη έρευνα πώς ακριβώς οργάνωσαν την επίθεση δηλητηρίασης που υποτίθεται ότι θα τον σκότωνε. Έκανε μάλιστα και ένα τηλεφώνημα σε έναν από τους αποτυχημένους δολοφόνους του.
Και νεκρός εξακολουθεί να αποτελεί πηγή άγχους για το σύστημα εξουσίας του Ρώσου Προέδρου. Οι ρωσικές αρχές φοβούνται ότι -όσο τα συναισθήματα για τον θάνατο του Ναβάλνι είναι έντονα- πως η κηδεία του θα μπορούσε να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό γεγονός και να κορυφωθεί με μαζικές διαδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις στις πόλεις της Ρωσίας δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να τιμήσουν τη μνήμη του Ναβάλνι. Το κράτος προσπαθεί να το αποτρέψει αυτό με σκληρές αστυνομικές μεθόδους διαλύοντας αυθόρμητα μνημόσυνα και συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας τους πενθούντες.
Το Κρεμλίνο βρίσκεται σε μια νέα, κρίσιμη κατάσταση. Ο θάνατος του Ναβάλνι έχει τεράστιες επιπτώσεις. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τη Μόσχα. Η μάχη μεταξύ του Ναβάλνι και του Πούτιν ξεπερνά τη ζωή και τον θάνατο.
Στον ευρωπαϊκό Τύπο εμφανίζονται σχόλια που για το άνοιγμα «του τελευταίου κεφαλαίου μιας επικής αντιπαράθεσης μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας που θα διαμορφώσει τον 21ο αιώνα», με τη βελγική DE STANDAARD να βλέπει ένα σκοτεινό προμήνυμα.
«O Πούτιν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο όλεθρο από ό,τι εμείς στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι είναι δυνατό, ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επιτάχυνε την παρακμή της Ρωσίας σε μια έρημη δικτατορία».
O θάνατος του Ναλβάνι και η διαχείρισή του από το σύστημα Πούτιν αποτελεί μια οδυνηρή υπενθύμιση για το μέγεθος της απειλής που συνιστά για την ασφάλειά μας το σημερινό καθεστώς εξουσίας στη Ρωσία.