«Οι ελλείψεις προσωπικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεπερνούν σήμερα τις 6.000 και έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις του κυπριακού τουρισμού», δήλωσε στον «Π» ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Ο κ. Ρουσουνίδης ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες, διαφορετικά το 2024 θα είναι προβληματικό από πλευράς στελέχωσης των ξενοδοχείων μας. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιο προσωπικό ζητούν όλες οι χώρες, οπότε το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα αν δεν ιδωθεί πρακτικά και με φαντασία.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που ξεκίνησε το 2019, όπου στη χρονιά ρεκόρ του κυπριακού τουρισμού η ξενοδοχειακή βιομηχανία δυσκολεύτηκε σημαντικά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Το ζήτημα διογκώθηκε περαιτέρω μετά την πανδημία και σήμερα αποτελεί κορυφαίο βραχνά για τον τομέα διεθνώς. Ως συνέπεια της υποστελέχωσης, αρκετά ξενοδοχεία υπολειτουργούν, με τις επιπτώσεις να πλήττουν τα έσοδα, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και κατ' επέκταση τον μακροχρόνιο ανταγωνισμό μας. Είναι για αυτό που πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για την εισαγωγή εξειδικευμένου και ανειδίκευτου ξένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, όπως άλλωστε είναι και οι οδηγίες της HOTREC (Hotels, Restaurants & Cafes in Europe). Η έγκαιρη άφιξη των εργαζομένων στην Κύπρο είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς θα πρέπει να αφομοιωθούν και να ταυτιστούν με τη χώρα μας, αλλά και τις συνθήκες εργασίας, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες», αναφέρει.
Από την άλλη, αυτοί που αναζητούν κατεπειγόντως προσωπικό θα ήταν καλό να δουν στο εσωτερικό της χώρας μας αν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό.
Οι Κύπριοι υπό καλύτερες συνθήκες θα ήταν οι ιδανικότεροι υπάλληλοι, ωστόσο, οι ξενοδόχοι για να τους προσελκύσουν οφείλουν να αυξήσουν τους μισθούς.
Από την άλλη, στη χώρα μας ζουν, και μάλιστα με επιδοτήσεις του κράτους, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες. Η δικαιολογία ότι είναι ανειδίκευτοι δεν είναι σοβαρή. Θα μπορούσε το κράτος σε συνεργασία με τους ξενοδόχους να οργανώσουν σεμινάρια και να επιμορφώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Κάποια ξενοδοχεία που το έκαναν, βρήκαν πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα.
Το κλειδί βέβαια είναι η επιμόρφωση.