Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να επικράτησε της Μαρίν Λε Πέν αλλά η δεύτερη θητεία του θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη, έχοντας να αντιμετωπίσει την αυξημένη σε ποσοστά αντιπολίτευση και την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Καθώς οι υποστηρικτές του απολαμβάναν μια δύσκολη νίκη σε μια συγκέντρωση στον Πύργο του Άιφελ την Κυριακή, οι "υπολοχαγοί" του περιφέρονταν ήδη στα τηλεοπτικά στούντιο και αναγνώριζαν ότι η πρωτοφανής υψηλή αποδοχή της Λε Πέν σημαίνει ότι ο Μακρόν θα πρέπει να αντλήσει διδάγματα από αυτό.
"Με την ακροδεξιά στο 40%, δείχνει ότι θα έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε", δήλωσε ο Clement Beaune, στενός συνεργάτης του Μακρόν και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην τηλεόραση του France 2. Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι απαιτείται "αλλαγή μεθόδου", με περισσότερες διαβουλεύσεις. Το επόμενο εμπόδιο είναι μόνο λίγες εβδομάδες μπροστά. Οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία πρέπει να βασιστεί ο Μακρόν για να δει μέσα από τα μεταρρυθμιστικά σχέδια αλλαγές στο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας.
Στην ομιλία αποδοχής της ήττας της, η Λεπέν ακούστηκε προκλητική, υποσχόμενη ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό μπλοκ στο κοινοβούλιο. Ο σκληρός αριστερός Μελανσόν έχει στο μυαλό του να γίνει πρωθυπουργός αφού εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των αριστερών ψήφων στον πρώτο γύρο, όπως σημειώνει το Reuters. Ο Μελανσόν ελπίζει να μεταφέρει αυτή τη δυναμική στις βουλευτικές εκλογές και να αναγκάσει τον Μακρόν σε μια άβολη και επιρρεπή "συγκατοίκηση".
Ακόμα κι αν οι σύμμαχοι του Μακρόν αποκτήσουν την πλειοψηφία ή έναν λειτουργικό συνασπισμό, θα πρέπει επίσης ο Γάλλος πρόεδρος να αντιμετωπίσει την αντίσταση της κοινωνίας στα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, ιδίως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά το κατώτατο όριο ηλικίας στα 65 έτη από 62.
Οι συντάξεις είναι πάντα ένα καυτό ζήτημα στη Γαλλία και η χαμηλότερη "βαθμολογία" του Μακρόν έναντι της Λεπέν σε σύγκριση με το 2017 σημαίνει ότι δεν θα έχει την ίδια εξουσία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε πριν από πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι έγινε ο μοναδικός Γάλλος πρόεδρος των τελευταίων δύο δεκαετιών που επανεξελέγη.
"Κινδυνεύει να είναι ένα κουτσό παπί που αντιμετωπίζει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια εάν θέλει να εφαρμόσει ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις όπως για τις συντάξεις", δήλωσε στο Reuters ο Κρίστοφερ Ντέμμπικ, οικονομολόγος της Saxo Bank.
Ο Μακρόν, σε μια πιθανή ένδειξη του μελλοντικού προβλήματος, έλαβε επανειλημμένα νουθεσίες από θυμωμένους ψηφοφόρους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία, αναγκάζοντάς τον να παραχωρήσει ένα πιθανό ανώτατο όριο ηλικίας στα 64 έτη.
Ο Philippe Martinez, ο επικεφαλής του υποστηριζόμενου από τους κομμουνιστές συνδικάτου CGT, ενός από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, έχει ήδη προειδοποιήσει τον Μακρόν ότι δεν θα υπάρχει "μήνας του μέλιτος" γι 'αυτόν και ότι τον περιμένουν διαδηλώσεις εάν δεν υποχωρήσει πλήρως.
Ένα άλλο ευμετάβλητο ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τις εκλογές είναι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.
Η κυβέρνηση του Μακρόν περιόρισε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσφερε εκπτώσεις στις τιμές στις αντλίες μέχρι μετά τις εκλογές. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δήλωσε ότι θα θωρακίσει τους ψηφοφόρους για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν προσέφερε σαφές χρονοδιάγραμμα.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αρθούν τα δαπανηρά μέτρα. Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες λένε ότι οι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται ήδη για την ραγδαία αύξηση των τιμών όλων των ειδών βασικών προϊόντων, όπως το ηλιέλαιο που παράγεται στην Ουκρανία ή το ρύζι και το ψωμί.
Το 2018, η άνοδος των τιμών στα καύσιμα προκάλεσε την χειρότερη κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία μετά τις εξεγέρσεις των φοιτητών του 1968 και οδήγησε στα "κίτρινα γιλέκα".
Ως εκ τούτου, ο Μακρόν θα πρέπει να "περπατήσει" προσεκτικά, σημειώνει το Reuters. Η πρώτη του θητεία ήταν γεμάτη με επικοινωνιακές γκάφες που τον εμφάνιζαν αλαζόνα. Πολλοί Γάλλοι τον απεχθάνονται: ένας άνδρας στην προεκλογική εκστρατεία του είπε κατάματα ότι είναι "ο χειρότερος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας".
Οι πολιτικοί σύμμαχοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να συμβουλεύεται περισσότερο τους νομοθέτες, τα συνδικάτα και την κοινωνία των πολιτών και να καταργήσει το στυλ διακυβέρνησης της πρώτης θητείας, από την κορυφή προς τα κάτω.
"Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε το μήνυμα: δεν μπορεί να αποφασίζει για τα πάντα αφ΄υψηλού, δεν είναι επικεφαλής μιας εταιρείας", δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής Πάτρικ Βινάλ. "Πρέπει να αποδεχθεί την ιδέα της διαπραγμάτευσης, της διαβούλευσης".
Πηγή: Reuters / thetoc.gr