Πλησιάζουν οι κρίσιμες αποφάσεις - Πόσο κοντά στον Χριστοδουλίδη βρίσκεται το ΔΗΚΟ;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Τις τελευταίες ημέρες ο Νικόλας Παπαδόπουλος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές που έχει ενώπιόν του κινούνται από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

 

Τα τελευταία 24 ώρα όλο και πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι έχει φτάσει η στιγμή της εξαγγελίας της δικής του υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΄23. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν και οι πληροφορίες ότι το ΔΗΚΟ κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της στήριξης του τέως υπουργού Εξωτερικών. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι πέρα από μία φιλοφρονητική συνάντηση Νικόλα-Χριστοδουλίδη δεν έχει γίνει καμία επαφή ή άλλη επικοινωνία. Ούτε έχει εκλείψει για τον Νικόλα ακόμα μία τελευταία προσπάθεια για συμφωνία με το ΑΚΕΛ, αν βεβαίως κατανοήσει σύμφωνα με στέλεχος της Αριστερά, «ότι η υποψηφιότητα του ιδίου δεν παίζει, αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο συζητήσεων πέραν των τριών ονομάτων που έθεσε αρχικά στο τραπέζι το ΑΚΕΛ».

Χριστοδουλίδης

Σε σχέση με την υποβολή υποψηφίοτητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως διαρρέουν συνεργάτες του, ίσως την εβδομάδα που μπαίνει να υπάρξουν εξελίξεις. Υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη υποστηρίζει την εξαγγελία πριν το Πάσχα, η δεύτερη μετά τις γιορτές. Η εξαγγελία προ του Πάσχα εξυπηρετεί τη θέση Χριστοδουλίδη ότι κατέρχεται ως ανεξάρτητος, αφού έως αυτή τη στιγμή δεν έχει τη στήριξη κανενός κόμματος. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διοχετεύθηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι της εξαγγελίας Νίκου Χριστοδουλίδη θα ακολουθήσει στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Για αποφάσεις της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, πάντως, δεν υφίσταται ακόμη διαδικασία εντός των δύο κομμάτων. Η ΕΔΕΚ ταλανίζεται με σειρά οργανωτικών και άλλων προβλημάτων που φθάνουν έως και τα δικαστήρια και όπ,ως και αν εξελιχθούν τα γεγονότα ποσώς η όποια απόφαση σήμερα θα έχει συλλογικό χαρακτήρα, με την έννοια των συζητήσεων σε όργανα τα οποία δεν λειτουργούν. Από την άλλη, στη ΔΗΠΑ, τυπικά τουλάχιστον, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η εκστρατεία του Μάριου Καρογιάν για την ανάγκη, όπως υποστηρίζει, δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ιδιαίτερα με τις έντονες διαφοροποιήσεις των δεδομένων στην Κύπρο και τη γειτονιά μας με την ουκρανική κρίση. Η αποφασιστικότητα Καρογιάν για την πρότασή του (ή μήπως για συμφωνία επί του κοινού υποψηφίου;) θα τον οδηγήσει μεθαύριο Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την τελευταία κομματική εσωτερική κρίση, στα γραφεία του ΔΗΚΟ για συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Το δίλημμα Νικόλα

Τις τελευταίες ημέρες ο Νικόλας Παπαδόπουλος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές που έχει ενώπιόν του κινούνται από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Αναλύοντας αρκετές δημοσκοπήσεις άρχισε να συνειδητοποιεί ότι τυχόν υποψηφιότητά του με το ΑΚΕΛ κινδυνεύει να μην έχει τα αποτελέσματα που θέλει, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζει ότι η επιλογή Χριστοδουλίδη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ίσως να είναι και χειρότερη λύση.

Το όλο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται τη δεδομένη στιγμή, ενισχύει τις πληροφορίες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα την Τρίτη, όταν θα συνεδριάσει το εκτελεστικό του γραφείο, θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των προσπαθειών του με το ΑΚΕΛ. Οι ενδείξεις, βεβαίως, και τα μηνύματα τα οποία στέλνονται από το ΑΚΕΛ είναι ότι είναι ελάχιστες έως καθόλου οι πιθανότητες σύμπηξης μετώπου συνεργασίας των δύο κομμάτων με υποψήφιο τον Νικόλα. Στο ΔΗΚΟ (αν ο Νικόλας επιμένει μέχρι τέλους στο όνομά του) τα περιθώρια επιλογών εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κόμματος στη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου της Τρίτης θα εξετασθούν μεν τα εναπομείναντα βήματα, η κίνηση δε του κόμματος θα περάσει από χίλια μύρια κύματα.

Ανώτερο στέλεχος του ΔΗΚΟ πρόβλεψε ότι «έστω και δύσκολα αναμένεται το κόμμα να προχωρήσει στη στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη», ενώ ομολογεί ότι «ήδη πολλά στελέχη του κόμματος δουλεύουν για αυτή την υποψηφιότητα». Στο κόμμα φαίνεται ότι έχουν διαγράψει και τις όποιες σκόρπιες σκέψεις που είχαν ορισμένοι και κυρίως ο Νικόλας Παπαδόπουλος για αυτόνομη κάθοδο. Κάποιοι διαφωνούν. Εκ των πραγμάτων η πιθανότητα αυτή θα είχε κάποια λειτουργικότητα και λογική πολιτική κίνηση αν υποστηριζόταν από την ΕΔΕΚ. Το μεγάλο, ωστόσο, πρόβλημα με το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου είναι ότι δεν έχει συνοχή και η οποιαδήποτε απόφαση προς την κατεύθυνση, το ΔΗΚΟ δεν θα έχει σοβαρά και πρακτικά ερείσματα.

Ισορροπίες

Η τάση και η στροφή προς Χριστοδουλίδη έχει πλειοψηφική τάση στο ΔΗΚΟ, αλλά δεν είναι ακόμα εύκολη υπόθεση.

1. Πρωτοκλασάτα στελέχη όπως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης τα οποία στήριξαν μέχρι τέλους συνεργασία με το ΑΚΕΛ με υποψηφίους είτε το Νικόλα, είτε τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο, λογικά θα στραφούν προς την υποψηφιότητα Νικόλα.

2. Υπάρχει εντός του ΔΗΚΟ η ομάδα που υποστηρίζει στήριξη από τον πρώτο γύρο της υποψηφιότητας Αβέρωφ. Απαρτίζεται από τους βουλευτές Πανίκο Λεωνίδου (Λεμεσός), Χρίστο Ορφανίδη (Λάρνακα) και Πάμπο Πιττοκοπίτη (Πάφο).

3. Αν ο Νικόλας αποφάσιζε στήριξη Αβέρωφ με τους πιο πάνω βουλευτές θα μπορούσε εσωτερικά να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων, αλλά φαίνεται να προσμετρά σοβαρά κάποιες μετρήσεις που δείχνουν ότι η βάση του κόμματος του κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της στήριξης Χριστοδουλίδη.

4. Μία μεγαλύτερη ομάδα στελεχών του ΔΗΚΟ, όπως οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας, Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Σενέκης, αλλά και του Άθου Αντωνιάδη, ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον κ. Χριστοδουλίδη, στέλνει το μηνυμα ότι η στήριξη της υποψηφιότητα; Χριστοδουλίδη φαίνεται πιο εύκολη λύση, αν παραμείνουν, βέβαια, μέχρι τέλους αναλλοίωτα τα νούμερα των σημερινών δημοσκοπήσεων.

Η ΔΗΠΑ

Σύμφωνα με στέλεχος της ΔΗΠΑ, αν η πρωτοβουλία Μάριου Καρογιάν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν τελεσφορήσει, τότε θα ξεκινήσουν και στη ΔΗΠΑ οι πιέσεις για συνεργασία με Χριστοδουλίδη, αφού η βάση του κόμματος, πάντα με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις, δεν τον απορρίπτει. Βεβαίως, θα προηγηθούν επαφές του Μάριου Κάρογιάν με το ΑΚΕΛ το οποίο είναι έτοιμο για σοβαρές συζητήσεις.

Οι κόκκινες γραμμές

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει και φαίνεται αυτό συζήτησε και σε ένα πολύωρο Πολιτικό Γραφείο το οποίο διήρκησε πολλές ώρες, ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίστηκε και χθες, ότι δεν έχει την ευχέρεια να περάσει τις κόκκινές του γραμμές τις οποίες έθεσε εξ υπαρχής, και με τις οποίες απέκλειε ως εν δυνάμει υποψηφίους τους αρχηγούς των δύο κομμάτων ή ακόμη και στελέχη αυτών.

Ταυτοχρόνως, το κόμμα θεωρεί ότι δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής γιατί θα πρέπει να «τρέξει» τις διαδικασίες επιλογής του υποψηφίου τον οποίο θα στηρίξει, αφού στις 15 Μαΐου είναι καθορισμένη η εκλογική συνδιάσκεψη του κόμματος.

Με βάση όλα τα δεδομένα και με βάση της συζητήσεις που έχουν γίνει εντός του κόμματος, αλλά και κατά τον διάλογο με το ΔΗΚΟ, στις συζητήσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος θα τεθούν, τουλάχιστον, ονόματα όπως του ανεξάρτητου ήδη Αχιλλέα Δημητριάδη, της πρώην ΥΠΕΞ, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλή, του πρύτανη Τάσου Χριστοφίδη. Σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος, στο πλαίσιο της συναίνεσης αποδέχεται και τη συζήτηση και άλλων ονομάτων, αφού πέρα από το ΔΗΚΟ αποφασίστηκε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη ΔΗΠΑ , την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, άλλα μικρότερα κόμματα και ομάδες πολιτών.

Οι διαδικασίες στο κόμμα είναι γνώριμες και αν οι εξελίξεις είναι αυτές που υφίστανται στην παρούσα φάση, τότε συντόμως θα καλεστεί η Κεντρική Επιτροπή να στείλει τις προτάσεις της στη βάση. Μέσα από τη συζήτηση στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος είναι πολύ πιθανόν να πάνε στη βάση πέραν της μίας υποψηφιότητας, αν και σε αυτό το ζήτημα υπάρχει ακόμη προβληματισμός στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Είναι, επίσης, σχεδόν βέβαιο ότι μέσα από τις επιρροές των μελών του Πολιτικού Γραφείου δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απόλυτης πλειοψηφικής τάσης στήριξης ενός υποψηφίου. Ταυτοχρόνως, στη βάση του κόμματος αναμένεται - εξάλλου αυτό είναι παράδοση στο ΑΚΕΛ- να προταθούν και άλλα ονόματα τα οποία δεν έτυχαν επίσημων συζητήσεων στην Κεντρική Επιτροπή ή και στο Πολιτικό Γραφείο.

 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play