Όσο η κρίση του κορωνοϊού παραμένει ελεγχόμενη, η Κύπρος παραείναι μικρή για να αναλωνόμαστε στα δικά μας. Το ζήτημα είναι τι γίνεται έξω από εδώ και πώς αυτό μας επηρεάζει. Από μια πρώτη ματιά τα πράγματα δεν είναι καλά: η πανδημία συνεχίζει την προέλασή της, οι περιφερειακοί αλλά και παγκόσμιοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, ΗΠΑ και Βρετανία σείονται από λαϊκισμό, την ώρα που η Ρωσία ψάχνει να επαναπατρίσει ρούβλια.
Το ότι καταφέραμε και δεν γίναμε Μιλάνο μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού δεν αρκεί για να μας λύσει τα οικονομικά προβλήματα. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα έσωσαν το σύστημα υγείας αλλά αποκάλυψαν και τις αδυναμίες της οικονομίας. Το ίδιο έκαναν και για τις μεγάλες οικονομίες στο εξωτερικό. Οι αναλύσεις που έρχονται από ανεπτυγμένες οικονομίες είναι αποκαρδιωτικές. Ευρωζώνη, Βρετανία και ΗΠΑ θα περάσουν δύσκολες ώρες. Η «παλίρροια» της οικονομικής ανάπτυξης που σηκώνει μικρές οικονομίες όπως και η δική μας ενδέχεται να είναι τόσο αδύναμη, ώστε να μην μπορεί να μας σηκώσει.
Ακόμη και τα λίγα έσοδα που αναμέναμε στον τουρισμό από Βρετανία, Ρωσία και Ισραήλ και που θα έκλειναν κάποιες τρύπες τώρα φαντάζουν πολύ απομακρυσμένα. Καμιά από τις βασικές μας αγορές δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν αποκατασταθεί οι πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες, είναι και που οι οικονομίες τους δεν μπορούν να περάσουν στην ανάκαμψη όσο συνεχίζεται η κρίση. Φοβάμαι πως για τη μάζα των πελατών μας, ακόμη και αν θέλουν να έρθουν διακοπές, ακόμη και αν η Κύπρος τους δώσει όλες τις διευκολύνσεις, τα εισοδήματά τους δεν θα αντέχουν το ταξίδι στη χώρα μας.
Αυτά που όμως φαίνεται να αντέχουν τον «τουρισμό» στις θάλασσές μας είναι ο τουρκικός στόλος και τα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα. Ακόμη και αν δεν έχουμε θερμό επεισόδιο όπως κακομελετούν όλο και περισσότεροι, η ένταση στην περιοχή σίγουρα δεν βοηθά τις ήδη περιορισμένες εξωτερικές επενδύσεις. Με τον Ερντογάν να δείχνει να τα έχει χάσει τόσο με την πανδημία όσο και με την οικονομία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα γίνουμε μέρος της αστάθειας της Ανατολικής Μεσογείου.
Ας κρατήσουμε το εσωτερικό και ας κοιτάξουμε να δούμε με ποιους μπορούμε να συνομιλήσουμε στην Άγκυρα και τα κατεχόμενα για να παγώσουμε ένα αχρείαστο θερμό επεισόδιο. Θα είναι δύσκολο και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ακόμη δυσκολότερο να βρούμε συνομιλητές, ωστόσο θα πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά και γρήγορα. Δεν μπορούμε να αναμένουμε το «πιστόλι στον κρόταφο» και αυτή τη φορά, ούτε και πως τυχόν θυματοποίησή μας θα ξυπνήσει τα τιμωρητικά αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας.
Μάλιστα όσο οι ΗΠΑ θα πλησιάζουν προς τις εκλογές εν μέσω λαϊκισμού, οικονομικής κρίσης και βίαιων διαδηλώσεων, μπορεί και να περάσει απαρατήρητη μια κρίση στην Κύπρο. Η αστάθεια σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο και ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς να έχει συμφωνηθεί η μελλοντική σχέση με ΕΕ θα καθυστερήσουν περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα άμεσα ή έμμεσα οφέλη που έχουν μικρές ανοιχτές οικονομίες όπως η δική μας. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε Δύση και Κίνα, με πιο πρόσφατο αυτόν που αφορά το Χονγκ Κονγκ και τη Huawei, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος σε Συρία και Λιβύη ήδη επηρεάζουν και την Κύπρο.
Το τελευταίο που θα θέλαμε τώρα θα ήταν να συνομιλούμε με τη Μόσχα για αλλαγές στα φορολογικά οφέλη που απολαμβάνουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Κύπρο. Ούτε αυτό είναι στο χέρι μας βέβαια, αλλά ήταν κάτι που θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει καθώς η πρόθεση είχε προαναγγελθεί εδώ και χρόνια. Τα μεγάλα γραφεία το έβλεπαν από καιρό να έρχεται αλλά η δεδομένη στιγμή που ξεκίνησε και κλείνει η συζήτηση είναι η χειρότερη δυνατή. Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργείων Οικονομικών, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το μοντέλο ευνοϊκού φορολογικού προορισμού που προωθούσε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη χώρα πιθανότατα τελειώνει για πάντα.
Κάπως έτσι οι δυσκολίες της ρωσικής οικονομίας ξαφνικά γίνονται πολύ «κυπριακές». Όπως «κυπριοποιούνται» τα προβλήματα σε ευρωζώνη, ΗΠΑ και Βρετανία, ακόμη και τα προβλήματα σε Τουρκία και στο καθεστώς Ερντογάν. Μέσα σε αυτή τη σύνθετη αλλά και αλληλεξαρτώμενη πραγματικότητα θα πρέπει ξεκάθαρα να ξέρουμε τι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας με την ψυχρή λογική και όχι μέσα από συναισθηματισμούς και εκδικητικές ή χαιρέκακες διαθέσεις.
Οι εξωτερικοί κίνδυνοι μας κυκλώνουν

Η αστάθεια σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο και ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς να έχει συμφωνηθεί η μελλοντική σχέση με ΕΕ θα καθυστερήσουν περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.