Έχοντας, πλέον, κυπριακό πρόσωπο, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, Κύπρου και Ελληνική, καλούνται να γυρίσουν σελίδα και να επιστρέψουν σε πλήρη ομαλότητα. Το θέμα είναι πώς γίνεται αυτό και με τι κόστος;
Μετά από την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου διευθύνοντα συμβούλου του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου, θα πρέπει να τελειώνει με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Η διατήρηση ενός ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, σίγουρα θα βοηθήσει στην αποπληρωμή των δανείων. Όπως θα βοηθήσει και η οργανική μείωση των δανείων μέσα από αναδιαρθρώσεις και του σχεδίου ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Η εφαρμογή από αύριο του σχεδίου Εστία θα βοηθήσει -και αυτό-, έστω και αν αποδειχθούν φιλόδοξα τα νούμερα για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούσαν αρχικά από την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα, ωστόσο, υπαγορεύει πως μόνο μέσα από πωλήσεις δανείων θα μπορέσουν οι δύο τράπεζες να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους που θέτουν, για μείωση σε μονοψήφιο αριθμό του ποσοστού των ΜΕΔ. Και οι δυο τράπεζες το έχουν καταλάβει καλά αυτό.

Πανίκος Νικολάου
Μέσα από διαρροές στον Τύπο που φέρουν την Τράπεζα Κύπρου να προχωρεί σε «Helix2», ο όμιλος φαίνεται πως τελειώνει με τα κόκκινα δάνεια. Το ερώτημα είναι το κόστος που συνεπάγεται η αναγκαία αυτή κίνηση. Τον Αύγουστο του 2018, ο όμιλος ανακοίνωσε πώληση 2.8 δις δανειακού χαρτοφυλακίου, γνωστή και ως Helix. Η πώληση συνοδεύτηκε με ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου ύψους 220 εκατ. ευρώ με κόστος 12.5%, που ενίσχυσε τη κεφαλαιακή βάση του ομίλου. Ανάλογες ενισχύσεις, ενδεχομένως, να χρειαστούν και στο Helix 2.

Ιωάννης Μάτσης
Πώληση δανείων είναι υποχρεωμένη να εξετάσει και η Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ιωάννη Μάτση. Ο όμιλος της Ελληνικής ήταν ο πρώτος στην Κύπρο που προχώρησε σε πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Ιανουάριο του 2018, στη B2Kapital Cyprus Ltd. Η πώληση, ωστόσο, τότε αφορούσε χαρτοφυλάκιο 145 εκατ ευρώ. Η συζήτηση τώρα είναι για πολύ μεγαλύτερο πόσο, γεγονός που ενδεχομένως να δοκιμάσει και τη δική της κεφαλαιακή βάση. Πάντως, ο κ. Μάτσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός στην ομιλία του, τονίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή θέση του ομίλου που προσφέρει, «περισσότερη ευελιξία και επιλογές, για τη περαιτέρω μείωση» των ΜΕΔ.
Ο περιορισμός των ΜΕΔ σε μονοψήφιο αριθμό θα σημάνει την πλήρη επιστροφή των δύο τραπεζών στην πλήρη ομαλότητα, καθώς θα επιστρέψει σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα να μοιράσουν, επιτέλους, μέρισμα στους μέτοχους. Αυτό θα χρειαστεί, βεβαίως, την έγκριση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων της τράπεζας το 2020. Ωστόσο, οι μέτοχοι είναι δυνατόν να λάβουν μέρισμα ακόμη και το 2021, το πρώτο μετά από μια δεκαετία.
Πέρα από τη μείωση των ΜΕΔ ή λόγω της μειώσης των ΜΕΔ και στις δύο τράπεζες, αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα μείωσης του κόστους. Μέρος του προσωπικού αναμένεται να αποχωρήσει, για να συνεχίσει να εργάζεται στα δάνεια εκ μέρους του νέου τους ιδιοκτήτη. Η μείωση στο κόστος αναμένεται πως θα επεκταθεί και πέραν αυτού του αριθμού, καθώς η πώληση δανείων θα αφαιρέσει έσοδα και όγκο εργασίας.
Οι διευθύνσεις των δύο τραπεζών το γνωρίζουν καλά και ήδη στον τύπο κυκλοφορούν σενάρια για μείωση του κόστους για την Τράπεζα Κύπρου. Στην Ελληνική θα ασχοληθούν με το θέμα, μετά από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των εργασιών του Συνεργατισμού, που σύμφωνα με τον κ. Μάτση αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αναφορά του στην «ικανότητα παραγωγής αυξημένης και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας της νέας Ελληνικής Τράπεζας» θέτει τον ρόλο της τράπεζας στο φυσικό της πλαίσιο. Επανέλαβα, δηλαδή, πιο κομψά, για όποιον δεν έχει καταλάβει, αυτό που οι τραπεζίτες τονίζουν όλο και πιο συχνά: «Δεν είμαστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός με φιλανθρωπικό σκοπό. Είμαστε εδώ για το κέρδος των μετόχων και για την προστασία των καταθετών». Αυτό και αν είναι επιστροφή στην τραπεζική ομαλότητα.