Βιάζεται το ΑΚΕΛ, χαλαρός ο Πρόεδρος

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Το μεγάλο ερώτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται σήμερα θετικός στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί

«Κοροϊδεύουν τον κόσμο» σε σχέση με το Κυπριακό, δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού σε μια ακόμη φραστική επίθεση κατά των... μη χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα μετά και την τελευταία πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για επιστροφή στις συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις, ότι ο Πρόεδρος από τον περασμένο Ιούλιο ζητούσε επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που τα πράγματα έμειναν στο Κραν Μοντανά, ενώ επιχειρεί κατά τρόπο πολιτικά αμετροεπή να ταυτίσει το ΑΚΕΛ με τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σύμφωνα με την ερμηνεία της κυβέρνησης ζήτησε στρατηγική συμφωνία διατηρώντας τη Συνθήκη Εγγυήσεως και του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος.


Ατέρμονη διαδικασία


Το μεγάλο ωστόσο ερώτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται σήμερα θετικός στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι πως ακόμη και στη διατύπωση της «ετοιμότητάς» του να εισέλθει κάποια στιγμή σε διάλογο, προφανώς μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αυτό σκέφτεται να το κάνει έχοντας ως στόχο μια νέα μακρά και ατέρμονη διαδικασία. Με λίγα λόγια, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αρνείται τον διάλογο, ίσως μάλιστα κάποια στιγμή να εμφανισθεί πιο ενεργητικός για την πραγματοποίηση του διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι ένας κύκλος συνομιλιών που θα έχει ημερομηνία λήξης, αλλά ένα πήγαινε-έλα όπου θα είναι σε θέση να επαναφέρει στο τραπέζι ζητήματα που έχουν πλέον ξεκαθαρίσει ακόμη και στο πλαίσιο Γκουτέρες.


Δυσαρέσκεια


Αυτή η λογική διαλόγου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ξεκαθαρίζουν διπλωματικές πηγές στον «Π». Αυτή η λογική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μάλιστα με διάφορους τρόπους στέλνουν το μήνυμα της δυσαρέσκειάς τους για την αλλαγή πλεύσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον τρόπο που πολιτεύεται εντός, τη σαφή αλλαγή προσέγγισης και υπαναχώρησης, αλλά κυρίως για την ταύτισή του με μια ορολογία καθαρά εκτός πλαισίου ενός μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους. Ένας προσεκτικός παρατηρητής διαπιστώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απαλείψει από τον δημόσιό του λόγο αναφορές στη μελλοντική δομή της νέας Κύπρου, θεωρώντας προφανώς ότι είναι εκτός μόδας. Η δυσαρέσκεια του Αντόνιο Γκουτέρες δεν είναι θεωρητική. Αρκεί να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέμενε τον Νίκο Κοτζιά για να ενημερωθεί για τις προθέσεις του γενικού γραμματέα και όχι σε μια απευθείας συνάντηση με τον ίδιο. Γιατί άραγε;


Έκπληξη;


Αρκετοί, κυρίως εντός του ΔΗΣΥ, εκφράζουν έκπληξη για τον τρόπο αντίδρασης του ΑΚΕΛ στο θέμα του διαλόγου και τη σκληρή κριτική που τα στελέχη του κόμματος ασκούν στο Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Δεν θα έπρεπε», σημειώνουν στον «Π» οι του ΑΚΕΛ. Στο κόμμα είναι αποδέκτες των θέσεων του Μουσταφά Ακιντζί. Αισθάνονται ότι πολλές φορές οι εκτιμήσεις του ιδίου φιλτράρονται μέσα από την ασφυκτική πίεση που του ασκείται. Ωστόσο σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα υπάρχει κατάληξη. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια, αν αυτή χρονικά θα κινείται εντός Σεπτεμβρίου, χωρίς να καθοριστούν τα όρια αυτού του διαλόγου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έγινε σαφές σε όλους τους αποδέκτες. Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως διαφαίνεται μέσα από τις πληροφορίες και διαρροές, να γίνει αποδεκτό ένα χρονοδιάγραμμα ασαφές και ατελέσφορο το οποίο, όπως διατείνονται, «εξυπηρετεί μόνο τους στόχους του Νίκου Αναστασιάδη».


Χαλαρά και... βλέπουμε


Η τ/κ πλευρά εκφράζει δημοσίως τις φοβίες της πως μια νέα διαδικασία χωρίς καθορισμό του τέλους της δίνει στρατηγικά πλεονεκτήματα στους Ελληνοκυπρίους και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ο οποίος, θεωρούν, ότι θα μπορεί εν μέσω ενός μορατόριουμ κινήσεων που δημιουργεί πάντα ο διάλογος να ελίσσεται με τον χρόνο να περάσει το ’18, αφού αν υπάρξει διάλογος αυτός θα είναι στο τρίτο τετράμηνο του έτους ένα διάλογος σχηματικά χαλαρός και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, για να θέτει άνετα τους ευρύτερους στόχους του και οραματισμούς του για μια «επανενωμένη Κύπρο» προς το τέλος της «δεύτερης θητείας του», όπως δημοσίως το ομολόγησε στο συνέδριο του ΔΗΣΥ πριν από δύο βδομάδες. Το μόνο που δεν είπε βεβαίως στους συνέδρους του πολιτικού και εκλογικού συνεδρίου του κόμματός του είναι για ποια ακριβώς Κύπρο θα αγωνίζεται σε τέσσερα χρόνια από τώρα και κυρίως πόσο «επανενωμένη» θα είναι. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο των οραματισμών του Νίκου Αναστασιάδη θα γίνει γνωστό ώς το 2023. Θα υλοποιηθεί, δηλαδή, νωρίτερα από τον οραματισμό της ψηφιακής Κύπρου του 2030, όπως μας υποσχέθηκε ο σημερινός ηγέτης του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Χρειάζεται επειγόντως επιστροφή στην πραγματικότητα για το κόμμα της φιλελεύθερης Δεξιάς.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play