«Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του, μην πάρεις τη θέση του»

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

 

Εκεί που σκρόλαρα τις προάλλες στο TikTok, πέφτω πάνω σε ένα χιουμοριστικό κατά τα άλλα βιντεάκι, μιας Κύπριας tiktoker, το όνομα της οποίας μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Το βιντεάκι αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες το ΓεΣΥ. Ήταν μια κυρία, δηλαδή, η οποία πήγε στον γαστρεντερολόγο επειδή πονούσε η κοιλιά της και, ενώ ήταν έξω από το γραφείο του γιατρού και περίμενε να έρθει η σειρά της, παίρνει τον προσωπικό της γιατρό τηλέφωνο και του ζητά να της βάλει παραπεμπτικό για γαστρεντερολόγο. Τον ενημερώνει μάλιστα ότι θα πρέπει να βάλει το παραπεμπτικό άμεσα, διότι από στιγμή σε στιγμή έρχεται η σειρά της για να την εξετάσει ο γιατρός. Γιατί να πληρώσει η κυρία τα 25 ευρώ, αφού μπορεί να το τακτοποιήσει η προσωπική της γραμματέας… ε, με συγχωρείτε, ο προσωπικός της γιατρός, και να πληρώσει μόνο 6 ευρώ;

O γιατρός τη ρωτά για τα συμπτώματά της και την ενημερώνει στη συνέχεια ότι πριν της εκδώσει παραπεμπτικό για να τη δει κάποιος ειδικός, π.χ. γαστρεντερολόγος, θα πρέπει να την εξετάσει ο ίδιος. Και τότε είναι που συμβαίνει το εξής τραγελαφικό… Η «ασθενής» ενημερώνει τον προσωπικό της γιατρό ότι δεν χρειάζεται να την εξετάσει και μετά να της εκδώσει παραπεμπτικό, να της βγάλει απευθείας το παραπεμπτικό για τον γαστρεντερολόγο, καθώς το ίδιο πρόβλημα, τα ίδια συμπτώματα δηλαδή, είχε και η γειτόνισσά της και πήγε στον γαστρεντερολόγο και της έκανε κολονοσκόπηση. Το βίντεο κλείνει με τη γιατρό να διαγράφει τη δικαιούχο από τον κατάλογό της και να της λέει να πάει στη γειτόνισσα για να της βγάλει εκείνη το παραπεμπτικό.

Αν και χιουμοριστικό, το βιντέακι περιγράφει δυστυχώς μια κατάσταση που συμβαίνει. Όλοι μας έχουμε ακούσει για τέτοια περιστατικά, για να μην πω ότι είναι μια πρακτική την οποία όλοι έχουν χρησιμοποιήσει λίγο πολύ. Όχι ακριβώς με τα συμπτώματα της γειτόνισσας αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που το παίζουν γιατροί, παίρνουν τηλέφωνο τον προσωπικό τους γιατρό και του ζητούν να τους εκδώσει παραπεμπτικό για συγκεκριμένη ειδικότητα. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργεί το ΓεΣΥ και τι σημαίνει έχω προσωπικό γιατρό. Το έχουμε πει πάμπολλες φορές αυτά τα πέντε χρόνια που έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα υγείας: O προσωπικός μας γιατρός δεν είναι η γραμματέας μας ούτε Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Είναι γιατρός και ο ρόλος του είναι να εξετάζει ασθενείς, να κάνει διαγνώσεις και, σε περίπτωση που κρίνει, να παραπέμπει τον ασθενή για εξετάσεις ή σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να το αντιληφθούν αυτό. Προτιμούν να ταλαιπωρούνται από τον έναν ειδικό γιατρό στον άλλον, παρά να επισκεφθούν τον προσωπικό τους γιατρό και εκείνος, που έχει και τις γνώσεις, να κρίνει αν χρειάζεται να παραπεμφθούν σε κάποιον ειδικό γιατρό και σε ποιον ειδικό πρέπει να πάνε. Διότι μπορεί ο δικαιούχος να θεωρεί ότι χρειάζεται να πάει σε γαστρεντερολόγο για παράδειγμα, αλλά στο τέλος της ημέρας να χρειάζεται χειρουργό, ενδοκρινολόγο ή ξέρω και εγώ τι άλλο.

Και πέραν της ταλαιπωρίας του δικαιούχου που πάει από ειδικό σε ειδικό, με το πρόβλημά του να μην επιλύεται, υπάρχει και η ταλαιπωρία όλων εκείνων των δικαιούχων που χρειάζεται να επισκεφθούν κάποιον ειδικό και δεν βρίσκουν έγκαιρα ραντεβού. Σε ειδικότητες, π.χ., όπως είναι πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι, παίρνεις τηλέφωνο σήμερα για να κλείσεις ραντεβού και σου λένε έλα το 2025, και πολύ πιθανόν να μην σου πουν ούτε καν Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2025, από Μάρτη και μετά.

«Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του, μην πάρεις τη θέση του» είναι εξάλλου και το σλόγκαν της νέας εκστρατείας του ΟΑΥ. Για να δούμε πόσοι θα το πάρουν το μήνυμα!…

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play