Ποιος είδε άνθρωπο θυμωμένο και θαύμασε τις πράξεις του; Πάντοτε ο θυμός είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί σε καταστροφικές ενέργειες. Αυτό συμβαίνει τώρα με το ΑΚΕΛ. Ενεργεί εν βρασμώ ψυχής και στο τέλος αδικεί τον εαυτό του.
Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, προκάλεσε την οργή σημαντικής μερίδας του πληθυσμού. Φαίνεται ότι ενόχλησε έντονα και το ΑΚΕΛ. Ας μη μπούμε όμως στη λογική της αποδόμησης του κόμματος της Αριστεράς, εκφράζοντας την άποψη ότι το ΑΚΕΛ επιχειρεί την πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και να εξασφαλίσει πολιτικό κέρδος. Δεν θα χορέψουμε το ταγκό της ανευθυνότητας. Ας πιστώσουμε στο ΑΚΕΛ ειλικρινή ανησυχία για τις εξελίξεις.
Ωστόσο, ένα συστημικό κόμμα με τόσο μεγάλη ιστορία δεν μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται ανεύθυνα, δαιμονοποιώντας θεσμούς, θεσμικές διαδικασίες και αξιωματούχους. Μόνο ριζοσπαστικά κόμματα που δεν έχουν πολιτική εμπειρία και συμμετοχή σε θεσμούς δεν μπορούν να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Το ΑΚΕΛ ούτε νέο κόμμα είναι ούτε είναι κάποιο ριζοσπαστικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Μετρά 100 χρόνια ιστορίας και γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί το κράτος.
Το ΑΚΕΛ γνωρίζει ότι προεδρεύει της Δημοκρατίας ο/η πρόεδρος της Βουλής κάθε φορά που απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Τούτο σημαίνει ότι ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας ο/η πρόεδρος της Βουλής. Αυτός είναι ο λόγος που η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου υπέγραψε την πράξη παύσης του Γενικού Ελεγκτή. Θα μπορούσε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημήτριου να επικαλεστεί διάφορους λόγους όπως αδιαθεσία, προκαλώντας θεσμική κρίση σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Αν το έκανε θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της. Υπέγραψε την πράξη παύσης, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος αξιωματούχος ο οποίος δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος και δεν λαϊκίζει.
Το ίδιο υπεύθυνα συμπεριφέρεται η πρόεδρος της Βουλής και στην περίπτωση του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος απείλησε ότι θα διορίσει νέο Γενικό Ελεγκτή. Ο κ. Κουλίας μας έχει συνηθίσει στις υπερβολές και στους λαϊκισμούς. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε η πρόεδρος της Βουλής να πραγματοποιήσει ταξίδι στο εξωτερικό, αφήνοντας την Προεδρία της Δημοκρατίας στο κ. Κουλία, ρισκάροντας έτσι μια θεσμική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες την ευθύνη που αναλογεί σε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας την πολιτεία πάνω από το προσωπικό πολιτικό συμφέρον.