Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της ΤΕ (Β' Μέρος)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΑΥΡΟΣ

Header Image

Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνται στα εκπαιδευτικά μας για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε παλιές προκαταλήψεις οι οποίες βάζουν φρένο στην πρόοδο της παιδείας μας

Στα σχέδια της υπουργού Παιδείας υπάρχει κάτι πολύ βασικό και που ουσιαστικά σχετίζεται με τη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας. Αυτό -όπως και σε άλλους τομείς- σχετίζεται άμεσα με την Τεχνική Εκπαίδευση, αν λάβουμε και υπόψη ότι η υπουργός σχεδιάζει και τη δημιουργία προτύπου Τεχνικών Σχολών σε όλες τις πόλεις και την ύπαιθρο. Είμαστε σίγουροι ότι η Αθηνά θα τα καταφέρει αν έχει και τη συγκατάθεση των άνω δωμάτων, που δυστυχώς μέχρι τώρα καρκινοβατούν σχεδόν σε όλους τους τομείς. Στο A΄ Μέρος ασχοληθήκαμε με την κορωνίδα της ΤΕ, τα ΜΙΕΕΚ, και αναφερθήκαμε και στους λόγους που, δυστυχώς, ωθούν τους μαθητές να μην επιλέγουν την ΤΕ. Η Τεχνική Εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, όντας η κύρια πηγή ειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό να γίνουν πιο συντονισμένες προσπάθειες για την πρόοδο και ανάπτυξή της, για να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει στη συνείδηση του κόσμου. Και είναι γεγονός ότι η ΤΕ σήμερα κέρδισε τον σεβασμό που της αξίζει. Δεν είναι τυχαίο, που η αλματώδης πρόοδος του 12% του μαθητικού πληθυσμού της ΤΕ έχει σχεδόν πλησιάσει το 25% του μαθητικού πληθυσμού παγκύπρια. Είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα οι όποιες προκαταλήψεις κατά της ΤΕ θα αποτελούν παρελθόν.

Μπορεί η πλειονότητα των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση να μην είναι υψηλού επιπέδου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άριστοι μαθητές δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Απεναντίας, υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ικανούς μαθητές να φοιτήσουν στις Τεχνικές Σχολές, να αριστεύσουν και να εξασφαλίσουν και θέση στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Στη σύντομη «ζωή» της Τεχνικής Εκπαίδευσης έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ενίσχυσή της ούτως ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της βιομηχανίας και γενικά της οικονομίας της χώρας μας. Εντούτοις, παρά την ανάπτυξη νέων αναλυτικών προγραμμάτων και τη δημιουργία νέων δομών που βοήθησαν πολύ την ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης, η προκατάληψη εναντίον αυτού του κλάδου εκπαίδευσης αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την περαιτέρω πρόοδό της. Η κλασική ακαδημαϊκή παράδοση στην Κύπρο που έχει «περί πολλού» τη θεωρητική σκέψη εν αντιθέσει με την πιο πρακτική… έχει ενισχύσει αυτήν την προκατάληψη με ανεπιθύμητες συνέπειες για τις οικονομικές και επαγγελματικές ανάγκες του νησιού.

Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνται στα εκπαιδευτικά μας για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε παλιές προκαταλήψεις οι οποίες βάζουν φρένο στην πρόοδο της παιδείας μας. Έφτασε, πιστεύω, η ώρα να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να προετοιμάσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα για τις προκλήσεις της νέας χιλιετηρίδας που έχει ήδη ανατείλει προκλητικά περήφανη στον ορίζοντα.

Το τι θα μπορούσε να γίνει για την εξάλειψη της προκατάληψης είναι, πιστεύω, η έναρξη μιας εκστρατείας από το Υπουργείο Παιδείας που θα βοηθούσε τους μαθητές να γνωρίσουν τις προοπτικές των διαφόρων επαγγελμάτων, εμπλέκοντας την εκπαίδευση στον κόσμο της εργασίας μέσα στην καθημερινή ζωή και εμφατικά να δώσουν το μήνυμα σε γονείς και μαθητές ότι η Τεχνική Εκπαίδευση είναι ένα αξιόλογο «κομμάτι» της σχολικής εκπαίδευσης όλων των επιπέδων ικανότητας, μη εξαιρουμένων των αρίστων. Πρέπει επίσης να υπάρξουν καλύτερες προοπτικές προαγωγής για τους καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, για να ελκύσουμε περισσότερους ικανούς επιστήμονες οι οποίοι θα προσδώσουν αίγλη σ’ αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο ρόλος της Υπηρεσίας Καθοδήγησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι επίσης καθοριστικός για την εξάλειψη της προκατάληψης. Οι καθηγητές Καθοδήγησης θα πρέπει να εργαστούν συστηματικά για να βοηθήσουν τους μαθητές να γνωρίσουν τα διάφορα επαγγέλματα και τις προοπτικές τους, καθοδηγώντας τους νέους κατάλληλα για την επιλογή του κατάλληλου κλάδου σπουδών. Με αυτόν τον τρόπο οι νέοι μας θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, τεχνικές και τεχνολογικές προόδους σαν πρόκληση που θα τους καταστήσει ικανούς να επιβιώσουν αξιοπρεπώς σε μια ανταγωνιστική κοινωνία.

*ΒΑ, ΜΑ, PhD είναι πρώην επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και πρώτος λειτουργός Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play