«Ένας κακός άνεμος πνέει στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τη Δρέσδη της Γερμανίας, καλώντας επιτέλους τους Ευρωπαίους «να ξυπνήσουν»: Να ξυπνήσουν απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς, αλλά και απέναντι σε εξωτερικές απειλές, υπονοώντας τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής Τραμπ.
Ο Μακρόν μίλησε για τη σαγήνη που κάποιοι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δείχνουν απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία έχουν εμβολιάσει με ανελεύθερους καιρούς την εποχή που ζούμε. Η άνοδος της Άκρας Δεξιάς, ουσιαστικά θα σκοτώσει το ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα που γέννησε η Ευρώπη μετά το 1950. Η Άκρα Δεξιά δεν πιστεύει στη Δημοκρατία, τα κόμματα δε που διαθέτει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καθιερώσει εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου, αν επικρατήσουν, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η Κομισιόν, ούτε κανένα άλλο ευρωπαϊκό σώμα θα μπορέσει να είναι ελεύθερο και δημοκρατικό. Τα κόμματα αυτά θαυμάζουν κατά βάθος τον αυταρχισμό του Πούτιν και συμπορεύονται με τον ανελευθερο συγκεντρωτισμό της Κίνας.
Στην ιστορική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπενθύμισε ότι τη γεωγραφία δεν θα την αλλάξουμε μαζί με τη Ρωσία, η οποία σήμερα απειλεί την ασφάλειά της ΕΕ, έχει επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, και ονειρεύεται και κτίζει όνειρα για ίδρυση μιας νέας αυτοκρατορίας.
Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της επίσης μια πιθανή εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Εν ταιαύτη περιπτώσει, ίσως η ευρωπαϊκή ήπειρος να μην μπορεί να υπολογίζει στον επί σειρά ετών σύμμαχό της, για σκοπούς άμυνας.
Ούτως η άλλως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον τα μάτια στραμμένα προς την Κίνα, τον πρώτο στρατηγικό και οικονομικό τους αντίπαλο και η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εξίσωση.
Εν ολίγοις η Ευρωπαϊκή Ενωση, παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο γίγαντες, πρέπει «να βγει από την αφέλεια» και «να προστατευθεί καλύτερα» στον εμπορικό τομέα, «να διπλασιάσει» τον προϋπολογισμό της και να αναλάβει το κόστος των επενδύσεων για την οικολογική και την ψηφιακή μετάβαση. Όσο μεγαλώνει η Ευρώπη, άλλο τόσο μεγαλώνουν και τα κράτη μέλη της.