«Το παρακράτος ζει και βασιλεύει!» του Γιώργου Κουμουλλή

Header Image

To βιβλίο του Τάκη Χατζηδημητρίου «Κυπριακή Δημοκρατία 1959-1964 κράτος και παρακράτος», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχει προστεθεί σε μια λίστα αξιόλογων βιβλίων γύρω από τις διακοινοτικές συγκρούσεις και τη στρατηγική των δύο κοινοτήτων, πριν και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο κ. Χατζηδημητρίου μας υπενθυμίζει ότι το μελάνι των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου δεν είχε καλά-καλά στεγνώσει, όταν και οι δύο κοινότητες άρχισαν να θέτουν τα θεμέλια των δικών τους παρακρατών, με στόχο να εκθεμελιώσουν, την κατάλληλη στιγμή, το κυοφορούμενο κράτος. Η σύγκρουση, λοιπόν, ήταν αναπόφευκτη -ήταν απλώς θέμα χρόνου.

[rml_read_more]

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα αυτής της περιόδου όχι με ελληνοκυπριακό αλλά με αντικειμενικό φακό. Ως ήταν φυσικό, κονιορτοποιεί το απλοϊκό αφήγημα του ελληνοκυπριακού κατεστημένου, ότι οι συγκρούσεις και οι φρικαλεότητες του 1963-64 προκλήθηκαν λόγω της «τουρκοανταρσίας». Αλλά, ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στην αφηγηματική ιστορία. Ασκεί δριμεία κριτική για τη στρατηγική των δύο κοινοτήτων που οδήγησε στις πολεμικές συγκρούσεις, και πιστεύω, αυτό που ξεχωρίζει από το βιβλίο είναι οι αναλύσεις και αξιολογήσεις που κάνει ο συγγραφέας. Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, παραθέτει στο ακέραιο την  επιστολή του Μακάριου το 1964 προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου, την οποία όμως αναλύει και αξιολογεί και μ΄αυτό τον τρόπο ανοίγει το θέμα σε νέες, ανοιχτόμυαλες πρακτικές, μακριά από τις αγκυλώσεις της παραδοσιακής και ιδεολογικά συντηρητικής αντίληψης. Εντυπωσιάζει επίσης η χρήση πάμπολλων παραπομπών, που αφενός βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει το ευρύτερο θεματικό πλαίσιο (και αν επιθυμεί στην περαιτέρω διερεύνησή του) και αφετέρου, διασφαλίζει το επιστημονικό κύρος του συγγραφέα.

Το βιβλίο αυτό του Τάκη Χατζηδημητρίου, όπως και το «Μια Ιστορία Βίας και Μνησικακίας» του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, θα ΄πρεπε να στολίζουν τις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων της Κύπρου, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών, και να θεωρούνται από το Υπουργείο Παιδείας και τους καθηγητές ως σημαντικές πηγές της Ιστορίας της Κύπρου. Αποφοιτώντας από το σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, και οι  Ε/Κ και οι Τ/Κ δεν γνωρίζουν καθόλου τα πραγματικά αίτια των αιματηρών συγκρούσεων και γίνονται έρμαια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης των εθνικιστών.

Αν πράγματι επιθυμούμε την επανένωση της Κύπρου, είναι αναγκαίο να στηριχθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ένα ισχυρό μέτρο θα ήταν η αναγνώριση ότι και οι δύο κοινότητες παρανόμησαν και διέπραξαν εγκλήματα. Δυστυχώς όμως, η εισαγωγή τέτοιων βιβλίων είναι ακατόρθωτη στη «ΤΔΒΚ», λόγω του εθνικιστικού προσανατολισμού της παρούσας ψευδοκυβέρνησης.

Ποιες είναι όμως οι προοπτικές εισαγωγής αυτών των βιβλίων στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δυστυχώς, το παρακράτος που περιγράφει ο κ. Χατζηδημητρίου δεν έχει εξαλειφθεί. Οι κύριοι πυλώνες του, τουτέστιν η Εκκλησία, οι ογδοντάρηδες σήμερα πολεμιστές της ΕΟΚΑ/ΕΟΚΑ Β΄ και οι μεγαλοκαναλάρχες, μπορεί να διαφέρουν από εκείνους της εποχής της δεκαετίας του 1960, αλλά σήμερα αυτοί είναι σε θέση να ελέγχουν πλήρως το Υπουργείο Παιδείας.

Πιστεύω, το πιο σημαντικό γεγονός που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη δύναμη του παρακράτους είναι η προσπάθεια του Χριστόφια το 2009 να ξαναγράψει την αληθινή Ιστορία (όπως αυτή υπήρξε) και να αποδώσει ευθύνες για τα δεινά που υπέστη η Κύπρος. Είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσει ότι ο Χριστόφιας διέπραξε ουκ ολίγα σοβαρά λάθη, αλλά, προς τιμή του, είναι ο μόνος ΠτΔ που επιχείρησε να απελευθερώσει το Υπουργείο Παιδείας από το παρακράτος. Είναι, επίσης, ο μόνος ΠτΔ που διόρισε υπουργό Παιδείας ένα αξιόλογο άνθρωπο, τον κ. Ανδρέα Δημητρίου, με αξιοζήλευτες ακαδημαϊκές περγαμηνές, χωρίς τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Δημητρίου, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πήρε μια εικονοκλαστική απόφαση, συστήνοντας μια ομάδα εκπαιδευτικών, με στόχο να ξαναγράψουν τα βιβλία Ιστορίας, για να ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια. Να ειπωθεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου ευεργετήθηκε τα μέγιστα από την Τουρκοκρατία, ενώ ο κυπριακός λαός υπέφερε οικονομικά. Να ειπωθεί ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφόρισε και καταδίκασε την Επανάσταση του 1821. Να ειπωθεί, ακόμα, ο καταστροφικός ρόλος του Γρίβα ως αρχηγού της ΕΟΚΑ Β΄ και η συνεργασία του κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, με τα περιβόητα Τάγματα Ασφαλείας των Γερμανών. Όλες αυτές και πολλές άλλες αλήθειες τις κρύβει το παρακράτος για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Γι΄ αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε τον κ. Δημητρίου «παραχαράκτη της Ιστορίας» (!) και κάλεσε τους μαθητές, μόλις πάρουν στα χέρια τους τα νέα βιβλία, να μην τα διαβάσουν και να τα πετάξουν αμέσως, γιατί, όπως είπε, «τα φαντάσματα στο φως δεν ζουν!». Τελικά, πάλι το παρακράτος, στη σύγκρουσή του με τους μεταρρυθμιστές, κατήγαγε «περιφανή» νίκη. Η φιλότιμη προσπάθεια του Χριστόφια και του Ανδρέα Δημητρίου έπεσαν στο κενό, προς τέρψη των σκοταδιστών. Αποδεικνύεται ότι η Εκκλησία μπορεί να υποσκελίζει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Λειτουργεί σαν υπερκυβέρνηση και, παραγκωνίζοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αξιώνει –και το επιτυγχάνει- να χαράξει εθνική πολιτική!

Το δράμα της παιδείας στην Κύπρο εκφράζεται με ένα ανέκδοτο, όπου κάποιος ερωτά ποιος άνθρωπος είναι πιο δυνατός από τον Θεό. «Ο παραχαράκτης της Ιστορίας», είναι η απάντηση. Γιατί; «Διότι αυτός μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, ενώ ο Θεός δεν μπορεί». Στο Υπουργείο Παιδείας συνωστίζεται ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων ανθρώπων.

*Οικονομολόγος, κοινωνικός επιστήμονας

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play