Έφτασε η ώρα να ζήσουμε κι αυτή την «ευφάνταστη» ιδέα. Στη μοιρασμένη μας πατρίδα να τοποθετούνται κι άλλα συρματοπλέγματα και «διαχωριστικές» γραμμές, όχι από την Τουρκία, ούτε από τρίτους, αλλά από την Κυπριακή Δημοκρατία.
[rml_read_more]
Ειλικρινά, όσο ο νους κι αν τυραννιέται είναι δύσκολο να συλλάβει το σκεπτικό πίσω από την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος 11 χιλιομέτρων κατά μήκος των κοινοτήτων Αστρομερίτη, Περιστερώνας και του (ελεύθερου) Ακακίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα πρέπει να πείσει μόνο το ακροατήριο στο οποίο ενδεχομένως απευθύνεται ελέω εκλογών, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επιβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση.
Καμιά πολιτική απόφαση δεν έρχεται ως επιφοίτηση από τον ουρανό. Αν κάτι χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι καλό μνημονικό. Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, προηγούμενες αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό… ίσως μας φανούν χρήσιμες.
Τον περασμένο Μάιο, εν μέσω πανδημίας, λήφθηκε μια ακατανόητη απόφαση για αποκλεισμό των διαμενόντων στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, με επίκληση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, επειδή εμφανίστηκαν κρούσματα «ψώρας». Την ίδια περίοδο υπήρξαν αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Κάποιοι παρέμειναν έγκλειστοι για πολλούς μήνες στο Πουρνάρα. Αποκαλύφθηκε μάλιστα, τότε, ότι από τα 700 και πλέον άτομα που διέμεναν στο Κέντρο, μόλις τέσσερα ήταν τα κρούσματα ψώρας.
Τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Νουρής εξήγγειλε την «ολοκληρωμένη» μεταναστευτική πολιτική η οποία αντιμετωπίζει, όπως ειπώθηκε, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ψηφίστηκαν μάλιστα από τη Βουλή, εδώ και αρκετό καιρό, νόμοι που βρίσκονται στα όρια των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν δεν τα παραβιάζουν, οι οποίοι επιτρέπουν τη γρήγορη εξέταση αιτήσεων ασύλου και επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών. Προς τι λοιπόν η πατέντα του συρματοπλέγματος;
Τον περασμένο Νοέμβριο εντοπίστηκαν –από σπόντα– 79 και πλέον αδήλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες στο σφαγείο Cypra, τόσο «καλά» εφαρμόζονται οι νόμοι.
Το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το φαινόμενο των χιλιάδων μεταναστών εργατών που έρχονται με τον μανδύα του φοιτητή για να υποστούν στυγνή εκμετάλλευση από τον κάθε τυχάρπαστο, κατατέθηκε πρόσφατα με μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή και προβλέπει αυστηρές ποινές για κολεγιάρχες και μεσάζοντες που εμπορεύονται ψυχές. Ίσως γίνει κατορθωτό να ψηφιστεί.
Προς τι λοιπόν ο διαχωρισμός με ένα, γελοίο μεν φυσικό δε, εμπόδιο; Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα είναι πρώτιστα ανθρωπιστικό και δεν αντιμετωπίζεται με πατέντες; Κανένα «ττέλι» δεν θα σταματήσει έναν άνθρωπο που πέρασε από βόμβες, βουνά, νάρκες, φουρτούνες και θάλασσες για το δικαίωμα στη ζωή. Τόσο απλά.
Κανένα συρματόπλεγμα ή «ττέλι» δεν τοποθετείται σαν κεραυνός εν αιθρία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.