Αυτήν τη βδομάδα η στήλη έχει τη χαρά να φιλοξενεί τη Νικολέτα Βασιλείου, φιλόλογο στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου - Νήσου.
Νικολέττα, απ’ ό,τι γνωρίζω είσαι υπεύθυνη της ομάδας UNESCO του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου - Νήσου. Αρχικά, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτόν τον θεσμό, καθώς και για την ομάδα σας - ποιοι την αποτελούν, πώς λειτουργεί;
Το σχολείο μας είναι ένα από τα Εταιρικά Σχολεία UNESCO. Το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τη σχολική χρονιά 1969-70, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Κύριος στόχος του δικτύου είναι η προώθηση των ιδανικών της UNESCO στους νέους και στις νέες, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν την ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από 10 μαθήτριες της β’ τάξης, οι οποίες λειτουργούν ως πυρήνας για την υλοποίηση της δράσης και, από εμένα, που ως υπεύθυνη καθηγήτρια έχω αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας.
Πώς καταλήξατε στην ιδέα να ασχοληθείτε με την «τέχνη, τη λογοτεχνία και την επιχειρηματικότητα»;
Η ιδέα προέκυψε όταν προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε το θέμα που δόθηκε για φέτος στα εταιρικά σχολεία «Παγκόσμιοι ενεργοί πολίτες και αειφόρες πόλεις», κάτω από το σύνθημα «My change makes the word change». Καλούμαστε, λοιπόν, ως ενεργοί πολίτες να είμαστε δραστήριοι και δημιουργικοί και να επινοούμε λύσεις, να είμαστε ανθεκτικοί και να έχουμε ενσυναίσθηση, ώστε να ανταποκρινόμαστε σε διάφορες καταστάσεις, πολλές φορές και απρόβλεπτες, όπως π.χ. αυτή της πανδημίας. Επιπλέον, καλούμαστε να εργαστούμε συλλογικά, βγαίνοντας από τα στενά όρια του εγώ και να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, ως ομάδα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την «τέχνη, τη λογοτεχνία και την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση». Με τον τρόπο αυτόν μαζεύουμε και χρήματα, τα οποία δίνονται σε άπορους μαθητές μας, που και λόγω πανδημίας οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα για τη διακόσμηση πάνινων τσαντών;
Η συγκεκριμένη ιδέα προέκυψε μετά από αρκετή σκέψη και συζήτηση με όλα τα μέλη της ομάδας. Σκεφτήκαμε ότι θα θέλαμε να κάνουμε κάτι όμορφο, χρήσιμο, αλλά και μέσω αυτού να προσφέρουμε στο περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας. Έτσι, σκεφτήκαμε να διακοσμήσουμε πάνινες τσάντες γράφοντας πάνω στίχους ποιητών ή αποσπάσματα από άλλα λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία να συνοδεύονται και από ένα μοτίβο ή άλλο σχέδιο. Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να διακοσμήσουμε με τον ίδιο τρόπο και ξύλινα σουβέρ. Με τον τρόπο αυτόν μεταφέρουμε και θετικά μηνύματα μέσω των στίχων / αποφθευγμάτων αγαπημένων ποιητών και λογοτεχνών, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας.
Ήταν εύκολο να βρεθούν μαθητές/τριες πρόθυμοι/ες να ασχοληθούν με το θέμα αυτό; Πώς τους έπεισες;
Φυσικά! Δεν χρειάστηκε να καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια για να πείσω τα παιδιά να ενταχθούν στην ομάδα. Τα παιδιά με το που άκουσαν το θέμα και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας ενθουσιάστηκαν. Αγκάλιασαν την ιδέα, την εμπλούτισαν και εργάστηκαν με μεγάλη προθυμία στον ελεύθερό τους χρόνο τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες στην πορεία;
Η αλήθεια είναι πως δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες. Σε όλη την πορεία είχαμε πάντοτε την αμέριστη στήριξη της διευθύντριας του σχολείου, η οποία αγκάλιασε με τον πιο θερμό τρόπο την προσπάθειά μας. Επίσης, οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου μάς υποστήριξαν αγοράζοντας τα προϊόντα μας. Η μόνη δυσκολία που έχουμε είναι ότι λόγω της πανδημίας δυσκολευόμαστε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας, αλλά και γι’ αυτό βρήκαμε λύση, αφού μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα προωθήσαμε και αρκετοί έδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν. Επίσης, σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε και τη δική μας ιστοσελίδα ώστε να προβάλλουμε τα προϊόντα μας και να μπορεί κάποιος να κάνει από εκεί τις αγορές του.
Σκοπεύετε να δημιουργήσετε κι άλλα είδη προς πώληση;
Ναι, έχουμε διάφορες ιδέες…
Τα σχέδια με τι σχετίζονται και ποιος τα σκέφτεται;
Τα σχέδια προσπαθούμε να τα συνδυάζουμε με τους στίχους, πάντοτε σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Πρόκειται για απλά μοτίβα από λουλούδια, ψάρια, γεωμετρικά σχήματα ή αφηρημένες φιγούρες… Επίσης, ετοιμάσαμε και κάποια σχέδια που σχετίζονται με διάφορα χόμπι μικρότερων παιδιών, όπως μπαλαρίνες, μπάλες ποδοσφαίρου, μουσικά όργανα, αφού κάποιοι από τους μικρούς μας φίλους χρησιμοποιούν τις τσαντούλες αυτές στις απογευματινές τους δραστηριότητες.
Τελικά, στο δημόσιο σχολείο είναι εύκολο να γίνουν δράσεις οι οποίες να ενισχύουν και οικονομικά τις ανάγκες άπορων ή/και άλλων παιδιών;
Προσωπικά, πιστεύω πως όταν υπάρχουν θέληση, ενθουσιασμός και όρεξη για δουλειά όλα μπορούν να γίνουν! Το δημόσιο σχολείο δεν πρέπει να υποτιμάται. Σε αυτό φοιτούν εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά, τα οποία με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα σε όλους τους τομείς, παρ’ όλες τις δυσκολίες που κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν.
Επιπλέον, στο σχολείο οι μαθητές δεν διδάσκονται μόνο. Κυρίως διδάσκονται και πρέπει να διδάσκονται δεξιότητες. Δεξιότητες απαραίτητες και χρήσιμες ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται σε ό,τι τους προκύψει. Οφείλουμε, ως εκπαιδευτικοί, να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ομαδικότητα, την ενσυναίσθηση, την αγάπη για ό,τι μας περιβάλλει. Οφείλουμε να τους διδάξουμε ότι πρέπει να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται στις διάφορες αλλαγές, βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίζουν ό,τι προκύψει στη ζωή τους. Ας γίνουν τα μαθήματα που καθημερινά διδάσκονται η αφετηρία γι’ αυτό! Αυτό κρύβεται στην πραγματικότητα πίσω από τη συγκεκριμένη δράση μας. Η λογοτεχνία και η τέχνη που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο μπορεί να λειτουργήσουν και με άλλον τρόπο, να πάρουν άλλη μορφή και να οδηγήσουν στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στη δράση σας!
Κι εγώ σας ευχαριστώ!
Οι δημιουργίες ενός γυμνασίου…Ενός Καταΐδρωμένου Καθηγητή

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.