Η νομοθεσία δεν είναι για να εφαρμόζεται κατά το δοκούν

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image

Μετά την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη και τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, με αφορμή την εγκυρότητα των πτυχίων της δεύτερης, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό, οι οποίες στοιχίζουν κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια. Πέρσι για τον σκοπό αυτόν, το Υπουργείο Υγείας ξόδεψε 24 εκατομμύρια ευρώ. Από τις αρχές του 2023 τα έξοδα για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό τα αναλαμβάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Πώς τα ανέλαβε όμως; ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας συμφώνησαν στα τέλη του 2022 να μείνει η υπηρεσία κάτω από τον έλεγχο του υπουργείου αλλά ο ΟΑΥ, με ένα κονδύλι 23 εκατομμυρίων, να αποζημιώνει το υπουργείο. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Υπουργείο Υγείας έστειλε στον ΟΑΥ έναν λογαριασμό, ο οποίος φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΥ πληρώνει για μια υπηρεσία την οποία διαχειρίζεται πλήρως το Υπουργείο Υγείας. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνω υπονοούμενο για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και τις συμφωνίες που έκλεισε το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν αρμόδιοι, π.χ. Ελεγκτική Υπηρεσία, για να κρίνουν αν οι air ambulance σηκώνονται την ώρα που πρέπει και για τον προορισμό που πρέπει, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά. Το θέμα στην προκειμένη είναι ο ΟΑΥ.

Δεν γίνεται, κύριοι του ΟΑΥ, να μην ελέγχεται μέχρι και το πού δαπανάται το τελευταίο σεντ, το οποίο πληρώνει το ΓεΣΥ. Το οποίο πληρώνει ο δικαιούχος του ΓεΣΥ. Ο ΟΑΥ έπρεπε να απαιτεί αλλά και να είναι σε θέση να ελέγχει τις υπηρεσίες αυτές. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ο ΟΑΥ διαχειρίζεται το ΓεΣΥ, άρα ό,τι υπηρεσίες παρέχονται στους δικαιούχους του συστήματος ελέγχονται από τον οργανισμό. Μια από αυτές είναι και η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Ο ΟΑΥ οφείλει να στήσει έναν μηχανισμό, ο οποίος θα αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν ο μηχανισμός που ήδη έχει στηθεί και λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Υγείας να μεταφερθεί, με απόσπαση προσωπικού, στον ΟΑΥ. Yπάρχει τρόπος αν θέλουν και ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, να μεταφερθεί η υπηρεσία αυτή στον οργανισμό, χωρίς να κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Θέλουν; 

Η απάντηση είναι ναι. Αυτό είπαν δημόσια και η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη και ο πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ. Επί του θέματος τοποθετήθηκαν και άλλοι, η αγάπη των οποίων για το ΓεΣΥ είναι γνωστή από πριν εφαρμοστεί το σύστημα. Αυτοί που το παίζουν προασπιστές και που σε άλλες περιπτώσεις στήνουν στον τοίχο τον ΟΑΥ γιατί δεν εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία, και εδώ κάνουν τα στραβά μάτια. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Τι θα αποφασίσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Θα συνεχίσει να επιτρέπει τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας και να αιωρούνται την ίδια στιγμή σκιές για τον τρόπο που λειτουργεί το υπουργείο ή θα ζητήσει από τον ΟΑΥ να οργανωθεί για να αναλάβει την υπηρεσία; Το πρώτο πάντως δεν συνάδει με τα όσα μας έταζε προεκλογικά ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.