Δυστυχώς το πάθημα με την πανδημία του κορωνοϊού δεν μας έγινε μάθημα

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

 

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκες; Τι το χρειαζόμαστε το safepass; Μέχρι πότε θα κάνουμε τεστ; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αρκετούς πολίτες να θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενδεχομένως να ανάψει το πράσινο φως για να αρθούν κάποια από τα μέτρα που μας «βασανίζουν», ούτως ώστε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια να κάνουμε Πάσχα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τόσο το αν θα κάνουμε «κανονικό» Πάσχα, αλλά αυτό που μετά λύπης μου διαπιστώνω είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσο ύπουλος είναι ο κορωνοϊός.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και ακόμη περιμένουμε τα διατάγματα να μας πουν ποια είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας. Φοράμε μάσκες μόνο και μόνο για να γλυτώσουμε το πρόστιμο, την ώρα που ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το εισιτήριο για ελεύθερη πρόσβαση σε «covid-free» χώρους. Πλέον δεν μας ενδιαφέρει αν θα πάμε σε ένα εστιατόριο στο οποίο τα τραπέζια είναι το ένα δίπλα στο άλλο, όχι ότι εάν έχει ο δίπλα κορωνοϊό θα νοσήσουμε και εμείς, για να μην σχολιάσω το πώς φοράμε τις μάσκες. Υπάρχουν ακόμη άτομα που φοράνε τη μάσκα μέχρι το πιγούνι και την ανεβάζουν μόνο όταν δουν κανέναν αστυνομικό να πλησιάζει. Το αντισηπτικό πλέον το έχουμε στην τσάντα ως διακοσμητικό, για να μην αναφερθώ στην «υποχρεωτική» τηλεργασία. Όχι μόνο την έχουμε ξεχάσει, αλλά στοιχηματίζω ότι κανένας από εμάς δεν θυμάται το ποσοστό τηλεργασίας που ορίζει το διάταγμα. Το κορυφαίο βέβαια είναι το τι συμβαίνει σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός στον ιό. Αρχίζουμε από το γεγονός ότι άτομα με συμπτώματα συνεχίζουν να μην κάνουν τεστ και να κυκλοφορούν ελεύθεροι, για να καταλήξουμε στο γεγονός ότι κρούσματα δεν περιορίζονται και δεν τους ελέγχει κανείς. Μετά από αυτό, το αμέσως επόμενο πρόβλημα είναι οι επαφές. Ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε τι πάει να πει επαφή κρούσματος και ποια η διαδικασία που ακολουθείται. Υπάρχουν άτομα που είναι εμβολιασμένα και δεν δηλώνονται ως επαφές κρουσμάτων υπό τον φόβο του περιορισμού, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Με λίγα λόγια, φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο να μπουν σε καραντίνα παρά το να είναι θετικοί στον ιό και να τον μεταδώσουν σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι δυστυχώς το πάθημα της πανδημίας δεν μας έγινε μάθημα. Δεν έχουμε μάθει πώς να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας. Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για «ατομική ευθύνη» και για το ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Εγώ πάντως σε όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν εντοπίζω καμία «ατομική ευθύνη», ούτε και την κουλτούρα υγείας που θα ανέμενε κανείς ότι θα αποκτούσαμε ύστερα απο δύο χρόνια πανδημίας.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play