Διεξήχθη και τέλειωσε ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού. Αναπληρωματικές εκλογές. Δεν θα διεξάγονταν αυτές οι εκλογές, αν ο Κουτρέτ Όζερσαϊ δεν παραιτείτο λέγοντας «αυτή η κυβέρνηση είναι παράνομη». Μόλις άδειασε μια έδρα στη Βουλή των 50 ατόμων, έπρεπε να πληρωθεί. Ως γνωστόν είμαστε ένα ανεξάρτητο, πλήρως εξοπλισμένο κράτος. Έχουμε νόμους! Όμως, μας στοίχισε πολύ ακριβά η πλήρωση εκείνης της μίας έδρας. 35 εκατομμύρια λίρες! Για τον λόγο αυτό υπήρξαν κάποιοι που επιχείρησαν να κατηγορήσουν τον Κουτρέτ Όζερσαϊ. Τι έγινε λέει; Προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο κράτος, λέει. Τα πολιτικά μας κόμματα προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για να αρπάξουν εκείνη τη μία έδρα. Σε πλήρες κλίμα μιας γενικής εκλογικής αναμέτρησης. Τεράστιες αφίσες. Μπροσούρες. Περιοδείες σε χωριά. Επισκέψεις σε οργανισμούς. Εύκολο είναι; Πολύ κουραστικό. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, οι ψηφοφόροι μας αγαπούν τους υποψήφιους που πηγαίνουν στα πόδια τους και τους ρωτούν τι κάνουν. Μήπως άδικα είπαν ότι ένας καφές φέρνει αναμνήσεις σαράντα χρόνων;
Παρά αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα των 35 εκατομμυρίων λιρών, δεν κατέστη δυνατόν να πάρουν τους ψηφοφόρους στην κάλπη. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήρες φιάσκο! Συμμετοχή 30,58%. Δεν είναι καν το ένα τρίτο. Είναι οι εκλογές με τη χαμηλότερη συμμετοχή στην πολιτική ιστορία μας. Κάποιοι σχολιαστές το συνέδεσαν αυτό με το μπαϊράμι που είναι μετά από μερικές μέρες. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι κάνει πολλή ζέστη. Υπήρξαν και κάποιοι που είπαν ότι ο λαός δεν γνώριζε καν για τις εκλογές αυτές. Όμως, πολύ λίγοι είπαν ότι δεν απέμεινε πλέον πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό προς τα πολιτικά κόμματα.
Μήπως μπορούμε να πούμε ότι κέρδισαν εκείνοι που μποϊκόταραν βλέποντας αυτή τη χαμηλή συμμετοχή; Δεν μπορούμε να το πούμε. Μακάρι να μπορούσαμε. Μακάρι να μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι αυτή είναι μια ενσυνείδητη πολιτική ενέργεια. Εκείνοι που μποϊκόταραν γιατί το έκαναν; Επειδή δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές σε ένα καθεστώς υπό κατοχή. Και εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς που το πιστεύουν. Αυτές οι εκλογές είναι πάντα για το θεαθήναι. Δεν ωφελούν σε τίποτε άλλο εκτός από το να είναι κάλυμμα της εισβολής και της κατοχής της Τουρκίας. Δεν θα κάνουμε χαΐρι χωρίς να βγάλουμε από τη ζωή μας αυτές τις εκλογές. Αφήνουμε ενσυνείδητα τον εαυτό μας να χρησιμοποιείται. Γινόμαστε όργανα. Μαστραπάς στην ουρά της Τουρκίας! Μας άρεσε πολύ να το παίζουμε δημοκρατία και Βουλή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που μου είχε πει ο Οζκέρ Οζγκιούρ πριν 44 χρόνια. Είχα μόλις επιστρέψει στην πατρίδα. Ρώτησα τον δάσκαλο: «Πώς είναι η κατάσταση;». Αφού έριξε εκείνο το ευχάριστο γέλιο του όπως πάντα, μου είχε πει «το παίζουμε δημοκρατία». Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε. Δεν σταματήσαμε καθόλου αυτό το παιχνίδι.
Μόνο υπό έναν όρο θα μπορούσα να θεωρήσω ενσυνείδητη ενέργεια τη μη επίδειξη ενδιαφέροντος εκ μέρους της κοινότητάς μας για τις εκλογές αυτές. Αν ψήφιζε τον Τατζιάν Ρεϊνάρ. Ήταν και ο Τατζιάν υποψήφιος. Και η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε αδίκως εκ μέρους του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Γιατί; Επειδή πέρασε στο εξωτερικό τα τρία τελευταία χρόνια. Όμως, δεν ήταν τρία συνεχή χρόνια αυτά. Πόσες φορές πηγαινοήρθε στην πατρίδα. Ο Τατζιάν ήταν από τους ισχυρότερους υποψήφιους αυτών των εκλογών. Υποσχόταν να είναι μια διαφορετική αντιπολιτευτική φωνή εντός της Βουλής. Και κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να είναι. Ένας ανώτερος δικαστής για οκτώ χρόνια. Με ευρείες νομικές γνώσεις. Και το σημαντικότερο, άτομο που συμμετείχε σε έναν πολύ σοβαρό ξεσηκωμό κατά της καθεστηκυίας τάξης στην πρόσφατη ιστορία μας. Άτομο που τάχθηκε κατά του Ταγίπ Ερντογάν και κέρδισε τη δίκη αναλαμβάνοντας την υπεράσπισή μας στη γνωστή υπόθεση με τη γελοιογραφία. Έστω και αν ακυρώθηκε η υποψηφιότητά του σε αυτές τις εκλογές, είχε και αυτός θέση στο ψηφοδέλτιο. Ναι, δεν θα θεωρείτο εκλεγμένος έστω και αν λάμβανε τις περισσότερες ψήφους και δεν θα έμπαινε στη Βουλή. Όμως, θα μπορούσε να ψηφιστεί ως μια ψήφος διαμαρτυρίας για ξεσηκωμό ενάντια σε αυτό το καθεστώς. Οι ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να πάει χαμένη η ψήφος τους, δεν τον ψήφισαν, ενώ οι υπόλοιποι δεν πήγαν στην κάλπη. Μόνο οι φανατικοί κομματικοί συμμετείχαν στις εκλογές. Κέρδισε ο Σαμί Όζουσλου, επειδή οι οπαδοί του CTP ενήργησαν πιο πειθαρχημένα. Όμως, το κέρδος μιας έδρας στη Βουλή δεν ήταν πιο σημαντικό από έναν ξεσηκωμό που θα δημιουργούσε αίσθηση.