Οι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ και το κατεστημένο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 14.6.2023
Οι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ και το κατεστημένο

Του Χαράλαμπου Χριστοδούλου*

Προς ενημέρωση των φίλων της ΑΛΛΑΓΗΣ και του λοιπού εκπαιδευτικού κόσμου.

Αγαπητοί φίλοι, και φίλες

σεβόμενος την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε με την ψήφο σας στις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ της 25ης Μαΐου, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Στις 6/6/2023 μεθοδευμένα η Αλλαγή Λευκωσίας οδηγήθηκε σε εκλογές για τους αντιπροσώπους της για το ΚΔΣ. Προκειμένου να οδηγηθεί η διαδικασία επιλογής των ατόμων για τις θέσεις στο ΚΔΣ οπωσδήποτε σε εκλογές, τις προηγούμενες μέρες, παρασκηνιακά και μεθοδευμένα εκ των έσω, εξωθήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι εκλεγέντες. ‘Άτομα χωρίς ιδιαίτερο έρεισμα και ενδιαφέρον για εκλογή υποκινήθηκαν με σκοπιμότητα απλά σαν «λαγοί» για να προκαλέσουν την εκλογική διαδικασία - φαντάζομαι με τις ευλογίες του προέδρου αφού το ήξερε και δεν έπραξε τίποτα να μας προστατεύσει -ήταν σε εντεταλμένη αποστολή. Ο ίδιος ο πρόεδρος μέρες πριν την εσωτερική διαδικασία παραδέχτηκε σε φίλο και στη συνέχεια και σε εμένα «νιώθω ότι κάποιος τους βάζει να θέτουν υποψηφιότητα». Μήπως τελικά ήταν ο ίδιος ο υποκινητής;

Και αν ακόμα δεχτώ ότι είναι μια εκλογική διαδικασία, όσο «βρώμικη» και αν ήταν που θα έπρεπε να γίνει σεβαστή απ ‘όλους, γιατί ο πρόεδρος της Κίνησης Ταλιαδώρος Δ.(2η θέση στις εκλογές ΟΕΛΜΕΚ με 309 ψήφους) είχε μια επιλεκτική στάση και ευαισθησία για τον εαυτό του; και είπε «είθισται ο πρόεδρος να εξαιρείται». Ενώ την ίδια ευαισθησία που είχε για να εξαιρέσει τον εαυτό του δεν την είχε για τους υπόλοιπους και να πει «είθισται οι πρώτοι να τυγχάνουν σεβασμού». Μήπως για να θέσει σε εφαρμογή το άρρωστο σχέδιο του;

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οχτώ άτομα για τις εναπομείνασες τρείς θέσεις στο ΚΔΣ. Ο 1ος σε σταυρούς προτίμησης Κουτσίδης Σ.,(358 ψήφοι) δεν μπορούσε να διεκδικήσει θέση λόγω συμμετοχής του στο ΚΔΣ για δυο συνεχόμενες θητείες.

Στήθηκε, έτσι ένα καλοστημένο σκηνικό για να αποκλειστούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Ακόμη και τα δύο άτομα που στο τέλος εκλεγηκαν -μέσω της ετσιθελικής διενέργειας των εκλογών- εκτός της σειράς ψήφων πριν την εσωτερική διαδικασία με τοποθετήσεις τους είχαν την άποψη ότι η σειρά κατάταξης της 25ης Μαΐου έπρεπε να κρατηθεί. Επιπλέον υπήρχαν σκέψεις και προτάσεις για συναινετικές λύσεις, κάποιοι να πήγαιναν στο Επαρχιακό της ΟΕΛΜΕΚ ή να μοιραστούν οι θητείες άλλος συνάδελφος πρότεινε να ισχύσει η σταυροδοσία στις εκλογές, μετρήσιμο και ξεκάθαρο κριτήριο, ώστε να αποφευχθεί η εκλογική διαδικασία και η δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας. Αλλά οι υποκινητές και τα όργανα τους έσπρωχναν στην διαδικασία εκλογών. Κάποιοι επέμεναν μετά μανίας στις "δημοκρατικές" διαδικασίες των 30. Βλέπετε, οι 800 ψήφοι που πήρε η ΑΛΛΑΓΗ στη Λευκωσία δεν ήταν αρκετοί και δε βόλευε κάποιους η σειρά κατάταξης. Ξαφνικά θυμήθηκαν το Καταστατικό της Κίνησης, που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το αγνοούσαμε και φροντίζαμε να μην προχωράμε σε εκλογές γιατί, τότε η σειρά βόλευε. Έτσι η σειρά ανατράπηκε και οι εκλεγέντες στην 4η θέση Χριστοδούλου Χ. με 230 ψήφους και στην 5η Πολυκάρπου Μ. με 208 ψήφους αντίστοιχα, έμειναν εκτός. Η εσωτερική εκλογική διαδικασία ανέδειξε ως εκπροσώπους στο ΚΔΣ τους εκλεγέντες που κατέλαβαν στις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ την 3η θέση Στυλιανου Σ.(303 ψήφοι), 6η θέση Αντωνιάδη Γ. (147 ψήφοι) και 11η θέση Χαπούπη Λ.(112 ψήφοι). Καμία μομφή για τους φίλους που και στο τέλος ακόμη αναζητούσαν λύσεις μετριασμού του προβλήματος, που πλέον ήταν έκδηλο.

Αποτελεί μεγάλη ειρωνεία ότι την επόμενη των εκλογών ορθώς ζητούσαμε απ’ όλους να αφουγκραστούν το αποτέλεσμα της κάλπης και να δώσουν την ηγεσία στην ΑΛΛΑΓΗ. Αλλά, δυστυχώς, εμείς οι ίδιοι καταστρατηγούμε στο εσωτερικό μας αυτή την αρχή. Σε καμία περίπτωση δεν «αφήνω σκιές» για φίλους που εκλέγηκαν. Είναι θεμιτό να έχει κάποιος φιλοδοξίες. Το κατηγορώ μου απευθύνεται σε αυτούς που υποκίνησαν την κατάσταση αυτή. Ενώ θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες του αποτελέσματος, το προσέβαλαν, όπως επίσης, προσέβαλαν τη βούληση του κόσμου που έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα στους 5 πρώτους εκλεγέντες.

Εκ των υστέρων, δε, όταν οι συνάδελφοι που εκλέγηκαν έκαναν προτάσεις για διαμερισμό της θητείας, ώστε να εκπροσωπήσουν την Αλλαγή στο ΚΔΣ και εκείνοι που αδικήθηκαν, ο Πρόεδρος πρόταξε ότι «αυτά έχει η δημοκρατία».

Συγνώμη, φίλε πρόεδρε της Αλλαγής. Αυτό που έγινε θεωρώ ότι αποτελεί εντέχνως, νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος και φέρει τη δικιά σου σφραγίδα θυμίζοντας πρακτικές κουμμουνιστικών καθεστώτων. Ο υπέρτατος κριτής είναι ο εκπαιδευτικός κόσμος και αυτόν θα έπρεπε να ακούσεις. Για να έχεις θέση στα διάφορα σώματα της ΟΕΛΜΕΚ, δεν πρέπει να είσαι ο εκλεκτός μιας κλειστής ομάδας, γιατί μετά δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης. Προσπαθείς να είσαι αρεστός και όχι χρήσιμος. Επιβάλλεται να ισχύουν οι καθαροί κανόνες και η ισονομία για όλους. Δυστυχώς, στο παρελθόν, με παρόμοιου τύπου πρακτικές, η Αλλαγή είχε χάσει στελέχη της, πράγμα που σου υπενθύμισα, αλλά εσύ το προσπέρασες.

Στο σημείο αυτό φίλες και φίλοι θα ήθελα να απολογηθώ αν με χρησιμοποίησαν ως μεσάζοντα για να υφαρπάσουν την ψήφο σας. Δεν το περίμενα, όταν έθετα υποψηφιότητα ότι σε μια παράταξη που θέλει να ονομάζεται σοβαρή, σύγχρονη με αρχές και αξίες ψηφίζεις Α και παίρνεις άγνωστο Χ, τον οποίο δεν γνωρίζεις αλλά ξέρεις τα χαρακτηριστικά του: θα του λέμε εμείς τι θα λέει, θα είναι παιδί δικό μας, δεν θα είναι συνεργάτης και συν-διαμορφωτής αλλά εξάρτημα που εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Αν είναι δυναμικός και υποσχόμενος άρα και επικίνδυνος δεν μας κάνει.

Θα προσπαθήσω πιο κάτω να σας βοηθήσω να δέσετε τα κομμάτια του παζλ και να αντιληφθείτε, γιατί ο πρόεδρος με θεωρούσε πρόβλημα και μια φωνή που έπρεπε να σωπάσει γιατί δεν τον βόλευε.

  • Πάντα είχα έντονη την πεποίθηση ότι δεν πρέπει η ΑΛΛΑΓΗ να ασκεί την εκπαιδευτική πολιτική ωσάν να είναι υπουργείο στις περιόδους διακυβέρνησης Αναστασιάδη (με κ. Καδή και κ. Προδρόμου κυρίως). Έλεγα στις συνεδριάσεις της Αλλαγης: «εμείς πρέπει να αφήνουμε την κυβέρνηση να αποφασίζει, όπου θέλει την άποψη μας και την βοήθεια μας να την έχει αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι είμαστε το ίδιο, όταν κάνει λάθη να κάνουμε κριτική». Ενώ η θέση του προέδρου:

«μας έδωσαν την πένα ρε Παμπο τζιαι είπαν μας γράψετε και να τους

πούμε δεν θέλουμε;»

  • όταν ήμουν στο ΚΔΣ 2017-20. Δεν ήμουν το καλό παιδί που ακούει πιστά τον πρόεδρο σε ότι του πει. Με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχω σε μια προσχεδιασμένη αποχώρηση από συνεδρίαση της ΟΕΛΜΕΚ -για δημιουργία εντυπώσεων- την οποία συνεδρίαση ζητήσαμε εμείς σαν Αλλαγή για ενημέρωση για θέματα αποκοπών στην ΜΕΠΕΥ και συνέχισα να παρευρίσκομαι στην αίθουσα και μετά την αποχώρηση των υπολοίπων.
  • Ήμουν υποβοηθητικός στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ (Γ. Σωκράτους , Κ. Χατζησάββα) και αυτό δεν το επικροτούσε ο πρόεδρος. Επικροτούσε τις δολιοφθορές και ήθελε να τους δυσκολεύουμε στην επίτευξη των διαφόρων στόχων. Και τότε ξεκινούσαν οι έντονοι καβγάδες ανάμεσα μας « ρε Δημήτρη σταμάτα να πολεμάς την ΟΕΛΜΕΚ , δείξε τις ικανότητες της Αλλαγής έστω και από το χώρο της αντιπολίτευσης. Άσε τους να επιλύσουν ένα θέμα όσο μπορούν και αν πάνε ως το 60% ανάλαβε το εσύ και με τις παρεμβάσεις σου αφού η κυβέρνηση είναι του ΔΗΣΥ και έχεις ρόλο και δυνατότητες πάρε το στο 90%, λύσε το πλήρως και ας πάρει ο καθένας τα εύσημα του στο κομμάτι που του αναλογεί. Άλλωστε αν λυθεί ένα θέμα θα λυθεί για όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο αριστερούς, δεξιούς κεντρώους».
  • Η αντίδραση μου στη μόνιμη στήριξη Προδρόμου ακόμα και στα προφανή λάθη τον καιρό της πανδημίας.
  • Η σθεναρή αντίσταση μου στη πρόταση Προδρόμου , με την οποία συμφωνούσε ο πρόεδρος μας , για κατάργηση των Παγκυπρίων εξετάσεων, ενός αξιόπιστου θεσμού που λειτουργεί για 30 χρόνια με αντικατάσταση του με το θεσμό των τετραμήνων, απλώς και μόνο για να επιβιώσει το δημιούργημα του.
  • Δεν ήμουν θιασώτης της παθιασμένης εμμονής του στα τετράμηνα τα οποία θεωρούσα δυσλειτουργικά και ότι η ενδιάμεση εξέταση έπρεπε να φύγει για να αποσυμφορηθεί το σύστημα και να κερδηθεί πολύτιμος διδακτικός χρόνος.
  • Αντιστάθηκα στην συμπερίληψη δυο πρώην στελεχών της ΔΗΚΙ στο ψηφοδέλτιο της ΑΛΛΑΓΗΣ το 2020 γιατί πίστευα ότι αυτό θα βλάψει την σχέση των δύο κινήσεων για μετεκλογική συνεργασία. Επειδή το κατάλαβα νωρίς ότι ο λόγος της μεταγραφής ήταν διττός να κλέψουμε καμιά 30- ρια ψήφους της ΔΗΚΙ αλλά να δημιουργήσουμε ακόμη ένα αντίπαλο πλάι στο Χαράλαμπο, τους πρότεινα σε μια από τις τελευταίες συνάξεις μας «εγώ δέχομαι να θέσω υποψηφιότητα όσους σταυρούς και αν πάρω ότι κατάταξη και αν έχω δεν θα διεκδικήσω τίποτα. Μην τους βάλετε όμως στο ψηφοδέλτιο της Αλλαγής ας μείνουν σαν απλά μέλη να πεισθούμε κι εμείς για τις προθέσεις τους να περάσει ο χρόνος και το αποδεχτεί και η άλλη παράταξη πιο ομαλά και βλέπουμε την άλλη τριετία». Πάρα ταύτα αποφάσισαν το αντίθετο. Έτσι μέσα σε αυτό το αρρωστημένο περιβάλλον αποφάσισα την αποχώρηση μου από τις εκλογές του 2020.

Μετά από 3 χρόνια αποχής με ξανακαλεί να συμμετάσχω στις εκλογές, δίνοντας μου διαβεβαιώσεις ότι αυτό το «μπουλιγκ» που δεχόμουν από τον ίδιο και την ομάδα του για τις απόψεις μου δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι το παιχνίδι θα είναι καθαρό. Αλλά στο μυαλό του άλλα είχε, ήθελε να με χρησιμοποιήσει να του φέρω τους ψήφους και μετά να με πετάξει ως στυμμένη λεμονόκουπα. Εξαπατώντας και εμένα αλλά και όσους με ψήφισαν. Αν και δεν πείστηκα πλήρως, απάντησα θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση για τους πιο κάτω λόγους: θεωρούσα ότι εφόσον πλέον η κυβέρνηση άλλαξε δεν θα είμαστε πλέον μόνιμοι χειροκροτητές του υπουργείου, ούτε θα μας εκχωρούσαν το δικαίωμα να χαράσσουμε εμείς την εκπαιδευτική πολιτική με τις καθημερινές επισκέψεις και μόνιμη ανοιχτή γραμμή Αλλαγή -Υπουργείου. Έτσι θα επανερχόμασταν εκ των πραγμάτων στο φυσικό και θεσμικό μας ρόλο . Ο άλλος λόγος, που σε αυτόν έπεσα εντελώς έξω, είναι το γεγονός ότι πίστευα πως ο πρόεδρος μας 4 χρόνια πριν την αφυπηρέτηση θα γινόταν πιο ανθρώπινος, πιο δίκαιος και θα αναζητούσε τρόπους εξαγνισμού και εξιλέωσης πριν την έξοδο, χτίζοντας υγεία στην Αλλαγή. Σ’ αυτό το τελευταίο ηττήθηκα κατά κράτος.

Λόγω ακριβώς της πιο πάνω στάσης μου ο κόσμος με στήριζε και κέρδιζα την εμπιστοσύνη του, για την ιδία ακριβώς στάση αποτελούσα κόκκινο πανί για το κονκλάβιο.

Επαναλαμβάνω δεν διεκδικώ τίποτα παρά μονάχα να γνωστοποιήσω τις πρακτικές του προέδρου και της κλειστής ομάδας του. Εγώ θα συνεχίσω να διδάσκω το μάθημα που αγαπώ, τα μαθηματικά όπως έκανα τόσα χρόνια.

Και κάτι τελευταίο φίλες και φίλοι της Αλλαγής, αν θέλετε όλες αυτές οι παθογένειες να εκλείψουν και να ξεριζωθούν τα καρκινώματα, επιτέλους μιλήστε, εκφράστε άποψη, διαμαρτυρηθείτε σε εκείνα που διαφωνείτε, μην βολευτείτε με τα πρόσκαιρα οφέλη που αποκομίσατε, μην δεχτείτε το λάδωμα μιας απόσπασης ή μια φιλική εξυπηρέτηση γιατί πλέον γίνεστε και εσείς μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

Είμαι σίγουρος ότι οι υγιείς δυνάμεις και τα μυαλά του χώρου μας είναι πολύ περισσότερα και θα σπρώξουν για πραγματική κάθαρση και ΑΠ – ΑΛΛΑΓΗ από το άρρωστο κατεστημένο.

4560053253126092 image

*Μαθηματικός Μέσης Εκπαίδευσης,

Γενικός Αντιπρόσωπος Αλλαγής Λευκωσίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας