«Στόχος η κατάπαυση του πυρός» της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina GRENET-CATALANO

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

«Στόχος μας, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να εγγυηθούμε τη δυνατότητα διπλωματικής και ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης»

 

 

Η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προμελετημένη, σκόπιμη και αδικαιολόγητη επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και διαρκεί πλέον περισσότερο από έναν μήνα. Η επίθεση αυτή παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο, στις 16 Μαρτίου 2022, καλώντας τη Ρωσία να «αναστείλει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 141 χώρες καταδίκασαν τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία.

Πρόκειται πράγματι για έναν πόλεμο επιλογής, την επιλογή της Ρωσίας να εισβάλει στη γειτονική της χώρα σε μια προσπάθεια να την υποτάξει στη θέλησή της. Οι επανειλημμένες δηλώσεις των ρωσικών αρχών δείχνουν ότι η Μόσχα σκοπεύει να αρνηθεί την κυριαρχία της Ουκρανίας και τη βούληση του λαού της. Η Ρωσία ενεργεί με βάση μια αναθεωρητική άποψη της ιστορίας, σε ένα είδος «νεοαποικιοποίησης» της Ουκρανίας, την οποία διεκδικεί ως δική της. Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για εδαφικές διεκδικήσεις που βασίζονται σε μια μεροληπτική ανάγνωση της ιστορίας και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ολόκληρων περιοχών.

Σε αυτή τη βίαιη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, το Ντονμπάςκαι οι ευφάνταστοι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας, που αποτελούν προσβολή για όλους τους λαούς ανά τον κόσμο που έχουν βιώσει τέτοιες τραγωδίες, ήταν απλώς ένα πρόσχημα. Το ίδιο ισχύει και για το ρωσικό αφήγημα σχετικά με την απειλή που συνιστά η επέκταση του ΝΑΤΟ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από αυτά. Η Ρωσία δεν έχει ποτέ απειληθεί, πόσω μάλλον να δεχθεί επίθεση. Οι Σύμμαχοι έχουν αποδείξει μέσω συγκεκριμένων προτάσεων ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Η Ρωσία αγνόησε αυτή την προσφορά και επέλεξε τον δρόμο της στρατιωτικής επίθεσης.

Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Γαλλία βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο τερματισμός αυτού του πολέμου είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού, ενός λαού με τον οποίο τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Γάλλοι έχουν ιστορικές σχέσεις. Χαιρετίζουμε το θάρρος των Ρώσων που κινητοποιούνται για την ειρήνη παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει καμία ρωσοφοβία και η Γαλλία ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι η χώρα υποδοχής των Ρώσων που αγωνίζονται κατά του ολοκληρωτισμού. Δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης, αλλά συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζουμε τις ουκρανικές αρχές και τον ουκρανικό λαό που μάχεται με αποφασιστικότητα και ηρωισμό ενάντια σε μια αδικαιολόγητη εισβολή. Τα γεγονότα είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα: η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι οι επιτιθέμενοι ενώ η Ουκρανία είναι το θύμα.

Το προηγούμενο της Συρίας και της Τσετσενίας έδειξε πώς διεξάγονται οι πολιορκίες υπό ρωσική ηγεσία και πού οδηγούν: παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, βομβαρδισμοί αμάχων, λογική πολιορκίας που στερεί από τους πολίτες το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις επικοινωνίες. Είναι αυτός τρόπος να συμπεριφέρεται κανείς έτσι σε όσους παρουσιάζονται ως «δικοί του»; Η εργαλειοποίηση του άμαχου πληθυσμού, ιδίως με την ανακοίνωση της διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Ρωσία, προτείνοντας έτσι στους Ουκρανούς να εκκενώσουν το έδαφος με κατεύθυνση προς την επικράτεια της επιτιθέμενης χώρας, είναι μια κυνική και υποκριτική προσέγγιση της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό εργαλείο που δεν επιτρέπει στους ανθρωπιστικούς φορείς να παρέμβουν για να φέρουν τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες που χρειάζονται προστασία σε ασφαλές μέρος και να τους βοηθήσουν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη και προσπαθούμε, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση για τον πληθυσμό της. Δυστυχώς, η στάση της Ρωσίας δεν επιτρέπει προς το παρόν καμία πρόοδο, αλλά παραμένουμε κινητοποιημένοι.

Η δράση της Γαλλίας, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ασκούμε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί πρωτίστως, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην αύξηση του κόστους του πολέμου για τη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διπλωματικής και ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης. Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μάχες και οι καταστροφές συνεχίζονται. Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της και όχι από τις ανακοινώσεις της.

Η ευρωπαϊκή ενότητα επέτρεψε την ταχεία υιοθέτηση πρωτοφανών κυρώσεων με τεράστιες συνέπειες για τη ρωσική ηγεσία και οικονομία. Η Κύπρος υποστήριξε πλήρως αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια να επηρεάσει τη συμπεριφορά του Πούτιν προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Αυτή η κυπριακή αποφασιστικότητα είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένου των οικονομικών συνεπειών των μέτρων που λαμβάνονται. Η υπεράσπιση των αξιών μας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη έχει ένα τίμημα, αλλά αν δεν το κάνουμε θα μας κοστίσει ακόμη περισσότερο. Οι οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών πλήττονται, όχι τόσο από τις κυρώσεις όσο από τις άμεσες συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Οι τιμές της ενέργειας και των σιτηρών έχουν αυξηθεί. Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει εντολή να προβεί σε κοινές αγορές ενέργειας, όπως τα εμβόλια της Covid, και η Γαλλία έχει προτείνει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια με την υποστήριξη της G7, για να στηρίξει ιδιαίτερα την Αφρική.

Αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή και ανταποκρινόμενη στο αίτημα των ουκρανικών αρχών, η Γαλλία κινητοποίησε ένα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των πληθυσμών που πλήττονται από τη σύγκρουση. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Γαλλία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την εκτέλεση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και την εκκένωση των συμπατριωτών μας, ανδρών και γυναικών, Ουκρανών και ξένων, από τις ζώνες των συγκρούσεων, προκειμένου να τους μεταφέρει σε ασφαλείς όμορες χώρες ή αλλού.

Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία περιλαμβάνει υλική βοήθεια για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία δεσμεύεται και κινητοποιείται για την υποστήριξη των συμμάχων της στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Όπως υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους εταίρους και συμμάχους μας, ενισχύσαμε τη στρατιωτική μας παρουσία στο έδαφος στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της στάσης και της διαβεβαίωσης του ΝΑΤΟ. Στη Μεσόγειο, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου του έχουν αφιερωθεί, για παράδειγμα, στην αποστολή αυτή μετά τον ενδιάμεσο σταθμό τους στη Λεμεσό τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πρέπει να εξευρεθεί μία λύση για τον πόλεμο αυτό μέσω της διπλωματικής οδού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν αρκετές φορές. Η Γαλλία θα διατηρήσει τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς. Είναι σημαντικό για όλους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που έχουν για να σταματήσουν τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα και να αποσύρουν τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος.

*Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play