Αναζητώντας τον «προδότη» στη Βουλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Σε ένα κανονικό κράτος, ο βουλευτής που άφησε να διαρρεύσουν τα στοιχεία με το πρόγραμμα με τα «χρυσά» διαβατήρια και που προκάλεσε τις αποκαλύψεις όσων είδαμε στις οθόνες μας, θα έπρεπε να τώρα να είναι μπροστά στα μικρόφωνα και να μοιράζει συνεντεύξεις. Θα έπρεπε να δέχεται τα συγχαρητήρια των πολιτών και να εξαργυρώνει την πράξη του με χιλιάδες ψήφους. Στην Κύπρο, ωστόσο, αυτός είναι εξαφανισμένος και τον καταζητούν για αστυνομική ανάκριση ενώ η επιχειρεί η Βουλή να περάσει πρόταση για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Αυτά για κοινό παραδειγματισμό όλων αυτών από το μυαλό των οποίων μπορεί να περάσει να γίνουν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αυτό και αν είναι κατάντημα. 

Η επικείμενη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής θα είναι μια μαύρη σελίδα στον όποιο αγώνα γίνεται κατά της διαφθοράς, καθώς εκεί θα βρίσκεται προς ψήφιση πρόταση της ΕΔΕΚ, αναφορικά με την εμπλοκή βουλευτών στη διαρροή εγγράφων στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera. Αν περάσει, οι βουλευτές που είναι κάτοχοι εγγράφων πολιτογράφησης θα υποχρεωθούν να τα παραδώσουν στις αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο των ανακρίσεων που γίνονται για εντοπισμό της πηγής διαρροής. Θα τους ζητηθούν εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα ή τους λόγους της εν λόγω διαρροής. Με άλλα λόγια θα περάσει πρώτα από αστυνομική ανάκριση και μετά από δίκη ως κοινός προδότης! 

Και το γεγονός και μόνο πως μιλάμε για αστυνομικές έρευνες για αυτόν που έδωσε τα στοιχεία, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν, είναι προβληματικό για τη δημοκρατία και την όποια προσπάθεια να γίνεται για να λάβει τέλος η διαφθορά στη χώρα. Ακόμη και αν στο τέλος της μέρας οι βουλευτές δεν το ψηφίσουν, γιατί θα καταλάβουν πως η αποκάλυψη του ενόχου θα τους γυρίσει μπούμερανγκ από το ρεζίλεμα που θα υποστεί για ακόμη μια φορά η χώρα, η απόφαση και μόνο να πάει η πρόταση της ΕΔΕΚ στη Βουλή περνά ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα. Ένα μήνυμα τόσο στην κοινωνία όσο και σε όσους σκέφτονται να παραδώσουν στον Τύπο στοιχεία διαφθοράς, πως ίσως την επόμενη φορά, ακόμη και αν είσαι βουλευτής, δεν θα σου συγχωρεθεί η «προδοσία». Πως δεν θα σου δείξουν καμιά ανοχή και καμιά επιείκεια οι συνάδελφοί σου αν δώσεις στοιχεία που θα καταλήξουν να εκθέτουν άλλους, όπως έγινε με την περίπτωση του παραιτηθέντος προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζοβάνη.

Είναι για αυτό που ο απερχόμενος βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τον οποίο φωτογράφισε ο Δημήτρης Συλλούρης, ως το «καρφί» που διοχέτευσε τα έγγραφα στο Al Jazeera, ψήφισε υπέρ του να προχωρήσει η πρόταση στην ολομέλεια. Ο άνθρωπος δεν θέλει να έχει τη ρετσινιά του «προδότη», αρνείται πως βοήθησε να αποκαλυφθούν οι παθογένειες του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων. Θέλει να «καθαρίσει» το όνομά του και ξεκαθάρισε πως δεν είναι αυτός που προέβη στη διαρροή που προκάλεσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα διαβατήρια. Πως δεν είναι αυτός που σήμανε το συναγερμό στην Κεντρική Τράπεζα, στη Γενική Εισαγγελία, τη ΜΟΚΑΣ και στον γενικό ελεγκτή. Προσπαθεί ο άνθρωπος να μην καταστραφεί η ζωή του δηλαδή, όπως συμβαίνει συνήθως με τις ζωές των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος όταν η ταυτότητά τους αποκαλύπτεται. Αν και διαφωνεί, στηρίζει να πάει προς ψήφιση η πρόταση της ΕΔΕΚ, λες και αυτά που αποκαλύφθηκαν αποτελούν ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες ή έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για την ίδια Βουλή που κρατά κλειδωμένες στα συρτάρια της από το 2016, δικές του και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, προτάσεις νόμου για τη δημιουργία πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Πως είναι αυτή η Βουλή που από το 2017 δεν βρήκε ακόμη χρόνο να ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία όσων καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, που είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας.

Ποιο είναι άραγε το μήνυμα που στέλνουμε ως χώρα διεθνώς με αυτά; Τι να σκέφτονται τώρα όσοι ερευνούν και εξετάζουν περιπτώσεις διαφθοράς και δωροληψίας αξιωματούχων; Μήπως πως θα βρεθούν μπλεγμένοι και πως θα κυνηγηθούν; Και επειδή πλησιάζουν και εκλογές, ναι θα πρέπει να γίνουν ερωτήσεις. Όχι όμως προς αυτόν που έδωσε τα στοιχεία, αλλά προς όσους τα είχαν και δεν τα έδωσαν. Θα πρέπει να ξέρουμε αν φοβήθηκαν και δεν τα έδωσαν ή αν δεν κατάλαβαν πως τα στοιχεία αυτά οδηγούσαν σε φαινόμενα διαφθοράς. Αν θεωρούσαν πως είναι κακό για την εικόνα της χώρας να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοια στοιχεία ή αν είχαν συμφέρον οι ίδιοι. Αυτές είναι οι ερωτήσεις που οφείλουμε να υποβάλλουμε οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες στους υποψήφιους βουλευτές ενόψει και των εκλογών του Μαΐου.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play