Το μάθημα της έκθεσης στο κυπριακό σχολείο υπάρχει από την εποχή της ΕΟΚΑ. Από τότε μέχρι σήμερα, ελάχιστες είναι οι αλλαγές που έγιναν, και ακριβώς επειδή είναι ελάχιστες, έσβησαν στο πέρασμα του χρόνου, για να καταλήξουμε σήμερα όταν ακούν οι μαθητές «έκθεση» να μοιάζει σαν να ακούν τον γιατρό που λέει σε έναν τραυματία πως πρέπει να τον ακρωτηριάσει.
Οι Κύπριοι μαθητές μισούν το γράψιμο. Και αυτή είναι η κεντρική πηγή του μολυσμένου ποταμού. Το γιατί μισούν το γράψιμο, όποιον ρωτήσεις θα σου πει και μιαν άλλη θεωρία που περίπου έχει να κάνει με… «τα κακά της εποχής μας», δηλαδή το κινητό, το κομπιούτερ, την αποξένωση κ.λπ. Έτσι, οι μαθητές μισούν πιο πολύ τους καθηγητές που τους βάζουν να γράφουν διά της υπαγορεύσεως, της αντιγραφής παραγράφων από το βιβλίο, ή τον πίνακα.
Το θέμα είναι λοιπόν εξαιρετικά πολύπλοκο. Διότι... η έκθεση «ιδεών», μόνο έκθεση ιδεών δεν είναι, γι' αυτό μάλιστα τα τελευταία χρόνια χάθηκε και αυτό το «ιδεών».
Η έκθεση είναι και αυτή μια ακόμα διευρυμένη αντιγραφή - ένωση των προτάσεων- που τους έδωσε η κυρία Τούλα πριν έναν μήνα σε ένα φυλλάδιο μπρος πίσω. Με θέμα… γράψε μια επιστολή σε έναν φίλο σου που να του περιγράφεις τις εντυπώσεις σου από τις πρώτες μέρες στο σχολείο…! Πάνω στο φυλλάδιο της κυρίας Τούλας έχει τα πάντα. Από τα τυπικά μιας επιστολής, μέχρι και τις ίδιες τις εντυπώσεις που πρέπει να γράψουν -ενώσουν είπαμε- οι μαθητές.
Οι μαθητές είναι δηλαδή όπως οι ράφτες, μα και όχι. Διότι ο καλός ράφτης θα σε συγκόψει, θα σου μιλήσει προσωπικά, θα σε γνωρίσει, θα σου πάρει τα δικά σου μέτρα και πάει λέγοντας. Και ακριβώς όπως σιγά - σιγά χάθηκαν οι ράφτες, έτσι χάθηκαν και οι «ιδέες» για την έκθεση. Δηλαδή οι μαθητές όταν ακούν επιστολή γελούν επειδή ζούμε το 2021 και όλα στέλνονται μέσα από τη φούχτα τους -το κινητό-, όπως επίσης γελούν και για «τις εντυπώσεις από τις πρώτες μέρες στο σχολείο», αφού το βαρέθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα. Τα κυπριακά σχολικά camps με τα συρματοπλέγματα, τις βαριές και κλειδωμένες πόρτες και τις χίλιες δυο απαγορεύσεις, απέχουν πάρα πολύ από τη διάθεση έστω για μια ελευθερία ιδεών. Να δεις που από μικροί οι Κύπριοι μαθητές πρέπει να γράψουν και συγκεκριμένο νούμερο λέξεων, 250 ας πούμε. Πάντα στα τελευταία λεπτά μιας έκθεσης οι καλοί μαθητές μετρούν σαν τρελοί τον αριθμό των λέξεων μία - μία. Μάλιστα οι καλοί καθηγητές τους μαθαίνουν να μετρούν με λέξεις ανά πρόταση επί τον αριθμό των γραμμών και να βγάζουν μέσο όρο, έτσι για να φτυχούν στο μέτρημα. Και πού να τις δεις μετά διορθωμένες. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Συμπερασματικά, που λεν και οι ειδικοί, η έκθεση πρέπει να είναι το μεγάλο αποτέλεσμα των ιδεών. Και οι ιδέες για να έρχονται πρέπει όλο το σύστημα να τις ποθεί. Με τα ήδη νεκρά λογοτεχνικά κείμενα, τη διαστροφή της αντιγραφής του πάτερ ημών, τους άνοστους κύκλους στον πίνακα του μαθηματικού, οι μαθητές μας, ποτέ δεν θα μάθουν να απολαμβάνουν το γράψιμο, δηλαδή ποτέ δεν θα μάθουν να γράφουν καμιά έκθεση, άσχετο αν παίρνουν ακόμα και 20.
Όλα τα πιο πάνω βέβαια είναι εντελώς αυθαίρετα. Εννοείται υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι πιο ταλαιπωρημένοι απ’ το σπίτι τους μαθητές, οι διαφορετικοί από του άλλους, αυτοί που καταφέρνουν να ξεφεύγουν με το σκληρό τίμημα της απομόνωσης, αυτοί κάποτε θα γράψουν υπέροχες εκθέσεις. Μα όταν πια θα έχουν τελειώσει το σχολείο.
Πώς γράφουν μια έκθεση οι μαθητές του κυπριακού σχολείου

Οι Κύπριοι μαθητές μισούν το γράψιμο. Και αυτή είναι η κεντρική πηγή του μολυσμένου ποταμού.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.