Αναζητώντας κανείς περισσότερες πληροφορίες για το ποιος είναι αυτός ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Σταύρος Μιχαήλ, βρίσκει ότι προέρχεται από τον χώρο των ασθενών. Και για να προλάβω τους κακοπροαίρετους, δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Ο νέος πρόεδρος του ΟΑΥ διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαβητικών Κύπρου, άρα είναι και ο ίδιος χρόνιος ασθενής και ξέρει από πρώτο χέρι τι προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Θα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον να δούμε πώς ένας ασθενής θα κρατήσει το τιμόνι του ΟΑΥ, μιας και οι πρώτοι που επηρεάζονται και που τα χώνουν κάθε φορά στη διοίκηση του ΓεΣΥ, αλλά και στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, είναι οι ασθενείς. Οι οργανωμένοι ασθενείς έβαλαν την πλάτη τους για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και είναι πάντα εκεί στην πρώτη γραμμή, στήνοντας αναχώματα απέναντι σε όσους πολεμούν το σύστημα. Ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν απέναντι στον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο δ.σ. του ΟΑΥ, μαζεύοντας μέχρι και ηλεκτρονικές υπογραφές από τους πολίτες, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Μπορεί να μην έχουν πάντα δίκαιο, αλλά οι ασθενείς και ιδιαίτερα οι χρόνιοι πάσχοντες είναι εκείνοι που επωφελήθηκαν περισσότερο από το ΓεΣΥ, αλλά είναι και εκείνοι που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του συστήματος.
Είναι εκείνοι που σε κάθε ευκαιρία φωνάζουν για τις ελλείψεις που υπάρχουν και τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς ΟΑΥ, για να καταστεί το ΓεΣΥ ένα ασθενοκεντρικό σύστημα. Είναι εκείνοι που απαιτούν την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και εκείνοι που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που υπάρχουν στα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων. Κάποιος μάλιστα είχε προτείνει πρόσφατα στους εκπροσώπους του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ να διαθέσουν μια ημέρα από τον χρόνο τους για να πάνε μαζί με τους ασθενείς αυτούς και να βιώσουν και αυτοί την ίδια ταλαιπωρία, που βιώνουν οι ασθενείς σε καθημερινή βάση. Εκείνοι φωνάζουν και για την επέκταση στην παροχή υπηρεσιών εντός του συστήματος, σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα η ανακουφιστική φροντίδα.
Την προσέγγιση των οργανωμένων ασθενών όσον αφορά το ΓεΣΥ, την ξέρουμε καλά. Την έχουμε μάλλον εμπεδώσει όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που απομένει να δούμε τώρα είναι πώς ένας χρόνιος ασθενής θα αντεπεξέλθει στον ρόλο του προέδρου του ΟΑΥ. Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου το ΓεΣΥ και ο ΟΑΥ δέχονται βολές από παντού, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κ. Μιχαήλ.