Οταν, πριν μερικές βδομάδες, το γνωστό αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN βράβευε τον εβραϊκής καταγωγής Έλληνα κτηνίατρο A. Μπουρλά ως τον CEO της χρονιάς, άξαφνα θυμηθήκαμε, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τους ομοεθνείς και ομογενείς μας, που «σώζουν» τον κόσμο κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη. Από τον γιατρό Γιώργο Παπανικολάου που, σχεδόν παράλληλα με τον Ρουμάνο γιατρό A. Μπαμπέ, εφηύραν τη γνωστή γυναικολογική εξέταση που επικράτησε να λέγεται Pap test, μέχρι τον πολιτικό μηχανικό και αργότερα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή που έδωσε τα «φώτα» του στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, όταν ο δεύτερος κάπου είχε «κολλήσει» με τους υπολογισμούς του. Και από τον κυπριακής καταγωγής Άγγλο τραγουδιστή μ. George Michael μέχρι τους νιγηριανής καταγωγής Έλληνες μπασκετμπολίστες Αντετοκούνμπο αυτοεκστασιαζόμαστε, σχεδόν πιστεύοντας ότι αν το ψάξουμε καλά θα βρούμε, σχεδόν πίσω και δίπλα από κάθε μεγάλο επίτευγμα της ανθρωπότητας έναν από εμάς: από την ανακάλυψη της Αμερικής μέχρι την πρώτη πατημασιά του Άρμστρονγκ στο φεγγάρι (sic).
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κάνουμε κάθε φορά που ενθουσιαζόμαστε όταν ανακαλύπτουμε ή εφευρίσκουμε κάπου έναν από εμάς που όντως σώζει τον κόσμο, και νιώθουμε σαν και εμείς να κάνουμε το ίδιο, είναι να επιβεβαιώνουμε πόσο εσωστρεφείς και ομφαλοσκόποι είμαστε. Δεν είναι κακό να αισθανόμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα των ομοεθνών και ομογενών μας και ούτε μας καθιστά σοβινιστές, αλλά αυτό που οδήγησε τον δρα Μπουρλά στην ανακήρυξή του από το CNN ως CEO της χρονιάς δεν ήταν η καταγωγή του. Αυτό που ανέδειξε τα αδέλφια Αντετοκούνμπο σε κορυφαίους μπασκετμπολίστες στο NBA δεν ήταν ότι γεννήθηκαν στην Αθήνα από Νιγηριανούς πρόσφυγες/μετανάστες γονείς. Ο γιατρός Παπανικολάου δεν μεγαλούργησε σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο και ο George Michael δεν καθιερώθηκε στο διεθνές μουσικό στερέωμα τραγουδώντας σε κάποιο κλαμπ της Λευκωσίας… ή έστω της Λεμεσού. Κατ' ακρίβεια, ούτε καν σε κάποιο σύλλογο της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο δεν τραγούδησε ποτέ ο George Michael, αν δεν κάνω λάθος.
Και αυτό το τελευταίο σημείο, περί παροικιών και ομογενειών, κυρίως στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου, και της σχέσης μας με τους πραγματικά «μεγάλους» της φυλής μας, μου θυμίζει κάτι που βίωσα και προσωπικά έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης μου ζωής, μέχρι σήμερα, εκτός Κύπρου. Ότι σε αυτές τις οργανώσεις, δυστυχώς, αντανακλάται και συναντάται η ίδια εσωστρέφεια που συναντάται και εδώ. Πολύ λιγότερο βέβαια στις ελλαδικές οργανώσεις από ό,τι στις αμιγώς κυπριακές, αλλά και πάλι συναντάται. Δεν θυμάμαι, για παράδειγμα, στις συνάξεις της ελληνοαμερικανικής ομογένειας να έχω δει ποτέ και πουθενά τον μ. Peter G. Peterson, γιο Ελλήνων μεταναστών στη Νεμπράσκα, υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ το 1972, διάδοχο του D. Rockefeller στην προεδρία του τεράστιας επιρροής στις διεθνείς σχέσεις Council on Foreign Relations από το 1985 μέχρι το 2007, και συνιδρυτή του γνωστού οίκου εναλλακτικών επενδύσεων Blackstone Group με πέραν των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση. Όπως δεν είδα πουθενά τον κ. Σταυρόπουλο, επί πολλά χρόνια CEO του παγκόσμιου κολοσσού της βιομηχανίας Dow Chemicals (μετέπειτα Dupont) ή τον διάδοχό του, επίσης ελληνικής καταγωγής Αυστραλό κ. Λιβέρη. Μαζί με αυτούς δεν είδα εκατοντάδες άλλους γνωστούς και σπουδαίους ομογενείς επιχειρηματίες, επιστήμονες, γιατρούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες.
Και δεν θα τους δούμε επειδή το μυστικό της επιτυχίας τους ήταν ακριβώς αυτό που εμείς αρνούμαστε, σχεδόν παθολογικά, να δούμε: η εξωστρέφεια. Έγιναν μεγαλύτεροι του όποιου μικρού χωριού, πόλης, κράτους από το οποίο κατάγονταν οι ίδιοι, οι γονείς και οι παππούδες τους και κατέστησαν εαυτούς πολίτες του κόσμου. Κατάργησαν έτσι το «αυτοί» και «εμείς» και το όνομά τους, είτε ήταν «Παπαδόπουλος» είτε ήταν «Σμιθ», δεν είχε και τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία είχε η δική τους εργασία και ικανότητα και κυρίως το πλαίσιο νοοτροπιών και μηχανισμών λειτουργίας της αγοράς και της πολιτείας μέσα στο οποίο το όποιο όραμά τους γινόταν πραγματικότητα, με ό,τι και αν καταπιάστηκαν στη ζωή και στην καριέρα τους, καθιστώντας τις χώρες διαμονής τους ηγέτιδες του κόσμου και τις χώρες καταγωγής τους, υπερήφανους χειροκροτητές και θεατές των επιτευγμάτων τους.
Όταν σώζουμε τον κόσμο…

Και δεν θα τους δούμε επειδή το μυστικό της επιτυχίας τους ήταν ακριβώς αυτό που εμείς αρνούμαστε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.