Στο κυπριακό σχολείο, όλοι οι μαθητές περνούν την τάξη. Πολύ ελάχιστοι παραμένουν στην ίδια και από αυτούς τους ελάχιστους, σχεδόν όλοι μένουν από τις απουσίες τους και όχι από τους βαθμούς.
Αυτό οφείλεται και στην εντελώς σύγχρονη ιδέα του Υπουργείου Παιδείας, που θέλει τους μαθητές να βαθμολογούνται με διάφορους τρόπους και όχι μόνο από τα γραπτά, προκειμένου να συνεχίζουν τη ζωή τους στο χάος της κοινωνίας χωρίς να τους προσθέτεις κι άλλα σχολικά χρόνια στην πλάτη τους. Όσον αφορά αυτήν την τάση του υπουργείου, δεν μπορεί παρά να κριθεί πέρα ως πέρα ως ορθότατη.
Πολλοί λοιπόν, ειδικά οι νεότεροι καθηγητές, βρίσκουν διάφορους τρόπους να αξιολογούν τους μαθητές τους προκειμένου να πάρουν την ελάχιστη βάση που απαιτείται για να περάσουν την τάξη.
Το γεγονός αυτό από μόνο του εύκολα μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακές κρίσεις σε πολλούς καθηγητές, που δουλεύουν με το απόλυτο γράμμα του νόμου. Οι ίδιοι αυτοί καθηγητές, βοηθοί διευθυντές, διευθύντριες κ.λπ., εύκολα και συχνά θα κυνηγήσουν τους καθηγητές που περνούν τους μαθητές τους από τα τετράμηνα. Σχεδόν κάθε τέτοια σύγκρουση μεταξύ παλιάς και νεότερης νοοτροπίας, καταλήγει σε μια πικρή ισοπαλία και ανακωχή.
Οι βαθμοί στα σχολεία του νησιού δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα; Μπορεί. Μάλιστα, αν το δει κανείς έτσι, γονιός, καθηγητής, μαθητής, ίσως και να χαλαρώσει και να απολαύσει το σχολείο του, όμως επειδή τίποτε δεν μπορεί να είναι εντελώς καθαρό στο νησί μας… για να έχουμε να ασχολούμαστε, έτσι και η πιο πάνω θέση πίνει πολύ νερό.
Τότε λοιπόν, παρουσιάζεται το φαινόμενο του να συζητούν όλοι για τους πόντους σαν να είναι το παν, ενώ μέσα τους βαθιά ξέρουν πως οι πόντοι είναι το τίποτα.
Πολλοί καθηγητές απειλούν τους μαθητές τους από την πρώτη κιόλας μέρα πως, αν δεν γράψουν στα γραπτά, θα τους αφήσουν στην ίδια τάξη. Οι μαθητές αυτούς τους μισούν αμέσως, όπως θα μισούσε ο οποιοσδήποτε κανονικός άνθρωπος την οποιαδήποτε απειλή. Οι νεότεροι και ίσως πιο ενημερωμένοι εκπαιδευτικοί επικαλούνται τη σωστή θέση του υπουργείου, για πολλαπλού τύπου αξιολόγηση.
Το πρόβλημα μπορεί άνετα να λυθεί αν το υπουργείο με τους σοφούς του αποφασίσει να καταργήσει πλήρως τη στασιμότητα, με το χαρτί και τον νόμο. Μόνο τότε θα απελευθερωθεί το κυπριακό σχολείο από τον βραχνά των πόντων. Πολλοί ψυχολόγοι προκρίνουν αυτή τη θέση, μα αυτούς προς το παρόν δεν τους ακούμε. Ας υπάρχει μια πολλαπλή βαθμολογία στον προσωπικό φάκελο του μαθητή, αλλά αυτή να μην τον οδηγεί στη στασιμότητα, λένε, θέση που από την πρώτη ματιά φαίνεται εξαιρετικά ορθή. Μέχρι εκείνη τη μέρα, ο πόλεμος των πόντων στα σχολεία θα κρατά γερά. Και πάντα θα έχουμε ισοπαλία, συνεπώς ακινησία.
Οι ανεξεταστέοι του κυπριακού σχολείου

Πολλοί καθηγητές απειλούν τους μαθητές τους από την πρώτη κιόλας μέρα πως, αν δεν γράψουν στα γραπτά, θα τους αφήσουν στην ίδια τάξη
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.