Oι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών, υπάρχει ανάγκη, μεταξύ άλλων:
- Για αποσυμφόρηση της ηγετικής πυραμίδας. Χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί και συγκεκριμένα από τον βαθμό του ανθυπολοχαγού μέχρι και του αντισυνταγματάρχη, όπως και οι υπαξιωματικοί, παραμένουν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό για αρκετά χρόνια.
- Στην ηγεσία των σχηματισμών της ΕΦ, να ανέλθουν νεότεροι αξιωματικοί με νέες αντιλήψεις, προσεγγίσεις και σύγχρονες ιδέες.
- Για παροχή κινήτρων στους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, τόσο για τη μαχητική ικανότητα της ΕΦ όσο και για την περαιτέρω ατομική τους μόρφωση, όπως είναι η απόκτηση πτυχίων, εκμάθηση ξένων γλωσσών, μεταπτυχιακά κ.τλ. Αυτά τα κίνητρα θα πρέπει να συνδυαστούν με τη δυνατότητα ανέλιξής τους.
- Για εξύψωση του ηθικού των αξιωματικών και των υπαξιωματικών σε όλες τις βαθμίδες με την παραχώρηση προαγωγών.
[rml_read_more]
Με βάση τα παραπάνω, το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων προβαίνει κάθε χρόνο σε πρόωρες αποστρατείες ανώτερων αξιωματικών στον βαθμό του συνταγματάρχη, ταξιάρχου και υποστρατήγου, για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Προεδρεύεται από τον εκάστοτε υπουργό Άμυνας, συμμετέχουν ως μέλη δυο άλλοι υπουργοί που βασικά είναι διακοσμητικά στοιχεία, με τον αρχηγό της ΕΦ να έχει τον ρόλο του εισηγητή. Το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων δεν μπορεί να αποφασίζει κατά το δοκούν, όπως γινόταν στο παρελθόν, όπου αποστράτευσαν πρόωρα αξιωματικούς ηλικίας 47 και 48 χρονών (!) με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα. Τα βολέματα του παρελθόντος υποχρέωσαν το κράτος το 2019 σε συμβιβασμό και στην καταβολή πρόσθετων αποζημιώσεων ύψους €4 εκατ. σε 10 ταξίαρχους και σε 46 συνταγματάρχες.
Σήμερα, για να αποστρατευτεί πρόωρα ένας ανώτερος αξιωματικός, θα πρέπει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να ικανοποιούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις:
- Να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και να έχει συμπληρωμένο τον μέγιστο αριθμό μηνών που απαιτείται για σκοπούς καταβολής ετήσιας σύνταξης.
- Να λαμβάνεται υπόψη η σταδιοδρομία του.
- Να μην εκκρεμεί εναντίον του σοβαρό ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα.
- Να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης που να του επιτρέπει την προαγωγή του.
Τι γίνεται, όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων; Αντί να αντιμετωπίζονται ισότιμα όλοι οι αξιωματικοί, αντί να παραμένουν στην ΕΦ οι αξιωματικοί που είναι άριστοι των αρίστων, που μπορούν και είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ΕΦ, εξακολουθούν να γίνονται πρόωρες αποστρατείες με βάση την κομματική ταυτότητα και χωρίς να τεκμηριώνεται η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Είτε κατέχουν είτε όχι τα προσόντα, αυτοί που παραμένουν στην ΕΦ είναι οι ημέτεροι. Υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων που κρίθηκαν μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες αδικαιολόγητες, ατεκμηρίωτες και κατ’ επέκταση παράνομες. Πρόκειται για αποφάσεις που όζουν άνισης μεταχείρισης και δυσμενούς διάκρισης, που συνοδεύονται από σκανδαλώδεις χειρισμούς και που ακυρώθηκαν δυο ή και τρεις φορές στο Διοικητικό Δικαστήριο. Ο «Π» ασχολήθηκε επισταμένα με συγκεκριμένες εξόφθαλμες περιπτώσεις ανώτερων αξιωματικών, που τους έδειξαν την πόρτα εξόδου λόγω κομματικής ταυτότητας, για να δικαιωθούν στη συνέχεια από τα δικαστήρια.
Το μείζον ζήτημα που προκύπτει και που θα πρέπει, επιτέλους, να προκαλέσει την παρέμβαση της Βουλής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτά τα καραμπινάτα βολέματα στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος. Μετά τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις και τη δικαίωση ανώτερων αξιωματικών, έρχεται ο λογαριασμός: Αναδρομικές προαγωγές, αναδρομικοί μισθοί, αναδρομικά ωφελήματα, δικηγορικά έξοδα... Γνωρίζετε ποιοι πληρώνουν τον λογαριασμό για τα ρουσφέτια τους; Ναι, εμείς τα κορόιδα, οι φορολογούμενοι πολίτες.
michalis.h@politis.com.cy