Η πιο τραγική ημερομηνία και μετά από αυτήν

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Header Image

 

Διηγείται ένας φίλος μας, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος ενός συνδέσμου υγείας. Θέλησαν ως σύνδεσμος, λέει, να συναντηθούν με τον ίδιο σύνδεσμο υγείας στον νότο και να έρθουν κοντά. Όμως, δεν πήραν καμία απάντηση στις επιστολές τους από την άλλη πλευρά. Οι διαμένοντες στον νότο συμπεριφέρθηκαν πολύ απρόθυμα, λέει. Γιατί; Στο διοικητικό συμβούλιο εκείνου του συνδέσμου υπήρχαν άτομα που δεν ήθελαν να συναντιούνται καθόλου με Τουρκοκύπριους. Μπορεί. Δεν τους κατακρίνω και προσπαθώ μόνο να τους καταλάβω.

Η 20η Ιουλίου 1974 είναι η πιο τραγική μέρα της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου. Αν προσθέσουμε σε αυτήν και τη 15η Ιουλίου, γίνεται μια διπλή τραγωδία για τους Ελληνοκύπριους. Η τραγωδία του 1974 δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο γεγονός που συνέβη στο παρελθόν. Ναι, χύθηκε και προηγουμένως πολύ αίμα, όμως το 1974 είναι το κάτι άλλο. 160 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων από τα σπίτια και τους τόπους τους, λεηλατήθηκαν οι περιουσίες τους, δόθηκαν σε άλλους με πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας. Και 40 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν οικειοθελώς από τον νότο στον βορρά. Χρησιμοποίησε και η διοίκηση στον νότο τις περιουσίες τους, όμως δεν έδωσε σε κανέναν ψεύτικο τίτλο ιδιοκτησίας. Πώς πέρασαν τα χρόνια μετά το 1974; Ενώ οι Ελληνοκύπριοι που εκδιώχθηκαν από τον βορρά εγκαταστάθηκαν σε αντίσκηνα του πόνου, οι Τουρκοκύπριοι συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για να εγκατασταθούν στα σπίτια τους στον βορρά. Έζησαν και οι Τουρκοκύπριοι το 1963 την προσφυγιά σε αντίσκηνα, όμως ήταν πιο βαριά η προσφυγιά μετά από έναν πόλεμο που διεξήχθη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ενώ μετά το 1974 οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να επουλώνουν τις πληγές τους και να αναζητούν τους αγνοούμενούς τους, οι Τουρκοκύπριοι στον βορρά βρίσκονταν μέσα σε μιαν απόλυτη μέθη του πλιάτσικου στα εδάφη που ήταν υπό την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Πάρα πολλοί από αυτούς χαίρονταν με ένα παράξενο αίσθημα εκδίκησης λέγοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι πλήρωσαν το τίμημα για αυτά που μας έκαναν». Κανείς δεν έφερε ένσταση για την τεράστια σημαία που βάφτηκε στο βουνό. Πολύ λίγοι δεν πήραν να βάλουν στο σπίτι τους αντικείμενα από τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που πουλιούνταν σε αποθήκες. Τότε όλοι, εκτός από μερικούς βουλευτές που βρίσκονταν στη βουλή του τουρκοκυπριακού ομοσπονδιακού κράτους, πήραν ελληνοκυπριακά αυτοκίνητα που τους μοιράζονταν δωρεάν.

Μια ελληνοκυπριακή οικογένεια μου είχε διηγηθεί εκείνες τις μέρες λέγοντας ότι «τότε κοιμίζαμε τα παιδιά μας λέγοντάς τους 'κοιμήσου, αλλιώς θα έρθουν οι Τούρκοι'». Για μακρό χρονικό διάστημα δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν το σοκ από αυτά που τους είχαν κάνει οι Τουρκοκύπριοι μαζί με την Τουρκία. Ήταν γεμάτοι μίσος και οργή κατά της Τουρκίας και δεν εμπιστεύονταν καθόλου τους Τουρκοκύπριους. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι που μισούν την Τουρκία δεν είναι εθνικιστές ή φασίστες. Ως Τουρκοκύπριος νιώθω οργή μετά τα όσα συνέβησαν το 1974. Γιατί εκπλήσσεστε που νιώθει και ένας Ελληνοκύπριος έτσι; Αν λέτε ότι «όμως μας έκαναν και αυτοί», συγγνώμη όμως αυτή η παρηγοριά δεν ωφελεί και πολύ. Έκαναν δύο μεγάλα εγκλήματα οι Ελληνοκύπριοι το 1974. Τα εγκλήματα στα χωριά Τόχνη και Μάραθα. Όμως, εκείνοι που τα έκαναν ήταν Ελληνοκύπριοι που μισούσαν ακόμα και οι Ελληνοκύπριοι. Μέλη της ΕΟΚΑ Β. Η δε Τουρκία διέπραξε εγκλήματα παντού, όχι μόνο σε δύο μέρη. Στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία, στην Μόρφου. Παντού.

Οι Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί, οπαδοί της λύσης και της ειρήνης δεν κατάλαβαν καθόλου τους Ελληνοκύπριους. Καμώθηκαν πως τους κατάλαβαν. Αλλά δεν τους κατάλαβαν. Μετά το άνοιγα των πυλών το 2003 υπήρξε ένα κλίμα μεγάλου σμιξίματος και ειρήνης. Μάλιστα έκλαψαν και μαζί, όμως όλα ήταν επιφανειακά. Έφαγαν. Ήπιαν. Χόρεψαν. Τραγούδησαν μαζί. Συστάθηκαν δικοινοτικές οργανώσεις. Σε ελληνοκυπριακά συλλαλητήρια μεταφέρθηκαν πανό στην τουρκική γλώσσα και στα τουρκικά συλλαλητήρια μεταφέρθηκαν πανό στην ελληνική γλώσσα. Όμως και αυτά ήταν επιφανειακά. Δεν κατάφεραν να κατέβουν σε βάθος. Δεν κατάφεραν να ενωθούν τα μυαλά. Κανείς δεν είπε ξεκάθαρα την άποψή του για να μην πληγούν αυτές οι φιλίες. Διαχειρίστηκαν την κατάσταση με συνθήματα. Κάθε διαδήλωση τέλειωνε με τα συνθήματα «Ζήτω η ενωμένη Κύπρος… Ζήτω η ειρήνη… Κύπρος κοινή μας πατρίδα». Οι Τουρκοκύπριοι οπαδοί της ειρήνης ποτέ δεν μίλησαν για εισβολή και κατοχή. Μάλιστα, επιχείρησαν να φιμώσουν τους Ελληνοκύπριους που έλεγαν «εισβολή και κατοχή» στις δικοινοτικές συναντήσεις μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στον βορρά και το «όχι» στον νότο. Σε όσους Ελληνοκύπριους παραπονιόνταν για τα όσα έκανε η Τουρκία το 1974 απαντούσαν «φταίνε και οι δύο πλευρές». Κάποιοι είπαν «μας κάνατε και εσείς το 1963».

Καταφέραμε πιο πολύ να δακρύζουμε μαζί, να παραπονιόμαστε και να κλαίμε τη μοίρα μας. Δεν καταφέραμε να σκεφτόμαστε μαζί. Ταιριάξαμε με τη μελωδία της Τηλλυρκώτισσας. Δεν μπορέσαμε να ταιριάξουμε τα μυαλά μας. Δεν μπορέσαμε να ενωθούμε στις σκέψεις. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι πάντα κοιτάζαμε το πρόβλημα ως Τούρκοι, δεν μπορέσαμε να το κοιτάξουμε ως Κύπριοι. Ακόμα δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε καν ότι η 20η Ιουλίου είναι ημέρα συμφοράς για όλους μας. Και οι Ελληνοκύπριοι κοίταζαν το πρόβλημα πάντα ως Έλληνες. Όμως, μετά το 1974 κατάλαβαν ότι αυτό είναι λάθος. Δυστυχώς είναι πολύ αργά. Μετά την κατοχή.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play