Αυτές οι εκλογές ίσως για κάποιους απαιτούν συγχωροχάρτι

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ

Header Image

Σκέφτομαι, λοιπόν, ότι χρειάζεται ο κάθε ψηφοφόρος να καθίσει και να ιεραρχήσει πόσα συγχωροχάρτια θα πρέπει να δοθούν στον καθένα από αυτούς τους τρεις στην περίπτωση που επιλέξει να ψηφίσει έναν από αυτούς.

 

 

ΜΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΚΕΨΗΣ

Σκεφτόμουν, λοιπόν, διάφορα με βάση τους επίσημους υποψήφιους των κομμάτων και τουλάχιστον για τους δύο που προέρχονται από τα μεγάλα κόμματα και τον έναν που υποστηρίζεται από τα μικρότερα κεντρώα, και όχι μόνον, και αισθάνομαι ότι θα πρέπει πρώτα για τον καθένα από αυτούς τους τρεις να δώσουμε ένα συγχωροχάρτι. Και οι τρεις τους συνεργάζονταν στενά με τον Πρόεδρο μέσα από τα διάφορα αξιώματα που είχαν και τους ρόλους τους. Για παράδειγμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης την πρώτη 5ετία ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και τη δεύτερη ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Μαυρογιάννης ως επίσημος διαπραγματευτής του Κυπριακού και ο Νεοφύτου ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν γράφω αυτό το άρθρο για να προτείνω οτιδήποτε ή κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο εντός της τριάδας ή εκτός. Αυτό το άρθρο, όπως και τα υπόλοιπα, είναι απλά μια ποσότητα δικής μου σκέψης. Είναι, όπως τον τίτλο αυτής της στήλης, «μια ποσότητα σκέψης». Σκέφτομαι, λοιπόν, ότι χρειάζεται ο κάθε ψηφοφόρος, να καθίσει και να ιεραρχήσει πόσα συγχωροχάρτια θα πρέπει να δοθούν στον καθένα από αυτούς τους τρεις στην περίπτωση που επιλέξει να ψηφίσει έναν από αυτούς. Ας πούμε για τον Χριστοδουλίδη, η απώλεια της ΑΟΖ μας, η απώλεια της Αμμοχώστου, η απουσία διορατικότητας σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές, καθώς και η μεταφορά της διαδικασίας «χρυσών» διαβατηρίων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο δικό του υπουργείο, είναι για εμένα τα πράγματα που χρειάζεται ο ψηφοφόρος να καθίσει να σκεφτεί και να τον συγχωρέσει, και αν τον επιλέξει να απαιτήσει από αυτόν να του πει τι προτίθεται να κάνει για αυτά αφήνοντας έξω την επιλογή των κυρώσεων, γιατί φάνηκε ήδη εδώ και χρόνια ότι οι κυρώσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε και ούτε και θα το φέρουν. Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας την ομιλία Μητσοτάκη, είπε ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί εκλιπαρώντας σε άλλα Κοινοβούλια.

Για τον Μαυρογιάννη, υπηρέτησε κυβερνήσεις Παπαδόπουλου, Χριστόφια , Αναστασιάδη και στην τελευταία ως διαπραγματευτής του Κυπριακού, του πιστώνω ότι κατάφερε να φέρει την επίλυση στο παρά πέντε, με τις διαπραγματευτικές διαδικασίες κατάφερε να έρθει στο τραπέζι το Πλαίσιο Γκουτέρες που μας έδινε πολύ περισσότερο από το Ανάν με σημαντικά σημεία, όπως την κατάργηση των δικαιωμάτων για μονομερείς επεμβάσεις καθώς και την ανάληψη του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων από άλλους οργανισμούς αντί της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αγγλίας. Την απομάκρυνση. επίσης, των 40χιλ. στρατιωτών εκ Τουρκίας, και την παραμονή 650 στρατωτών της ΤΟΥΡΔΥΚ όπως είχε αποφασισθεί στη Συνθήκη Ζυρίχης. Για αυτό που χρειάζεται κανείς να σκεφτεί και να του δώσει συγχωροχάρτι είναι το γιατί δεν παραιτήθηκε από τον ρόλο του διαπραγματευτή το 2017, όταν ο Αναστασιάδης τίναξε τη διαδικασία στον αέρα και τον άφησε εκτεθειμένο, και την ίδια ώρα για τα επόμενα 5 χρόνια συνέχιζε να δικαιολογεί τις πράξεις του Αναστασιάδη. Ο ψηφοφόρος χρειάζεται να απαιτήσει από αυτόν να του πει τι προτίθεται να κάνει στις περιπτώσεις που ως Πρόεδρος θα βλέπει πράγματα με τα οποία θα διαφωνεί και αν θα παραμένει άπραχτος.

Για τον Νεοφύτου, τόσα χρόνια έχουν ακουστεί πάρα πολλά, τα οποία κανένας τελικά και κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δεν μας τα επιβεβαίωσε βγάζοντας ντοκουμέντα και άλλα τεκμήρια. Στο μυαλό των ψηφοφόρων είναι ο επιχειρηματίας που διοικεί τον Συναγερμό και επωφελείται ως αρχηγός κόμματος βγάζοντας χρήματα, κανένας όμως δεν κατάφερε να αποδείξει ότι ισχύει. Αυτό έχει δύο ερμηνείες: είτε ξέρει να κρύβει καλά ό,τι κάνει ή ότι τελικά δεν τα κάνει αλλά κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την εικόνα για τον εαυτό του. Το συγχωροχάρτι που ο ψηφοφόρος θα πρέπει να δώσει στον Νεοφύτου, σε περίπτωση που αποφασίσει να τον ψηφίσει, αφορά το ότι καταλάβαινε πολλά, τα ξεστόμιζε και μετά εξαφανιζόταν από το προσκήνιο. Όπως, για παράδειγμα, όταν μίλησε για τσουνάμι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον Γκραν Μοντανά (που τελικά ήρθε και μας βρήκε, βλέπε ΑΟΖ, Αμμόχωστο κ.λπ.), και μετά εξαφανίστηκε, ή κάθε φορά με τις γκάφες της κυβέρνησης εξαφανιζόταν αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις. Ο ψηφοφόρος οφείλει να απαιτήσει από αυτό τον υποψήφιο να του πει τι θα πράξει σε περίπτωση κρίσης στη χώρα, αν θα αναλάβει δράση ή θα εξαφανιστεί.

Αυτές είναι κάποιες από τις αρχικές σκέψεις μου για τους τρεις επίσημους υποψηφίους. Τα συγχωροχάρτια είναι μέρος της ζωή μας, κανένας δεν είναι αλάνθαστος, απλά είναι καλό με τη χώρα μας και τις ζωές μας να μειώνουμε όσο μπορούμε το ρίσκο μας!

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play