Πειρατικές δουλειές στο στάτους κβο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Header Image

Μαζεύτηκαν πολλά γνωστά ονόματα σε αυτό τον τηλεοπτικό σταθμό. Κάνει καλά προγράμματα.

Προσκλήθηκα ως φιλοξενούμενος σε ζωντανή εκπομπή για τα ναρκωτικά και το μαύρο χρήμα. Από έναν τηλεοπτικό σταθμό που εκπέμπει στη Γερμανία. Πιο πολύ είναι σταθμός εκείνων που διέφυγαν από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Μαζεύτηκαν πολλά γνωστά ονόματα σε αυτό τον τηλεοπτικό σταθμό. Κάνει καλά προγράμματα. Γιατί ξαφνικά ήρθαν στην ημερήσια διάταξη τα ναρκωτικά και το μαύρο χρήμα; Διότι η Αμερική ετοίμασε μια τέτοια έκθεση σε σχέση με την Τουρκία και εμάς. Η Τουρκία είναι, λέει, «χώρα διαμετακομιστικός σταθμός» στα ναρκωτικά. Μέσω Τουρκίας περνά το όπιο στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν και στέλνονται τα συνθετικά ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη και μεταφέρονται στις χώρες της Ασίας. Έκπληξη! Μήπως αυτό είναι κάτι το νέο; Δηλαδή, οι Αμερικανοί δεν το ήξεραν και τώρα το έμαθαν; Ή μήπως δεν είχαν καθόλου χαμπάρι για τα βρόμικα χρήματα που ξεπλένονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Αν δεν είχαν, σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για εμάς. Πώς στέκεται όρθιο τόσο καιρό το δικό μας κράτος-φάντασμα; Δεν έχει δικό του χρήμα! Δεν έχει παραγωγή! Δεν έχει εξαγωγές! Βρίσκεται κάτω από εμπάργκο, δεν έχει απευθείας σύνδεση με τον κόσμο. Και επιπλέον δεν είναι αναγνωρισμένο. Τότε; Δεν είναι κανείς περίεργος πώς στέκεται όρθιο; Τι νομίζει η Αμερική; Βρέχει χρήματα εδώ σε εμάς; Μήπως αυτός ο μηχανισμός γυρίζει με χρήματα που πέφτουν από ψηλά; Τα πολυτελή αυτοκίνητα στους δρόμους μας, οι επαύλεις που βρίσκονται σκορπισμένες παντού είναι προϊόν των χρημάτων που πέφτουν από ψηλά; Μήπως είναι δύσκολο να δει κανείς ότι αυτά είναι βρόμικα χρήματα; Όμως, γιατί έπιασαν τέτοιες έγνοιες ξαφνικά την Αμερική; Μοίρασε το νησί διά χειρός Τουρκίας. Η μια πλευρά του είναι νόμιμη. Η άλλη πλευρά του πειρατική. Δεν μπορεί να απλωθεί το χέρι του διεθνούς δικαίου στην πειρατική πλευρά. Ακόμα και η Ιντερπόλ δεν μπορεί να απλωθεί. Μήπως δεν το ήξεραν αυτό όταν έκτιζαν αυτό το οικοδόμημα εδώ το 1974; Μήπως πρέπει να τους μάθει κάποιος ότι σε ένα πειρατικό κομμάτι γης γίνονται πειρατικές δουλειές; Οι ίδιοι το θέλησαν αυτό. Το έκαναν ενσυνείδητα. Και συνεχίζουν αυτό το οικοδόμημα εδώ και 48 χρόνια επειδή τους βολεύει. Εγώ δεν πιστεύω ότι η Αμερική αγωνίζεται κατά των ναρκωτικών και του βρόμικου χρήματος. Επειδή ακριβώς δεν πιστεύω ότι αγωνίζονται και κατά της τρομοκρατίας. Αν δεν ωφελούσαν τα δικά τους συμφέροντα τα ναρκωτικά, το βρόμικο χρήμα και η τρομοκρατία, δεν θα έκλειναν τα μάτια στη διακίνησή τους στον κόσμο. Οι επιχειρήσεις που κάνουν είναι όλες για να κυνηγήσουν εκείνους που βγαίνουν εκτός του δικού τους ελέγχου.

Επειδή η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δεν συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο, βρίσκουν πολύ καλό έδαφος εδώ οι παράνομες δουλειές βεβαίως. Όμως, τι θα γίνει αν συμπεριληφθούμε στο διεθνές δίκαιο; Μήπως θα καταπολεμήσουμε τα ναρκωτικά και το βρόμικο χρήμα; Αποκλείεται. Κοιτάξτε τον νόμο. Είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος εντός του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, υπάρχουν και εκεί αυτοί οι λαθρέμποροι. Και αν είναι σωστά αυτά που μου περιγράφονται, παράγεται και κοκαΐνη εκεί. Και εξάγεται μάλιστα. Μου είχε πει κάποτε ένας συνταξιούχος δικαστής πριν χρόνια πώς μπαίνουν στο νησί τα ναρκωτικά. Ένα κοντέινερ που έρχεται κάθε βδομάδα στο λιμάνι Λεμεσού. Πώς αξιωματούχοι εμπλέκονται σε αυτό την υπόθεση. Δεν ήταν εύκολο να τα γράψει κανείς αυτά χωρίς να διαθέτει σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία. Τώρα, λέει, έρχεται η πρώτη ύλη από την Ινδία, εξάγεται από το λιμάνι με ειδική άδεια και αφού τύχει επεξεργασίας σε ένα εργοστάσιο εδώ αποστέλλεται στο εξωτερικό.

Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι αλήθεια. Αυτές είναι υποθέσεις για την Αστυνομία και για ντετέκτιβ. Όμως, την ώρα που έχουμε τόσα πολιτικά προβλήματα, γιατί κολλήσαμε τώρα στα ναρκωτικά και στο βρόμικο χρήμα; Αν λύσουμε αυτά τα προβλήματά μας, θα λυθεί και το κυπριακό πρόβλημα; Αυτά είναι ο ουσιαστικός λόγος για το ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό; Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για το γεγονός ότι συνεχίζεται το υφιστάμενο στάτους κβο εδώ και χρόνια. Αλλά δεν αρκεί να λύσει το πολιτικό μας πρόβλημα. Δεν είναι τα ναρκωτικά που μας νάρκωσαν. Εμείς ναρκωθήκαμε πριν καν αναπνεύσουμε!

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play