Tα πάντα στη ζωή κρίνονται από το αποτέλεσμα και εκ του αποτελέσματος οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο έκαναν λάθος για τον πληθωρισμό. Η ανάγκη να μην διαταραχθεί η ανάκαμψη των οικονομιών το 2021 μετά το υφεσιακό σοκ του 2020, λόγω του κλεισίματος των οικονομιών για πολλές εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε στη διατήρηση μιας λανθασμένης νομισματικής πολιτικής.
Τα μέτρα περιορισμού της προσφοράς χρήματος στην οικονομία και η αύξηση των επιτοκίων θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πέρυσι το καλοκαίρι. Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πλειοψηφία των οικονομολόγων και των αναλυτών έκαναν λάθος εκτίμηση στηριζόμενοι σε μια λογική διαπίστωση: ο πληθωρισμός ήταν αποτέλεσμα προσωρινών διαταραχών στην προσφορά. Πράγματι, οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στο κόστος της ενέργειας. Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι η διαταραχή αυτή είναι προσωρινή. Το πρόσθετο ερώτημα που έπρεπε να είχε τεθεί στην ανάλυση είναι «τι θα συμβεί αν τελικά η διαταραχή δεν είναι προσωρινή;». Και υπήρχαν μπροστά μας ενδείξεις ότι δεν ήταν προσωρινή.
Πρώτον, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια πυροδοτήθηκε από την απροθυμία των χωρών του ΟΠΕΚ να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα προ της πανδημίας. Η ισχυρή ανάκαμψη αύξησε τη ζήτηση για ενέργεια, αλλά η προσφορά δεν ακολούθησε. Οι χώρες του ΟΠΕΚ (και η Ρωσία) βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία να αυξήσουν θεαματικά τα έσοδά τους. Αν προκύπτει ένα μάθημα από τη στάση των χωρών του ΟΠΕΚ είναι ότι η επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων απαιτεί όλοι οι παίκτες να στοιχίζονται πίσω από τη λύση. Αν είχε αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου πέρυσι η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική.
Δεύτερον, οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων κινούνταν ανοδικά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενδεικτικά η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί 156,27% την τελευταία τριετία.
Οι κεντρικές τράπεζες «παραπλανήθηκαν» από το αφήγημα της προσωρινής διαταραχής και την ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών. Η ανάκαμψη, όμως, τροφοδοτήθηκε και από την άφθονη ρευστότητα μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης. Η αύξηση των αποταμιεύσεων, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, έχει οπλίσει τα νοικοκυριά με αντοχές για να αντέξουν τις πληθωριστικές πιέσεις με αποτέλεσμα αυτές να συντηρούνται.
Το ερώτημα, τώρα, είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Η προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού, εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία (η αποκλιμάκωση δεν είναι ορατή) θα είναι επώδυνη. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί περιοριστικές πολιτικές. Η διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η άνοδος των επιτοκίων, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αυξήσεις στα επιτόκια να ξεκινήσουν το καλοκαίρι, οδηγεί υποχρεωτικά σε επαναχάραξη της οικονομικής πολιτικής. Σε αυτή τη νέα φάση το κράτος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στηρίζοντας επενδύσεις σε υποδομές και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις. Ο ιδιωτικός τομέας υποχρεωτικά θα περιοριστεί ώστε η μειωμένη ζήτηση να ρίξει τον ρυθμό ανόδου των τιμών.
To λάθος με τον πληθωρισμό

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.