Οι συχνές κρίσεις που βιώνει τα τελευταία έτη η Κύπρος είναι σίγουρα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει όλους, και ιδιαίτερα τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου, οι οποίες δυστυχώς φαίνονται ανήμπορες ή πολλές φορές ανίκανες να τις διαχειριστούν. Η οικονομική κρίση του 2013 με την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα που έφερε τη χώρα προ του φάσματος της χρεωκοπίας, η κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018 και η προβληματική εφαρμογή του προγράμματος των πολιτογραφήσεων είναι αποτελέσματα μίας προβληματικής οικονομίας.
Σε μία δεκαετία έχουμε βιώσει δηλαδή τρεις συστημικές αποτυχίες. Με λίγα λόγια, κάθε τρία χρόνια έχουμε και μία κρίση. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να είναι οικονομικές, αλλά τα αίτιά τους βρίσκονται στην αναποτελεσματικότητα των θεσμών να διαφυλάξουν την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας.
Δυστυχώς, το στοίχημα του 2004 για τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος έχει χαθεί προ πολλού. Γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι πολίτες, αλλά οι ίδιες οι ηγεσίες του τόπου που δεν προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και στον ρόλο τους.
Γιατί στην Κύπρο, καλώς ή κακώς, όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν, πολύ λίγες προέκυψαν από την κοινωνική βάση. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην εφαρμογή του μνημονίου, όπου οι πολιτικές ηγεσίες συναινετικά καθόρισαν την εφαρμογή του μνημονίου και η κοινωνία ακολούθησε, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η κοινωνία χάρασσε την πολιτική και οι πολιτικοί ακολουθούσαν. Γι’ αυτό και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου την πολιτική του κράτους την καθορίζουν τις πιο πολλές φορές οι πολιτικές ηγεσίες, χρειάζεται αυτές οι ηγεσίες να είναι και σοβαρές. Όσες φορές δεν ήταν σοβαρές, οι πολίτες πλήρωσαν ακριβό τίμημα.
Η μεμψιμοιρία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς αυξάνεται, και όχι άδικα. Μερικά πολύ πρόσφατα παραδείγματα είναι η σύγκρουση για τον κρατικό προϋπολογισμό, με εκβιασμούς κομμάτων, η σύγκρουση Ελεγκτικής Υπηρεσίας με ανώτατους αξιωματούχους, οι διορισμοί ατόμων σε «ανεξάρτητες» θέσεις που οδηγούν σε προβληματική εποπτεία και στο τέλος σε τραγωδία. Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν, τόσο την κυβέρνηση όσο και όλα τα κόμματα, γιατί η συναινετική δημοκρατία σιγά σιγά φθίνει, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την πολιτική και την οικονομία.
Συναινετική δημοκρατία σε φθίνουσα πορεία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.