Πράσινη οικονομία ή πράσινα άλογα;

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ

Header Image

Σας καλώ τώρα να μου πείτε: πότε η Κύπρος κατάφερε έστω και ένα από όλα αυτά με πλάνο και με τους κατάλληλους επιστήμονες στις θέσεις κλειδιά; Ποτέ!

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση του κυπριακού παραρτήματος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και όπως πάντα η Κύπρος με τεράστιο ενθουσιασμό μέσω των εκπροσώπων - αξιωματούχων υπογράμμισαν ότι θα εξαντλήσουν όλες τις προσπάθειες για να υλοποιήσουν τους 17 παγκόσμιους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι οποίοι συνδέονται αναπόσπαστα με το «Green Deal», την πράσινη οικονομία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει συμφωνηθεί από 18 χώρες ανάμεσά τους και η Κύπρος!

Για όσους δεν γνωρίζετε τους 17 αυτούς παγκόσμιους στόχους, εν συντομία είναι αυτοί: 1. Μηδενική φτώχεια, 2. Μηδενική πείνα, 3. Καλή υγεία και ευημερία, 4. Ποιοτική εκπαίδευση, 5. Ισότητα των φύλων, 6. Καθαρό νερό - αποχέτευση, 7.Φτηνή καθαρή ενέργεια, 8. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, 9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, 10. Λιγότερες ανισότητες, 11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, 12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, 13. Δράση για το κλίμα 14. Ζωή στο νερό, 15. Ζωή στη στεριά, 16. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί και 17. Συνεργασία για τους στόχους. Με παρόμοιο τρόπο έχουν διαμορφωθεί και οι έξι πυλώνες της πράσινης οικονομία (Green Deal) που είναι: 1. Περιβάλλον, 2. Κλιματική αλλαγή, 3. Ασφαλείς επεμβάσεις στο περιβάλλον, 4. Ευημερία των ανθρώπων, 5. Διαφάνεια, ηθική και δικαιοσύνη, 6. Καινοτομία και τεχνολογία. Όπως καταλαβαίνετε με τους πιο πάνω παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους τα στοιχήματα είναι δύο και άμεσα αλληλένδετα για όλες τις χώρες: «πώς αναπτύσσεται μια χώρα σεβόμενη το περιβάλλον και τους ανθρώπους της».

Σας καλώ τώρα να μου πείτε: πότε η Κύπρος κατάφερε έστω και ένα από όλα αυτά με πλάνο και με τους κατάλληλους επιστήμονες στις θέσεις κλειδιά; Ποτέ! Ούτε το περιβάλλον το σεβόμαστε αλλά ούτε και τους ανθρώπους. Βλέπω το τελευταίο διάστημα ότι προωθούμε τις καθαρές μας θάλασσες για προσέλκυση υποθέτω τουριστών (και καλά κάνουμε!), ακόμα και αυτές είναι καθαρές όχι επειδή τις προσέχουμε αλλά γιατί έτυχε να μην μπορούμε να φτιάξουμε βαριές βιομηχανίες που μολύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Είμαστε το κράτος που σκοτώσαμε το Νatura 2020 και αντί να προφυλάσσουμε την ακτογραμμή, την τσιμεντώσαμε σχεδόν ολόκληρη κτίζοντας μαρίνες και επαύλεις ακόμα και πάνω από τις Θαλασσινές Σπηλιές. Είμαστε το κράτος που έχουμε τόσο ήλιο και ακόμα πληρώνουμε υψηλά πρόστιμα εξαιτίας της χρήσης μαζούτ για την παραγωγή ενέργειας, την ίδια ώρα που στο διπλανό Ισραήλ, η ενέργεια σήμερα βασίζεται 80% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι πλείστοι, δυστυχώς, νομίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι απλά μια έννοια που έγινε της μόδας, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μεσογειακές χώρες όπως η Κύπρος κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, γιατί η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι παγκόσμιοι στόχοι και οι πυλώνες της πράσινης οικονομίας εστιάζουν πάρα πολύ στον άνθρωπο, στην ισονομία, στη δικαιοσύνη, στη διαφάνεια. Μόνο αν διαβάσει κανείς την προχθεσινή είδηση από το ευρωβαρόμετρο θα καταλάβει πόσο απέχουμε από αυτούς τους στόχους, μιας και το 95% των Κυπρίων θεωρούν διαδεδομένο το πρόβλημα διαφθοράς στη χώρα μας, με το 69% των συμπολιτών μας να θεωρεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια η διαφθορά στη χώρα έχει αυξηθεί και το 60% να θεωρεί ότι επηρεάζεται προσωπικά από αυτή τη διαφθορά. Είμαι, επίσης, βέβαιη ότι αν ρωτήσω ανθρώπους που έχουν ανοιχτές υποθέσεις στα δικαστήρια, θα μου πουν ότι έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα δεν δικαιώθηκαν, αν ρωτήσω τους πρόσφυγες του '74 θα μου πουν 46 χρόνια και τελικά η δική μας πλευρά δεν θέλει δικαίωση και επίλυση (2004, 2017) και ενώ αυτή τη στιγμή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι ο πιο πρωτοποριακός Κύπριος, εμείς τρία χρόνια τώρα αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε το πλαίσιο Γκουτέρες. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη αειφόρα ανάπτυξη η όποια απόπειρα ανάπτυξης κάνουμε σε μισή χώρα.

Επομένως, καταγράφοντας πιο πάνω κάποιες από τις χιλιάδες δυσάρεστες πραγματικότητες του σήμερα στη χώρα μας καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: Είτε θα συνεχίσουμε τα παραμύθια της Χαλιμάς και τα πράσινα άλογα ή θα τολμήσουμε να κάνουμε την ανιδιοτελή στροφή με αποφασιστικότητα και θα ξεκινήσουμε αμέσως τη δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας με άμεση ψήφιση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, θα κλείσουμε αμέσως το κεφάλαιο Κυπριακό και θα αρπάξουμε την ευκαιρία του πλαισίου Γκουτέρες και θα απαλλαχθούμε από την Τουρκία μια και καλή, θα διορθώσουμε αμέσως τον τρόπο λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και την αποτελεσματικότητά της, θα εκσυγχρονίσουμε αμέσως τη δημόσια υπηρεσία και θα ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία επί της ουσίας, όχι με ανακοινώσεις από την επίτροπο Περιβάλλοντος για τη λειτουργία 10 θεματικών πάρκων αλλά με ποιότητα ζωής, παρεχόμενης φροντίδας αλλά και σύγχρονης παιδείας.

Όλα αυτά, βέβαια, αν πραγματικά είμαστε αποφασισμένοι για μια πράσινη οικονομία και όχι για πράσινα άλογα για ακόμα μία φορά!

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play