Η ανάγκη για διαφάνεια στις δαπάνες εν καιρώ πανδημίας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΤΗΣ

Header Image

Σήμερα που τα χρήματα λιγοστεύουν επικίνδυνα και οι πόροι γίνονται ακόμα πιο σπάνιοι, η υποχρεωτική, πλήρης διαφάνεια είναι η μόνη επιλογή που δύναται να διασφαλίσει την ορθή διάθεσή τους

Στις 22 Απριλίου, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press δημοσιοποίησε, σε αποκλειστικό διερευνητικό ρεπορτάζ του, την ανάληψη δανείων ύψους 365 εκατομμυρίων δολαρίων από αριθμό μεγάλων και γνωστών, αλλά και μικρότερων και προβληματικών, δημόσια ενταγμένων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Τα χρήματα αυτά εντάσσονταν σε ένα πρόγραμμα προστασίας απολαβών των εργαζομένων, ύψους 349 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και προορίζονταν όμως για τις μικρές επιχειρήσεις. Που όμως αποστερήθηκαν της απαραίτητης για την επιβίωσή τους, αλλά και των υπαλλήλων τους, ενίσχυσης, αφού αντί για εκείνων, τα χρήματα πήγαν σε αυτούς που τα είχαν λιγότερο ανάγκη ή και που δεν θα έπρεπε να τα έπαιρναν καν. Όπως επιχειρήσεις που ήταν αποδεδειγμένα προβληματικές, που βρίσκονταν υπό διερεύνηση από τις εποπτικές αρχές και που, στη βάση ίδιων δημόσιων παραδοχών πολύ πριν την κρίση, πιθανόν να ανέστελλαν τη λειτουργία τους.

Διαβλέποντας τον επερχόμενο σάλο, αλλά και την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις και οργανισμούς επέστρεψαν τα χρήματα. Κάποιες άλλες όχι. Το ευτύχημα, βέβαια, είναι ότι στις ΗΠΑ και αλλού υπάρχει τρόπος και βούληση αυτά τα σκάνδαλα να βγαίνουν στην επιφάνεια. Οι όποιες δε αρνητικές προεκτάσεις τους κάποτε διορθώνονται πριν προλάβουν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Εδώ όμως;

Εδώ μάλλον δύσκολα θα έβγαιναν στην επιφάνεια και ακόμα δυσκολότερα θα διορθώνονταν. Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως πολιτικής και επιχειρηματικής νοοτροπίας, αλλά και ιδιοσυγκρασίας του Κύπριου πολίτη. Γι’ αυτό είναι διπλά απαραίτητη η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιοποίηση και της μικρότερης δαπάνης που θα δοθεί σε οποιονδήποτε. Πλήρης διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο. Πού πάνε, πότε, πόσα χρήματα και πώς δικαιολογούνται. Εξαρχής.

Και τούτο να είναι υποχρεωτικό για όλους όσους λάβουν οτιδήποτε είναι δημόσια εγγυημένο ή παραχωρημένο. Και αν κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων για τους ιδιώτες πολίτες και της όποιας βοήθειας θα λάβουν, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για τις επιχειρήσεις. Τουλάχιστον όσων επιχειρήσεων λάβουν πάνω από ενός ύψους ποσό στήριξης μέσω των σχετικών κρατικών προγραμμάτων. Αντίστοιχα, το κράτος απαιτείται να ελέγξει σε συνθήκες πραγματικού χρόνου τη διοχέτευση των εγγυήσεων που ίσως τελικά παραχωρήσει στον δανεισμό επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών. Να επιβεβαιώσει ότι η διοχέτευσή τους πάει εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Το ίδιο χρειάζεται να γίνει και για τις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες, συμπράξεις κράτους και ιδιωτών, κατακύρωση προσφορών, έκτακτη αγορά υπηρεσιών κ.ο.κ. που έγιναν και γίνονται με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης.

Η εισήγηση αυτή δεν αφορά στην περιστολή εκτελεστικών εξουσιών ή στη μονοδιάστατη άσκηση λογιστικού ελέγχου των πολιτικών αποφάσεων. Ούτε καν στην, επικίνδυνη για τη δημοκρατία και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς, παρέμβαση του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα τραπεζικά ιδρύματα και το ελεύθερο επιχειρείν. Αφορά ακριβώς το αντίθετο. Αφορά τη διασφάλιση και προστασία τους μέσω της διαφάνειας. Έγκειται της δημόσιας απόδειξης του ότι η γυναίκα του Καίσαρα, όχι μόνο πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια, αλλά και του ότι θέλει και να είναι τίμια. Και δεν έχει καμιά επιφύλαξη να δει ο οποιοσδήποτε ότι είναι τίμια.

Σήμερα που τα χρήματα λιγοστεύουν επικίνδυνα και οι πόροι γίνονται ακόμα πιο σπάνιοι, η υποχρεωτική πλήρης διαφάνεια είναι η μόνη επιλογή που δύναται να διασφαλίσει την ορθή διάθεσή τους. Όταν η συντηρητική πρόβλεψη θέλει την οικονομία μας να συρρικνώνεται κατά 7% και περισσότερο, και όταν τα περιθώρια κρατικής στήριξης και δυνατοτήτων είναι περιορισμένα, τότε είναι επάναγκες να επιβεβαιώνεται η ορθή και πρέπουσα καταβολή και του τελευταίου ευρώ. Ειδικά αν ο στόχος είναι η επιβίωσή μας και η αποφυγή πρόκλησης ενός «λατινοαμερικάνικου» κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη της κυβέρνησης, των πολιτικών ηγετών και των κομμάτων, και στη βάση αυτής θα καταγραφεί η άλλη μισή «ιστορία» γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας.

Ανάλογα, ο ιδιωτικός τομέας, στο σύνολό του, θα κριθεί για την ποιότητα και σοβαρότητα της δέσμευσής του να αποτελέσει πρότυπο καινοτόμου λειτουργίας και αποτελεσματικής οργάνωσης. Η δε αξιοπιστία του στα όσα, πολλές φορές ορθά, δηλώνει υπέρ της ανάγκης βελτίωσης των συνθηκών του επιχειρείν, της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της ανάγκης εξορθολογισμού κανονισμών και διαδικασιών κρίνεται, επίσης, τώρα. Αν φανεί ότι και ο ιδιωτικός τομέας, ή έστω μερικά από τα σημαντικά για την οικονομία τμήματά του, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, ο τουριστικός και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση αδιαφορώντας για τις ευρύτερες επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους στην αγορά, στην κοινωνία, αλλά και στο όνομα και φήμη της χώρας, τότε και το δικό του κύρος θα πληγωθεί. Ακριβώς όπως θα πληγωθεί και το κύρος των πολιτικών και της δημόσιας υπηρεσίας από τις δικές τους τυχόν αντίστοιχες στρεβλές συμπεριφορές.

Με άλλα λόγια, η παρακαταθήκη που θα προκύψει από τη στάση και συμπεριφορά όλων θα καθορίσει και τον βαθμό της μετέπειτα επιτυχίας μας. Αν επαναλάβουν όλοι τον χειρότερό τους εαυτό στη λογική του «πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του», τότε σχεδόν σίγουρα την επόμενη φορά που θα κινδυνέψουμε να πνιγούμε δεν θα έχουμε πλέον μαλλιά για να πιαστούμε από αυτά.

 

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play