Ο καθένας παίρνει τα μηνύματα που θέλει να πάρει από τη σημερινή κρίση. Το προφανές μήνυμα είναι ότι ο κόσμος παγκοσμιοποιήθηκε, όλες οι κοινωνίες είμαστε συνδεδεμένοι με άπειρους ανεξέλεγκτους τρόπους, όμως δεν έχουμε κοινούς κανόνες, δομές συνεργασίας και συνεννόησης. Οι δομές και οι πρακτικές που υπάρχουν, και αποτέλεσαν εργαλεία από την πρώτη στιγμή της κρίσης, ήταν οικονομικά. Όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα καθαρά οικονομικά μέτρα δεν αρκούν. Χρειάζεται και πολιτική συναίνεση ώστε τα κράτη μέλη να μοιραστούν ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό, ώστε τα μέτρα να λαμβάνονται με συντονισμό και κοινό σχεδιασμό για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους στο μάξιμουμ. Όλα αυτά για κάποιους άλλους δεν είναι προφανή. Θεωρούν πως τα όσα γίνονται είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, και όχι της ανεπαρκούς εφαρμογής τους και βλέπουν να έρχεται ο θρίαμβος του έθνους κράτους. Παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Κίνα, ή οι χώρες της Ευρώπης που δεν κατάφεραν να συντονιστούν εγκαίρως, πληρώνουν σήμερα το τίμημα ακριβώς της εσωστρέφειας.
Όταν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσαν τα διπλά για να κρατήσουν τα ιατρικά εφόδια που μια αμερικανική εταιρεία θα έστελνε στην Ευρώπη μπορεί να κέρδισαν μια μάχη, όμως οι εταιρείες της χώρας θα πληγούν περισσότερο καθώς κανείς δεν θα έχει τη διάθεση να διακινδυνεύσει παραγγέλλοντας από τις ΗΠΑ. Ο τομαρισμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα δημιουργήσει την αυτάρκεια που ο φασισμός συνήθως ονειρεύεται. Αντιθέτως, η απουσία του κεντρικού κράτους οδηγεί τις ΗΠΑ στην αντίθετη κατεύθυνση από την ΕΕ. Τη στιγμή που η ΕΕ δημιουργεί –έστω αργά– ένα κεντρικό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού, στις ΗΠΑ οι πολιτείες ανταγωνίζονται ποια θα δώσει τα περισσότερα για να αγοράσει. Οι κυβερνήτες των πολιτειών γίνονται όλο και περισσότερο οι διαχειριστές της κρίσης, τη στιγμή που ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Προέδρου (σε προβληματικές δημοκρατίες όπως οι σημερινές ΗΠΑ, η Τουρκία και η... Κύπρος ο γαμπρός είναι θεσμός) δηλώνει πως το εθνικό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού δεν προορίζεται για τις πολιτείες. Η Κίνα μπορεί σήμερα να στέλνει μάσκες στις επηρεαζόμενες χώρες ως ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και ως προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της (προσπερνούμε το αν τα εφόδια που στέλνει είναι επαρκή ή σε καλή κατάσταση). Αλλά αυτό δεν μειώνει τη ζημιά που προκάλεσε σε όλους η αδιαφάνεια του κινεζικού κράτους απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα στις αρχές της κρίσης. Ο καθένας παίρνει τα μηνύματα που θέλει από την πανδημία του κορωνοϊού. Αν το ζητούμενο και ο στόχος κάποιου δεν είναι η ευημερία και η ανάπτυξη όλου του πλανήτη αλλά ο ανταγωνισμός και η διεθνής αναρχία, τότε θα δει τη σημερινή κατάσταση ως θρίαμβο. Όμως η Ιστορία φαίνεται να κινείται σε μία και μόνο κατεύθυνση. Και δεν μπορεί να στραφεί πίσω χωρίς να μεσολαβήσουν δοκιμασίες ακόμα μεγαλύτερες από τη σημερινή.
Ό,τι βλέπει ο καθένας

Παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Κίνα, ή οι χώρες της Ευρώπης που δεν κατάφεραν να συντονιστούν εγκαίρως, πληρώνουν σήμερα το τίμημα ακριβώς της εσωστρέφειας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.