Στους πίνακες που συνοδεύουν τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, το μάτι μου στάθηκε στις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2024. Το βασικό σενάριο υιοθετεί την υπόθεση ότι η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν και το ΑΕΠ θα φτάσει μια ανάσα από τα 26 δισ. ευρώ, στα 25,948 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή επίδοση.
Την ίδια χρονιά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3%, η ανεργία υποχωρεί στο 5,2%, ο πληθωρισμός θα κινείται στο 2% και ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός (+0,8% ή 199,8 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά από το 2019, μετά από πέντε χρόνια, με ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 553,9 εκατ. ευρώ (2,1% επί του ΑΕΠ). Η πορεία του ΑΕΠ και τα πλεονάσματα θα ρίξουν τον δείκτη του χρέους στο 89,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της τραπεζικής κρίσης του 2012-13. Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, το επίπεδο του χρέους είναι υψηλό, στα 23,161,9 δισ. ευρώ. Αν και υψηλό το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα στον βαθμό που το κόστος εξυπηρέτησης παραμένει χαμηλό χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μια αύξηση επιτοκίων ίσως δούμε προς το 2024) και στη δυναμική της ίδιας της οικονομίας. Με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 3% και ανεργία στο 5%, η Κύπρος είναι μια χώρα στην οποία μπορούν να ευημερούν και οι αριθμοί και οι άνθρωποι.
Μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και λιγότεροι συμπολίτες μας θα ζουν στα όρια της φτώχειας. Αυτό αρκεί;
Η κοινωνία δυσπιστεί έναντι της πολιτικής διαδικασίας και των πολιτικών, με τους τελευταίους να κατηγορούνται για έλλειψη οράματος. Τι μπορεί όμως να αποτελέσει όραμα για την Κύπρο;
Να γίνουμε μια οικονομία με βαθμολόγηση «ΑΑΑ» από τους οίκους αξιολόγησης; Θα έπρεπε να είναι ο κορυφαίος εθνικός στόχος, μια διαχρονική δέσμευση του πολιτικού προσωπικού, αν και δεν είναι αρκετά «σέξι» για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη. Δεν κερδίζεις εκλογές με σύνθημα «ΑΑΑ, για την Κύπρο του αύριο».
Η εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μήπως θα μπορούσε να είναι ο στόχος που θα συγκινήσει τους ψηφοφόρους; Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2019 αναφέρουν ότι 180.000 συμπολίτες μας ζουν στα όρια της φτώχειας. Διατηρώ μια ισχυρή επιφύλαξη για το αν η εξάλειψη της φτώχειας μπορεί να αποτελέσει έναν οραματικό στόχο. Αν μπορούσε οι επικοινωνιολόγοι των κομματικών επιτελείων θα το είχαν ήδη εντοπίσει χαράσσοντας την ανάλογη προεκλογική στρατηγική.
Και όμως, και τα δύο παραδείγματα που αναφέραμε θα πρέπει να αποτελούν τη βασική μέριμνα κάθε κυβέρνησης και κάθε πολιτικού.
Η βάση για να εξελιχθεί η Κύπρος σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, με τους πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης, υπάρχει. Η μπάλα είναι στα πόδια του πολιτικού συστήματος, το οποίο καλείται να ανεβάσει τον πήχη πιο ψηλά, εφαρμόζοντας πολιτικές με το βλέμμα όχι στο αύριο, αλλά στο μεθαύριο.
Ποιος μπορεί να είναι ο εθνικός στόχος

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.